Türkiye-Polonya ilişkilerinde yeni dönem

/ Kaynak: AA
Türkiye-Polonya ilişkilerinde yeni dönem

Politika Haberleri  / AA

Anna Barbarzak, Türkiye'nin AB tam üyeliğini her zaman desteklediklerini belirterek, Türkiye'siz bir AB düşünemediklerini kaydetti.

Türk gazetecilerle bir araya gelen Barbarzak, Polonya-Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler hakkında bilgi verdi. Barbarzak, Polonya'nın sürekli gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek, gelecek sene 600'üncü yıldönümü kutlanacak olan iki ülke diplomatik ilişkilerinin ekonomik ve kültürel boyutlar kazanarak artmasını beklediklerini ifade etti. Polonyalıların girişimcilikleriyle ünlü bir millet olduğunu dile getiren Barbarzak, "Polonya'daki yabancı yatırımlar geçen yıl 170 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sabit ve güvenilir yapısı ve nitelikli işgücü ile Polonya yeni yatırımcılar için çok cazip bir ülke. Türk yatırımcıları buraya davet ediyoruz. Mükemmel değiliz ancak tecrübe ederek öğreniyor ve olumsuzlukları düzeltmeye çalışıyoruz" dedi. Barbarzak, pek çok Avrupa ülkesini etkisi altına alan küresel krizi başarılı bir şekilde atlattıklarını ifade ederek, bu başarıda Polonya halkının rolünün çok büyük olduğunu söyledi. Polonya ekonomisinin gelişmesinde AB'nin büyük desteği olduğunu belirten Barbarzak, 8 senede AB fonlarından 82 milyar avro tutarında destek aldıklarını ve bu kapsamda yaklaşık 200 bin proje gerçekleştirdiklerini kaydetti. Polonya-Türkiye ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Barbarzak, "Bizim için Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri çok önemli bir konu. Polonya, AB'ye dahil olduktan sonra daima Türkiye'nin tam üyeliğini desteklemiştir. Bizim için AB güvenli, stabil ve işbirliği boyutlu bir yer. Türkiye'siz bir AB düşünemiyoruz" diye konuştu.

"600'üncü yıldönümü iki ülkeyi yakınlaştıracak"
Polonya Dışişleri Bakanlığı Kamusal ve Kültürel Diplomasi Bölümü Başkanı Joanna Skoczek de Türkiye ile Polonya ilişkilerinin 600'üncü yıldönümü aracılığıyla iki ülkenin birbirini daha yakın tanıma fırsatı bulacağını belirtti. Avrupa'da bu kadar uzun soluklu ilişkilerin nadir olduğuna işaret eden Skoczek, kutlamaların sadece resmi ziyaretlerle sınırlı olmaması için çeşitli etkinlikler hazırladıklarını kaydetti. Kasım ayında belli olacak etkinlikler için Bakanlık olarak 100 bin avrolük bütçe ayırdıklarını bildiren Skoczek, şöyle devam etti: "Gelecek yılki kutlamalarının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde bir vesile olacağını umuyoruz. Bakanlıkların düzenlediği resmi kutlamaların yanında vatandaşlar için neler yapabileceğimiz de önemli. Her bakanlık kendi bünyesinde yarışmalar ve etkinlikler düzenliyor. Türkiye'de konferans, müzik, sergi, dans gibi 60'a yakın etkinlik düzenlemeyi düşünüyoruz. Sivil topluma yönelik organizasyonları daha çok önemsiyoruz. Polonya'yı ancak bu şekilde tanıtabiliriz."


Logo yarışması eylülde sonuçlanacak
Skozcek, temmuz ayında Polonya ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir logo yarışması düzenlediklerini hatırlatarak, seçilecek logonun, iki ülke arasındaki, yalnızca iyi diplomatik ilişkilerin değil, karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı tarihsel ilişkileri devam ettirme becerilerinin de simgesi olacağını ifade etti. Yarışma kapsamında başvuru aşamasının tamamlandığını ve ilk aşamayı geçen 10 tasarımcının belirlendiğini kaydeden Skozcek, yarışmanın eylül ayında sonuçlanacağını bildirdi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...