Yerli S-400’ler 2021’de devrede

Yerli S-400’ler  2021’de devrede

POLİTİKA Haberleri

Tamamıyla yerli üç silahı test eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılı sonuna kadar millî hava savunma sistemi “Siper”in devreye gireceğini açıkladı.

Türkiye, son yıllarda ihtiyaç duyduğu uzun menzilli hava savunma sistemini üretmek için kolları sıvadı. Rusya’dan aldığımız S-400’ler ve ABD’nin ürettiği Patriotlarla aynı işleve sahip olacak sistemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan, TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi’ndeki Millî Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada Türkiye’yi zamanla bu alanda farklı bir lige çıkaracak projenin ilk adımının bugün atıldığını kaydetti. Erdoğan, “Millî uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar, Savunma Sanayi Başkanlığımızın öncülüğünde TÜBİTAK-SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından başlatıldı. İlk teslimatların 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bugün ayrıca tarihi önemdeki bu projemizin ismini ilan ediyoruz. ‘Siper’ adıyla başlattığımız millî uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bir savunma sistemi olduğu için adını da ‘Siper’ koyduk” ifadelerini kullandı.
Millî teknoloji geliştirme altyapılarının, optik sistemler araştırma laboratuvarının ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen yeni nesil mühimmatların Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu projelerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

SIRADA ‘UZAY’ VAR...
Hizmete alınan uydunun ardından daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermek zorunluluğu bulunduğunu her zaman ifade ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Bu çerçevede ortaya koyduğumuz hedeflerimizden biri de uydu kameralarının, büyük çaplı aynaların ülkemizde üretilmesiydi. Açılışını yaptığımız Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı kısa adıyla OPMER işte bu amaçla TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur” diye konuştu.
İMECE Uydu Projesi’nde kullanılan kameranın tasarım, entegrasyon ve testlerinin TÜBİTAK tarafından yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Bu kamerada kullanılan ayna, mercek, prizma ve filtre gibi hassas optik bileşenler artık burada yapılıyor. Bu sayede kritik tasarımların bilgi birikiminin ve ödenen yüksek tutarların yurt içerisinde kalmasını sağlıyoruz” dedi.
OPMER’in dünya genelinde sayılı laboratuvarlardan olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Son yıllarda Türkiye’ye karşı yoğunlaşan saldırıların arkasındaki sebeplerden birinin de uyguladığımız bağımsız politikalara duyulan tepki olduğunu biliyoruz. Savunma sanayinde yüzde 20’lerde olan yerlilik, millîlik oranını bugün yüzde 65’lere çıkardık. Bu oranı daha da yukarılara taşıyacağız.”
HABRAS ile savunma sanayinin önemli bir altyapıya kavuştuğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Artık millî olarak geliştirilen silah sistemlerinin etkinlik testleri, seri üretilen mühimmatların kafile kabul testleri, yurt dışından satın alınan silah sistemlerinin testleri bu kuruluşumuz tarafından yapılacak. HABRAS, yurt dışına da bu hizmeti verecek.
Artık fiziki güvenlikle sanal güvenlikle ve yapay zekâyla tahkim edilmesi şart. İşte bu teknolojik derinliklere ulaşan bir diğer ürün ise SAPAN’ı bugün hayata geçiriyoruz. Maliyetleri oldukça yüksek, sesin altı katı yani hipersonik hızlara SAPAN ile yetişebileceğiz. Bu mühimmatlar kritik hedefler yok edilebiliyor. Artık bu teknolojiyi de ülkemizde üretmeyi başardık.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...