Yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

Editör:
- Güncelleme:
Yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?
Ramazan Haberleri

Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Müslüman vatandaşlar bu mübarek ayı ibadetlerle geçiriyor. Oruç tutarak günlerini geçiren kişiler zaman zaman bazı soruları merak edebiliyor. Bu sorular arasında “Yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?” yer alıyor. Kişilerin herhangi bir unutma, dalgınlık ya da refleks halinde bir şeyler yiyip içebiliyor. Peki, yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

Oruçluyken unutarak yiyip içmek ilk etapta orucu bozmayan durumlar arasında gösterilir. Oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek irade dışı gösterilmesi nedeniyle orucu bozmayan haller olarak kaydedilir. Hz. Muhammed Sallallâhu Aleyhi ve Sellem ise konuyla ilintili olarak şunları söylemiştir: “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26).

Oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyen veya herhangi bir şey içen kişilere ise oruçlu olduklarını hatırladıkları ilk anda ağızlarındakileri çıkarmaları ve ağızlarının içini iyice temizlemeleri öğütlenir. Bu ağız içi temizliğinde doğrudan su ile çalkalama tercihe dilebileceği gibi diş fırçalamak da tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır. Çünkü macun yutulmadığı sürece diş fırçalamak orucun bozulmasına neden olmaz.

YANLIŞLIKLA SU YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken yanlışlıkla su yutmak hemen hemen herkesin farklı sebeplerle karşılaşabileceği bir durumdur. Fakat kişinin bilinçsiz ya da istemsiz şekilde gerek unutarak gerek yanlışlıkla su yutması orucu bozan durumlar arasında gösterilemez. Örneğin; tıbbi tedaviler esnasında ağız içine verilen su veya benzeri maddelerin yutulması yahut kişinin oruçlu olduğunu unutarak su içmesi orucu bozan durumlar arasında yer almaz.

Ayrıca bu noktada yutulan suyun ya da yenen yemeğin miktarının da herhangi bir önemi yoktur. Kişi eğer kendisinin dürüstlükle oruçlu olduğunu unuttuğunu biliyorsa, burada herhangi bir günahtan ya da kaza durumundan söz edilemez. Zaten pek çok hadis ve benzeri rivayette de ayrıca yer aldığı gibi bu tip durumlarda Allah’ın kullarına yardım ettiği ve orucu kolaylaştırdığı söylenir. Dolayısıyla oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek ya da içmek orucu bozmaz.

Yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

ORUCUNU UNUTARAK YEMEK YİYEN KİŞİYE HATIRLATMAK GEREKİR Mİ?

Orucunu unutarak yemek yiyen kişi ya da kişilere uyarıda bulunmak pek çok durumda istenmeyen bir harekettir. Çünkü yukarıda da değindiğimiz üzere bu durumun Allah tarafından kişinin oruç süresini kolaylaştırmak adına yapıldığı söylenir. Ancak özellikle bu kişilerin hasta, yaşlı, çocuk veya zayıf olma durumlarında oruçlu olduklarının hatırlatılmaması önemlidir. Bir başka hadis doğrultusunda ise eğer kişi zayıf, hasta veya yaşlı değilse oruçlu olduğunun hatırlatılması tavsiye edilir.

KAZA VE NAFİLE ORUÇLARDA UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Kaza ve nafile oruçlarda unutarak yiyip içmek diğer asıl oruçlardan farklı bir yolda ilerlenecek herhangi bir farklılığa sahip değildir. Çünkü kaza veya nafile oruçlarda tıpkı Ramazan ayı içerisindeki oruçlarda olduğu gibi benzer yükümlülük ve sorumluluklar dahilinde, aynı çizgide ilerler. Dolayısıyla kaza ya da nafile olması fark etmeksizin tüm oruçlarda ve oruç sürelerinde, unutarak yiyip içmek ve hatta diğer sebeplere bağlı olarak yanlışlıkla yiyip içmek orucun bozulmasına neden olmaz.

Yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? Yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

ORUÇLU İNSAN YEMEĞİN TUZUNA BAKABİLİR Mİ?

Oruçluyken yemeğin tuzuna bakılması dinen makbul görülen durumlar arasında değildir. Fakat kimi kaynaklar bu durumu; elzem durumlarda, kişilerin yemeklerin kaşık ucu ile tuzlarına bakılmasında bir sakınca yoktur, şeklinde yorumlarlar. Ancak bu kaynakların doğrulukları tartışılmakla birlikte bu kaynaklarda dahi boğazdan aşağıya tuz veya tuz yaşlılığı denilen sızının inmemiş olması şartı aranır. Eğer bu şartlar sağlanıyorsa orucun bozulması durumu söz konusu olmaz. Ancak bu kaynakların doğruluklarının tartışıldığı bilgisini tekrar vermekte yarar var.

Son olarak; oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek gibi oruçluyken yanlışlıkla yemeğin tuzuna bakmak da orucu bozmayan durumlar arasında gösterilir. Kişilerin herhangi bir unutma, dalgınlık ya da refleks hallerinde hareketlerinden sorumlu tutulmaları dinen hükme tabii değildir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...