'Yıldız Avcısı'nı Türkiye'ye iade etmiyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Yıldız Avcısı'nı Türkiye'ye iade etmiyorlar
KÜLTüR - SANAT Haberleri

ABD, 1990’lı yıllarda Türkiye’den kanun dışı şekilde kaçırıldığı düşünülen Anadolu kökenli altı bin yıllık “Guennol Yıldız Avcısı” idolünü geri vermeyecek...

Türkiye’nin eseri satışa sunan Michael Steinhardt ve Christie’s Müzayede Evi aleyhine New York’ta açtığı temyiz davası, menfi sonuçlandı. 2. ABD Temyiz Mahkemesi, aldığı tartışmalı kararda, Türkiye’nin dava açmak için geç kaldığına, bu yüzden eseri geri alamayacağına hükmetti.

Tarihî eser, 2017’de Christie’s Müzayede Evi tarafından New York’ta 14,5 milyon dolara satılmıştı. Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla satışı durdurmuş ancak açılan dava olumsuz sonuçlanınca dava temyize taşınmıştı.

Heykelin Anadolu’ya ait olduğu 1906’da neşredilen bir Osmanlı kararnamesine dayanıyor. Yaklaşık 22,9 santimetre ebatındaki eser, Kilia idolü olarak da biliniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...