Plastik DNA’yı bozuyor

Plastik geri dönüşümü sırasında ortaya çıkan zararlı kimyasallar ve ağır metallerin DNA’yı bozduğunu belirten uzmanlar, plastik kirliliğinin önlenmesinde geri dönüşüm önemli bir yöntem olmasına rağmen kesin çözümün plastik üretimi ve kullanımının azaltılması olduğuna dikkat çekiyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK
Plastiklerin geri dönüştürülmesi sırasında sağlığa zararlı birçok kimyasalla birlikte kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metallerin de ortama yayıldığını ve bunlara maruziyetin çeşitli hastalıklara yol açtığını söyleyen Türk TORAKS Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sebahat Genç, “Araştırmalar, atık dönüştürme işlemleri sırasında ortaya çıkan zararlı gazların ve tozların sinir sistemi hastalıklarına, tiroid fonksiyon bozukluklarına, şeker hastalığı ve kısırlık gibi hormonal hastalıklara ve ayrıca astım, kalp-damar hastalıkları ve immün sistem bozukluklarına, DNA hasarına yol açabileceğini göstermiştir” dedi.
ANNE SÜTÜNDE BİLE VAR
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmanın anne sütünde mikro plastikler bulunduğunu ortaya koymasının hemen ardından açıklanan İnsan Hakları İzleme Örgütü Eylül ayı Raporu’nda Türkiye’de denetimsiz plastik geri dönüşüm tesislerinde çocuk işçilerin çalıştırıldığı ve geri dönüşüm tesislerinin okulların yakınında bulunduğunun ortaya konduğunu söyleyen Türk TORAKS Derneği I. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, “Özellikle çocuklar havadaki kirleticilere karşı daha hassas” dedi.