Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

- Güncelleme:
Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

Politika Haberleri

Sandıkta hezimeti yaşayan CHP lideri Kılıçdaroğlu ile ortakları Babacan ve Karamollaoğlu, milletvekili seçilemedikleri için Meclis’teki yemin törenini locadan izledi. Diğer ortaklar Akşener, Davutoğlu ve Uysal törene katılmadı.

HABER MERKEZİ ANKARA - TBMM’nin 28’inci dönemi, milletvekillerinin yemin etmesiyle resmen başladı. Yemin töreni nedeniyle dün Meclis kampüsü en hareketli günlerinden birini yaşadı. Milletvekillerinin ailelerinin yanı sıra, çok sayıda davetli de yemin törenini izlemek üzere Meclis’e geldi.

DEVİR-TESLİM TÖRENİ

Meclis’teki yemin öncesinde ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Sonrasında, Mustafa Şentop, Meclis Başkanlığı’nı en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkan Devlet Bahçeli’ye devretti. Saat 14.00’te toplanan Genel Kurul’da ilk yemin eden isim ise Bahçeli oldu. Devlet Bahçeli, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu.

Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

Bahçeli’nin yeni dönemin başlaması nedeniyle yaptığı kısa konuşmasının ardından, engelli milletvekilleri Serkan Bayram ile Yücel Arzen’e mazeretleri nedeniyle yemin için öncelik tanındı. Daha sonra Adana ilinden başlayarak, milletvekilleri sırasıyla kürsüye gelerek yemin etti. Kürsüye gelen tecrübeli milletvekillerinden bazıları yemin metnini ezberden okudu.

ERDOĞAN ALKIŞLARLA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da milletvekillerinin yemin törenini Genel Kurul’da kendisine ayrılan locadan takip etti. Erdoğan’ı Genel Kurul’a gelişinde geçici başkan vekili sıfatıyla YRP Milletvekili Suat Pamukçu karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul salonuna girişte AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Meclis’te bulunan muhalefet partilerinin milletvekilleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın locaya giriş yaptığı sırada ayağa kalkmadı.

Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

ORTAKLAR LOCADA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, milletvekilli olamadıkları için Genel Kurul salonundaki töreni locadan izlemek zorunda kaldı. Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişi sırasında yerinden kalkmazken, Ali Babacan’ın ayakta olduğu fark edildi. Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal ise yemin törenine katılmadı. Temel Karamollaoğlu da oturacağı locayı şaşırdığı için, salonun basına ayrılan bölümde töreni takip etti.

Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

Karamollaoğlu yanlış yerde oturduğunu söyleyen gazetecilere “Bizi buraya yönlendirdiler” dedi. Genel Kurul’da, yabancı misyon şefleri, eski meclis başkanları, yüksek yargı temsilcileri de hazır bulundu.

TIKA BASA DOLDU

Yemin törenini izlemek için Meclis’e gelen milletvekilli yakınları, Genel Kurul’daki misafir localarını tıka basa doldurdu. Milletvekilleri yemin ederken, yakınları da bu anı fotoğraflamak veya video kaydı almak için birbiriyle yarıştı.

TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, YSK Başkanı Ahmet Yener ile yabancı misyon temsilcileri de izliyor.
Eski TBMM Başkanları Mustafa Şentop ve en yaşlı Geçici Meclis Başkan Vekili sıfatıyla Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu, Devlet Erkânı Locası’nda yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana oturdu.

Eski Meclis Başkanları Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Hikmet Çetin de töreni kendilerine ayrılan locadan takip etti.

Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar
Meclis’in en genç vekili olan 25 yaşındaki AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir yemin etti.

GENEL BAŞKANSIZ SIRALAR...

Milletvekili olamadıkları için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener gruplarının başında yer alamadı. Devlet Bahçeli başkanlık kürsüsünde olduğu için, Erdoğan da cumhurbaşkanı sıfatı nedeniyle, Meclis’te grubu bulunan 4 partinin milletvekili koltuklarının ön sıraları genel başkansız kaldı. AK Parti grubunun ön sırasında grup başkanı Abdullah Güler ile Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş oturdu. CHP’ye ayrılan bölümün ön sıralarında Bülent Tezcan ve Engin Altay, İyi Parti’de ise parti yönetiminden isimler yer aldı. Meclis’te grubu bulunan partilerden sadece Yeşil Sol Parti’ye ayrılan bölümde genel başkan sıfatını taşıyan isimler oturdu.

“BÜYÜK SORUMLULUK ALDIK”

Geçici Başkan Devlet Bahçeli yaptığı konuşmada, milletvekillerinin tarihî bir sorumluluk üstlendiğini belirterek “Bu tarihî sorumluluk bilincinin Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerini sadırdan satıra, kuvveden fiile, tefekkürden tezekkür ve tezahür safhasına kemali edeple taşıyacağı inancındayım. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran müessir akıl TBMM’de mayalanmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı hayali de gitti, milletvekilliği de... Seyirci kaldılar

GENEL KURUL’DAKİ OTURMA DÜZENİ DEĞİŞMEDİ

Genel Kurul’daki oturma düzeni de, partilerin sandalye sayısına göre belirlendi. Buna göre geçen dönemdeki düzen değişmedi ve partiler Genel Kurul salonunda AK Parti, CHP, Yeşil Sol, MHP ve İyi Parti grupları şeklinde sıralandı. Meclis’te grubu olmayan partilere mensup milletvekilleri için ise Genel Kurul’un arka sıralarında oturma düzeni oluşturuldu. Yemin töreni nedeniyle Genel Kurul’daki milletvekili sıralarında kırmızı beyaz yaka kokartı ve kırmızı beyaz renkte karanfil bırakıldı. Tören başlamadan önce, salon içinde güvenlik için arama da yapıldı.

YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR

> Genel Kurul’un açılışında İstiklal Marşı okunurken, HDP’lilerin her zamanki gibi eşlik etmedikleri görüldü. HDP’liler daha önce de aynı tavrı sergilemişti.

> Meclis’te en heyecanlı isimler ilk kez seçilip parlamentoya girenler oldu. Bu isimlerden bazıları TBMM kampüsü içinde yolunu bulmakta zorlanırken, kimileri de son anda kayıt yaptırarak Genel Kurul’daki yemin törenine yetişmeye çalıştı.

> Mevcut kabine üyeleri Meclis Genel Kurulunda isimleri okunmasına rağmen yemin etmedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve diğer bakanlar, bugün belli olacak yeni kabineden sonra, görevlerine devam edip etmeyecekleri durumuna göre, katıldıkları Meclis’in ilk birleşiminde yemin edecek.

> Yemin metnini yanlış okuyan milletvekilleri de oldu. Bunun üzerine geçici başkan Bahçeli bu isimleri uyararak yeminlerini tekrar etmeleri istedi. Aralarında AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in de bulunduğu bazı isimler yemin metnini tekrarladı. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, yemin metnini ezberden okumak isteyince önce zorlandı, ardından özür dileyerek, yeminini baştan alarak ikinci kez okudu. AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de yemin metnini şaşıran isimler arasında yer aldı. Gelecek Partili görme engelli milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ise yeminini Braille alfabesi kullanmadan etti. Yazıcı, metni ezberden okudu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...