Ankara'da erken seçim sesleri

Ankara'da erken seçim sesleri

Politika Haberleri

AK Parti'de azınlık hükümeti veya koalisyonun getireceği 'zayıf iktidar' yerine 'ekimde erken seçim' görüşü ağır basıyor.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
7 Haziran seçimleri, hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak 276 vekil sayısına ulaşamaması sebebiyle farklı senaryoları da gündemin bir numaralı maddesi haline getirdi. MHP, HDP ve CHP'nin AK Parti ile koalisyona kapılarını kapatması, "AK Partisiz koalisyon" formülünün ise 'hayalperestlik' olacağı görüşünden yola çıkılarak, Ankara kulislerinde Türkiye'nin önünde bir hükümet krizi olduğu yorumları yapılıyor. Bu durumda ise tek seçeneğin erken seçim olacağı belirtiliyor.
YSK'nın geçici seçim sonuçlarını bir hafta içinde Resmi Gazete'de ilan etmesi durumunda en geç önümüzdeki hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vereceği belirtiliyor. Davutoğlu'nun görevi aldıktan sonra, CHP'den başlayarak MHP ve HDP ile görüşeceği, ancak bu turlardan bir sonuç çıkmayacağı ifade ediliyor. Çünkü her üç parti de AK Parti ile koalisyona kapılarını kapatmış görünüyor. nbsp;
AK Parti kulislerinde düşük bir ihtimal de olsa belli ilkeler çerçevesinde uzlaşılması durumunda CHP ile koalisyonun mümkün olabileceği belirtiliyor. Değerlendirmelerde ayrıca 'zayıf bir iktidar' kombinasyonun içinde yer almanın Türkiye'ye yarar getirmeyeceği, bu nedenle erken seçimin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bu formülün işletilmesi için de Erdoğan'ın devreye gireceği belirtiliyor. AK Parti'nin koalisyon hükümeti kuramayacağı kesinleşirse, Erdoğan'ın Anayasa'daki 45 günlük sürenin sonuna kadar başka bir partiye hükümeti kurma görevi vermeyebileceği, verse bile bundan da sonuç alınamayacağını görmesi durumunda, seçimlerin yenilenmesinin gündeme gelmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.
AK Parti'de zayıf da olsa, Türkiye'nin kısa sürede ikinci bir seçimi kaldıramayacağı, bu nedenle her türlü koalisyon formülünün gerçekleşmesi için sonuna kadar denenmesi gerektiği görüşü dillendiriliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...