Kabine mesaisinde sona gelindi: Bakan adaylarının kulağı telefonda

- Güncelleme:
Kabine mesaisinde sona gelindi: Bakan adaylarının kulağı telefonda

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Meclis’te yemin edip mazbatasını aldıktan sonra yeni kabineyi açıklayacak. Bakanlık düşü kuranlar Beştepe’den telefon bekliyor.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM’de yemin ederek, mazbatasını alacak. Akşam da yeni kabinesini açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başından bu yana yeni kabine, yeni hükûmet programı ve yeni Meclis yönetimi konusunda çalışma yapıyor. Erdoğan’ın özellikle son üç gününü kabine ve yeni hükûmet programına ayırdığı öğrenildi. Yakın çalışma arkadaşları ile hem programı hem de kabinede yer alabilecek isimleri değerlendirdi. Ekonomi programı hazırlanırken Mehmet Şimşek’in de önerilerinden yararlanıldı. Önümüzdeki süreçte atılacak adımlar, başlık başlık belirlendi. Bu süreçte, Şimşek’le birkaç kez daha görüştüğü belirtilen Erdoğan’ın, kabine listesine son şeklini de dün verdiği belirtildi.

‘TAMAMI DEĞİŞİYOR’ İDDİASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında yapılan MYK toplantısında iki-üç mevcut bakanın yeniden kabineye alınabileceği mesajını vermişti. Toplantıda MYK üyelerinden bazılarının grup başkanvekili olarak mevcut bakanlardan isimler önerince Erdoğan’ın, “Henüz kabineyi şekillendirmedik. Belki 2-3 kişiyle çalışmaya devam edebiliriz. O nedenle bakan arkadaşları grup yönetiminde değerlendirmeyelim” dediği öğrenildi. MYK sonrası Erdoğan’ın bu sözleri, bazı bakanları yeniden kabineye alacağı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak son iki gündür kulislerde, kabinenin tamamının değiştirilebileceği konuşuluyor. Bu iddialar da Erdoğan’ın mevcut kabinenin veda toplantısında bakanlara teşekkür ederken, yeni isimlerle yola devam edileceği söylemesinden kaynaklanıyor.

TELEFON BAŞINDALAR

AK Parti’de üç dönem kuralına takıldığı için milletvekili olamayan isimlerin büyük bölümünün yeni kabine konusunda beklenti içinde oldukları biliniyor. AK Parti’de 70’e yakını üç veya beş dönemlik olmak üzere toplam 181 isim milletvekili listesi dışında tutulmuştu. Bu isimlerden bazılarının bakan veya bakan yardımcısı olarak değerlendirileceği belirtiliyor. Bakan olarak atanacak isimlerin bugün akşam saatlerinden itibaren bilgilendirilecekleri ifade edildi. Bu nedenle kulislerde adı bakan olacaklar arasında sayılanların büyük bölümü, kabine açıklanana kadar Ankara’dan ayrılmamayı tercih etti. Geçmiş uygulamalarda yeni kabine açıklanmadan kısa süre önce bakan olarak atanan isimlere telefonla bilgi veriliyordu. Ancak Cumhurbaşkanının canlı yayınlardaki kabine açıklaması sırasında bakan olduğunu öğrenen isimler de bulunuyor.

VAATLER HÜKÛMET PROGRAMINDA

AK Parti’nin seçim bildirgesinde yer alan vaatler ve hedefler, hükûmet programının da çatısını oluşturdu. Deprem bölgesinin ayağa kaldırılması, İstanbul başta olmak üzere depreme hazırlık çalışmalı, kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesi, küresel ekonomik gelişmelere uygun para politikaları, yatırım ve istihdam odaklı büyüme, dar gelirlilere yönelik atılacak adımlar gibi başlıklar hükûmet programında yer alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...