Suudi Arabistan ile derin iş birliği

Düzenleyen:
Suudi Arabistan  ile derin iş birliği

POLİTİKA Haberleri

Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki siyasi, askeri ve ticari ilişkiler, son yıllarda âdeta sıçrama yaptı. İş birliğinde ekonominin yanında savunma da ön planda

İsmail Sonsuz ANKARA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’de kabul edilen ve Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkân tanıyan “Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası”na açık tepki göstermesi, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında son yıllarda güçlenen iş birliğinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Suudi Arabistan, 15 Temmuz darbe girişimine ilk tepki gösteren ülkelerden biri olmuştu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel sorunlar karşısında ortak tavır belirleyen Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki siyasi, askeri ve ticari ilişkiler son yıllarda sıçrama yaptı. Geçen  hafta gerçekleşen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz es-Suud’un Türkiye ziyareti, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında 1 yılda yapılan 6. zirve oldu. Zirvelerden 3’ü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz es-Suud arasında gerçekleşti.  Askerî alandaki iş birliği de gelişti. 2016’da iki ülke arasında 4 askerî tatbikat gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan savaş uçakları, terör örgütü DAEŞ’le mücadele kapsamında İncirlik Hava Üssü’nü kullandı. Ayrıca, Şubat 2016’da, ASELSAN ile Suudi Arabistan kamu şirketi TAQNIA Defense and Security Technologies (DST) arasında yüzde 50-50 ortaklıkla, “Suudi Arabistan Savunma Elektroniği” isimli, şirket kuruldu. Şirket, radar, elektronik harp ve elektro-optik teknolojilerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimini yapacak. Türkiye ayrıca, Suudi Arabistan’da 34 İslam ülkesinin katılımıyla oluşturulan teröre karşı koalisyonun önemli üyelerinden biri. Askerî ve siyasi iş birliğinin yanı sıra ekonomik iş birliği de güçlendiriliyor. İki ülke arasında geçtiğimiz Nisan ayında Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi mutabakat belgesi imzalanmıştı. Bu kapsamda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin daha da artırılması hedefleniyor. İki ülke karşılıklı olarak iş adamlarına çeşitli ayrıcalıklar tanıyor. Türk ve Suudi iş adamları tarafından oluşturulan Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi ticari ilişkilerin geliştirilmesine destek veriyor. Türkiye’de ev alan yabancılar arasında Suudi vatandaşlar ilk sıralarda yer alırken, Suudi vatandaşların Türkiye’de kurduğu şirket sayısı da 800’e yakın. Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren Türk firma sayısı ise 200. 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...