CHP seçimin mayısa çekilmesini istemiyor! Uzlaşma olmazsa Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir

Editör:
- Güncelleme:
CHP seçimin mayısa çekilmesini istemiyor! Uzlaşma olmazsa Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir
Politika Haberleri

Cumhur İttifakı, sandığı 6 Nisan sonrası halkın önüne koymak istiyor. CHP ise “yeni seçim yasası uygulanmasın” diye sandığın mayısta kurulmasına karşı çıkıyor.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

AK Parti’de, seçimlerin mayıs ayı içinde ve özellikle de 14 Mayıs’ta yapılmasına yönelik ihtimaller artıyor. Ancak CHP’nin, nisan başından itibaren belirlenecek bir seçim tarihine destek vermeyeceklerini açıklaması, AK Parti’nin planlarını değiştirdi.

AK Parti ve MHP’nin ortak çalışmasıyla geçen yıl 6 Nisan’da yürürlüğe giren yeni seçim yasasının, 2023 seçimlerinde uygulanabilmesi için, seçimlerin 6 Nisan 2023’ten sonraki bir tarihte yapılması gerekiyor. Anayasaya göre seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamıyor. CHP, Millet İttifakı içindeki partilerin çıkaracağı milletvekili sayısına olumsuz etkisi nedeniyle yeni seçim yasasına itiraz ediyor ve bu nedenle de seçimlerin 6 Nisan’dan sonraki bir tarihte yapılmasına yönelik Meclis’ten karar çıkarılmasına destek vermeme eğiliminde. Son olarak, CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Bizim kanaatimiz, nisan başına kalmadan yapılacak her erken seçim teklifine tamam demek yönündedir ancak nisan başından itibaren yapılacak seçim, siyaset mühendisliğidir, dolayısıyla böyle bir senaryonun içinde yer almayız. Cumhurbaşkanının yetkisi vardır. Nisan ayı başından sonra kendi göbeklerini kendileri keserler” ifadelerini kullandı.

TBMM’de seçim kararı alınabilmesi için 360 milletvekillinin oyuna ihtiyaç var. Muhalefetin desteği olmadan, AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı seçimlerin erkene alınmasına yeterli olmuyor. AK Parti kurmayları “Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasına yönelik ihtimal güçleniyor. Meclis’ten karar çıkması da zor görünüyor. Seçimler 18 Haziran’da yapılmayacaksa, Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak mayıs ayı için seçim kararı alabilir” değerlendirmesini yaptı.

TASLAK TAKVİM

AK Parti’de 14 Mayıs ve 18 Haziran tarihlerine göre iki ayrı taslak bir seçim takvimi de oluşturuldu. Seçimlerin 14 Mayıs’a alınması durumunda, bu kararın 8-13 Mart tarihleri arasında Resmî Gazetede yayınlanması gerekiyor. Milletvekili adayı olacak kamu görevlileri bu tarihten itibaren 7 gün içinde görevlerinden istifa edecek. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için YSK’nın resmî seçim takvimini 30 Mart’ta başlatması planlanıyor.

Seçimlerin 18 Haziran’da yapılması durumunda ise, seçim takviminin başlangıç tarihi 24 Nisan olarak öngörülüyor. Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması durumunda ayrıca siyasi partilerin göstereceği cumhurbaşkanlığı adayları için son başvuru tarihinin 4 Nisan olması bekleniyor. Milletvekili aday listelerinin YSK’ya teslim edilmesi için son tarihin ise 20 Nisan olabileceği hesaplanıyor.

KAZANAMAZSA BAŞKANLIK GİDER

İyi Parti’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına yönelik planı tutar ve Millet İttifakı aday gösterirse, İmamoğlu’nun listeler kesinleşene kadar belediye başkanlığından istifa etmesi gerekmiyor. Aday listeleri kesinleştiği anda belediye başkanlığı kendiliğinden düşüyor. Seçimlerde kazanamazsa, başkanlık görevine geri dönmesi de mümkün olmuyor.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...