Seçmenin önüne 3 sandık gelebilir

- Güncelleme:
Seçmenin önüne 3 sandık gelebilir

Politika Haberleri

AK Parti, muhalefet destek vermezse başörtüsü konusundaki anayasa değişikliğini referanduma götürecek. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği ile birlikte vatandaşın önüne 3 sandık konacak.

Cumhur İttifakı ortaklarının başörtüsüne güvence getiren ve aile kurumunun güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliği teklifinin Meclis’teki görüşme takvimi konusunda strateji belli oldu.

Teklifin Meclis’teki görüşmeleri önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonunda başlayacak. AK Parti’nin uzlaşma arayışlarını randevu vermeyerek reddeden muhalefet cephesinin tavrı da komisyondaki görüşmelerde ortaya çıkmış olacak. Altılı Masa’dan geçtiğimiz günlerde kendi tekliflerini getirme kararı çıkmıştı. Anayasa değişikliği teklifinin verilebilmesi için 200 imza gerekiyor. 175 milletvekili olan muhalefet cephesinin sandalye sayısı HDP’nin desteğini almadan, teklifi vermeye yeterli olmuyor. Bu durumda muhalefet, Cumhur İttifakı’nın teklifini önergeler yoluyla değiştirilmesi yolunu izleyecek. AK Parti ve MHP ise kendi tekliflerinin esasını değiştirecek veya ailenin güçlendirilmesini öngören maddenin çıkarılması gibi önerilere sıcak bakmıyor.

RİSK GÖZE ALINACAK 

AK Parti kurmayları “Muhalefet destek vermezse, bizim sayımız Anayasayı değiştirmeye yetmiyor. Ama biz her şeye rağmen komisyondan sonra Genel Kurul’a getirip oylama yapacağız. Burada ret ihtimali olsa bile oylama yapılacak. Rafa kaldırma gibi bir düşüncemiz yok. Bu riski göze alacağız. Millet görecek herkesin tavrını. Meydanlarda millete anlatacağız” değerlendirmesini yaptı. 

AK Parti, seçim tarihine ilişkin süreci de anayasa değişikliği takvimine endeksli olarak yürütecek. Meclis’teki oylama, referandum yönünde bir sonucu ortaya çıkarırsa, seçim tarihi referandum tarihi ile aynı güne denk gelecek şekilde belirlenecek. AK Parti’deki stratejiye göre, anayasa değişiklikleri şubat sonu veya mart başında Genel Kurul’da oylanacak. Referandum sonucu çıkarsa 60 gün içinde sandık kurulması gerektiğinden, Cumhurbaşkanı referanduma uygun olacak bir tarih için seçim kararı alacak. Her iki karar Resmî Gazete’de yayınlandıktan sonra YSK, Mayıs ortasında olacak şekilde seçim yapılması ve referandum için sandık kurulacağı günü belirleyecek. Böylece Mayıs ortasında 3 sandık kurulmasının yolu açılmış olacak.

REFERANDUM İÇİN 26 VEKİLİN DAHA OYU LAZIM

Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulabilmesi için en az 360 milletvekillinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Referandumsuz kabul için ise 400 milletvekilinin desteğine ihtiyaç var. Anayasa değişikliği için AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı tek başına yeterli olmuyor. Başörtüsü teklifi, AK Parti, MHP; BBP ve bir bağımsız milletvekillinin destek vermesi ile 336 imza ile Meclis’e sunulmuştu. Saadet Partisinin Meclis’teki tek temsilcisi olan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise daha sonra teklife imza atmıştı. Böylece teklife imza atanların sayısı 337’ye ulaşmıştı. Bu nedenle referandum için en az 26 milletvekilinin daha kabul oyu vermesi gerekiyor. YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...