Başbakan'dan Avrupa'ya önemli mesajlar

Başbakan'dan Avrupa'ya önemli mesajlar

Politika Haberleri

Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği ile "Friends of Europe" tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda konuştu.

İşte o konuşmadan satır başları

Tarih hiçbir zaman için bitmez. Hızlı bir şekilde akmaya devam ediyor. Biz büyük bir kriz yaşadık. Kürüsel ekonomi açısından ilk önce finans krizi daha sonra ekonomik kriz vurdu.Sosyal düzen bozulunca birçok ülkede ekonomik kriz meydana geldi. nbsp;Ortadoğu'daki genç nesiller İslamcı olsun, liberal olsun, diğer kesimler olsun hepsi demokrasi istiyor.Eğer bir devlet ülkesinin 3'te 2'sini kontrol edemiyorsa başarılı değildir. Esad'ın zulmü Suriye'de devam ediyor.
"TÜRKİYE İSTİKRAR ADASIDIR"
Türkiye kendi coğrafyası arasında bir istikrar adasıdır. nbsp;Etrafında 8 kırılgan devlet var. nbsp;Vatandaşlık kimliği her yerde sorunlarla karşılaşıyor. Kimlikte referans çok dar bir kıtayı içerisine alıyor. En büyük sıkıntımız bu.Gayrimüslimlerin dini önderleriyle yemek yedim. Kendilerini artık eşit vatandaşlar olarak hissettiklerini söylediler. Doğu Anadolu'ya gittiğimizde az da olsa Kürtçe konuşuyorum. Kürtçe siyaset yapmanın önündeki engeli kaldırdık. Türkiye'deki Alevilerin istekleri üzerine artık Alevi yayınları yapılabiliyor. nbsp;Bizim ulaşmak ve başarmak istediğimiz nokta kapsayıcılık.
"BERLİN'İN GÖBEĞİNDE CAMİ YAKILIYOR"
15 yıl önce başörtülü bir milletvekili Meclis'e gittiğinde onu dışarı çıkmaya zorladılar. Almanya'ya gittiğimde İslamofobinin yükselmesinden şikayet ettiler. nbsp;Berlin'in göbeğinde cami yakılıyor. Son birkaç ay içerisinde onlarca cami saldırıya uğradı. İstanbul'da kilisiye ihtiyaç yok ama Süryani Cemaati için özel bir kilise yapılması istendi. yapılacak. nbsp;
"O AVRUPA BİTTİ ARTIK"
Biz Avrupa üyesi değiliz hala havalimanının üzerinde tur atıyoruz. Biz modern ve çağdaş Avrupa'nın bir parçasıyız. Kutsal Roma Cermen Avrupası yok artık. Kusura bakmayın o Avrupa bitti artık. Etnik kökeni ve dinine bakmadan biz herkesi vatandaş olarak kabul ediyoruz. G-20 dönem başkanı olarak dünya ekonomisinin ne olacağını da tartıştık. Avrupa ekonomik bir merkez olmaya devam edecek. Türkiye son 12 yıl içerisinde petrol ve doğalgaz yatağı bulmadı. nbsp;Ama bizim gelirimiz 230 milyar dolardan 830 milyar dolara çıktı. nbsp;Eğer demokratik istikrarınız yoksa ekonomik istikrarınız olamaz. Avrupa'da birçok ülkede demokratik istikrar yok. Bizim için demokratik istikrar elzemdir."
BİZDE VİCDAN VAR"
Biz on yıllardır askeri vesayetin olduğu yapıların altındaydık. Hiç kimse halkın sağladığı meşrutİyet dışında hiçbir gücü kullanarak vesayet kuramaz. Bizim iktidarımız halkımızın sınavından geçmiştir. Biz halkımız için zenginlik oluşturduk. Demokratik istikrar herkes için tek çözümdür.Biz Almanya'ya Hollanda'ya ve İspanya'ya Patriot füzeleri için teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin sınırarı güvenli ise Avrupa'nın sınırları da güvenlidir. Avrupa güvendeyse biz de güvendeyiz. nbsp;Ben ülkem adına Suriyelilere karşı gösterilen tavırdan dolayı gurur duyuyorum. Bizde vicdan var. Suriye karşıtı bir beslenme yok. Türkiye Balkanlardaki bütün ülkeleri içinde barındırıyor. nbsp;
"SINIRI KAPATMAYACAĞIZ"
Ne olursa olsun biz o sınırı kapatmayacağız. Karşı taraftan bir kadın geliyorsa o sınır açık kalacak. Sadece yabancı savaşçılara ve teröristlere karşı sınırımız kapalı olacak. nbsp;Uluslararası medya Kobani yüzünden Türkiye'yi çok suçladı. 200 bin Kobaniliyi Türkiye'ye kabul ettik. Türkiye Kobani'nin yanında olmasaydı ne olacaktı. Uluslararası camia bunu anlamalı. nbsp;Yeni bir dünyaya yeni bir Türkiye'ye yeni bir Avrupa'ya ihtiyacımız var.
"TÜRKİYE AB'NİN BİR PARÇASI OLSAYDI..."
Türkiye Avrupa Birliği'nin bir parçası olsaydı çok daha başarılı olacaktı.Hiçbir ekonomi kapalı değildir. Diğer ekonomilerde ne oluyorsa herkes bunu görebiliyor. Türkiye'nin ekomominin resminin kriz olmadığını görürsünüz. Enflasyonun düştüğünü görüyoruz. Bütçe disiplinini örnek olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda finans sektörümüz güçlü. Endüstri üretimimiz iyi gidiyor. Dünyanın en büyük 7. Turizm ülkesi. Tarım'da Avrupa birincisiyiz. Dünyada 7. Hiçbir Türk bankası sorun yaşamıyor.
"BUZDOLABI ÖNÜNDE BEKLEYEMEYİZ"

Anadolu Kaplanları oradalar. Sesimiz daha da çıkabilir. Türkler için en büyük eksiklik kamusal diplomaside başarılı değiliz. Ne zaman bir kampanya olsa buna tepki göstermediğimiz zaman geriliyoruz. AB içinse dondurulmadan memnun değiliz. Bu kadar dinamik olan bir süreç durdurulamaz. Bir gün Avrupalı liderler Türkiye'nin üyeliğinin önemini kavrayacaklar. Avrupalı dostlarımız 1990'lı yıllarda Türkiye'nin güçsüz olduğunu söylüyorlardı. Şimdi de çok güçlü olduğumuz için almıyorlar. Avrupa Parlementosunun 4'te 1'ini oluşturacaklar diyorlar. Bu AB'nin kendine güveni olmadığını gösterir.Biz de buzdolabının önünde bekleyemeyiz. AB bizi bu süreci dondurdu. Türkiye'nin performansını diğer AB üyesi ülkelerle karşılaştırma yapılsın.
Arap baharı öncesi 4 prensibimiz vardı. Bütün komşularımızla ortak anlaşmalar imzaladık. Bizim tarihimizde etnik kent tanımı yoktur.
Sadece 1 gün içinde Irak ve Suriye'yle onlarca anlaşma imzaladık. Irak'ta bir değişim oldu. İbadi görev gelir gelmez hemen ziyarete gittim. Irak'ta önceki Başbakan'ın mezhep politikaları yüzünden Irak'ta çatışmalar yaşandı.Türkiye yeni bir Ortadoğu, yeni bir Balkanlar, yeni bir Kafkasya için uğraşıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...