Türk filmleri Oscar’a niçin seçilemiyor?

- Güncelleme:
Türk filmleri Oscar’a niçin seçilemiyor?
Kültür - Sanat Haberleri

1964 yılından beri Oscar’a onlarca film gönderen Türk sineması, aday bile olamadı. Konuyu sorduğumuz uzmanlar ise tanıtım eksikliğinden yakınıyor. Bazıları da Oscar’ın politik yapısına dikkat çekiyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinin “Oscar” olarak bilinen ödülleri, Türkiye’nin uzun zamandır hayali… Ülkemiz, 1929’da dağıtılmaya başlanan ödüllere, ilk defa 1964’te Metin Erksan’ın “Susuz Yaz” filmiyle katıldı. Aradan geçen 58 senede, 29 yerli film “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde Oscar aday adayı oldu ama hiçbiri yarışmaya seçilemedi. En büyük başarı Nuri Bilge Ceylan’ın “Üç Maymun”unun ilk dokuza kalması oldu. En son geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Oscar adayı “Kerr” filmi de yarışmaya katılmaya hak kazanamadı.

Peki, Avrupa’da yapılan festivallerde ödüller kazanan Türk filmleri, niçin Oscar’da başarısız oluyor? Konuyu sorduğumuz isimler, Türk filmlerinin ABD’de yeterince tanınmadığına dikkat çekip güncel sosyal ve politik meselelerin de Oscar’da tesirli olduğunu söylüyorlar.

Türk filmleri Oscar’a niçin seçilemiyor?osc

“ÖZGÜN İŞLER KABUL GÖRÜR”

“Oscar” ödüllerine karar veren Akademi’nin Türk üyelerinden olan yapımcı Zeynep Atakan, Oscar ödüllerinin Amerikan film endüstrisi için oluşturulduğunu fakat uluslararası alanda farklı ülkelerden filmlerin de bu yapı içerisinde yer almasının önem arz ettiğini söylüyor. Atakan, Oscar kazanacak filmin ise bir standardı olmadığı düşüncesinde. Tanınmış yapımcı “Yerli yapımların Oscar için dizayn edilmesi için bir formül olduğuna inanmıyorum. Çünkü baktığınızda çok farklı filmlerin Oscar aldığını, bir yılın diğer bir yıla hiç benzemediğini görebilirsiniz. Özellikle Akademi üyesi olduktan sonra, bunu daha iyi gözlemleme fırsatım oldu. Bence özgün işler her zaman kabul görecektir” ifadelerini kullanıyor. Filmlerin pazarlanmasının Oscar için önemli olduğunu vurgulayan Atakan “Filmlerin güçlü Amerikalı dağıtım şirketlerine, sağlam stratejiler üretecek iletişim danışmanlarına, PR şirketlerine ve bütün bunlar için bütçeye ihtiyacı var. Uluslararası pazarlama çalışmasının film henüz senaryo aşamasındayken yapılması gerekiyor” diyor.

Sinema eleştirmeni ve festival danışmanı Kerem Akça ise “Oscar gerçekten yılın en iyi filmini ödüllendiriyor mu, bir tartışma konusu” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Bu sebeple kendine göre bir yapısı olan Oscar’a girememenin sinemamızın kalitesiyle tamamen alakası yok. Türkiye’de belirli kalitede filmler yapılıyor ve bu filmler büyük festivallerde yer alıyor.

POLİTİK FESTİVAL FİLMLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Son yıllarda Akademi’nin sisteminin değiştiğini, bir filmin ABD’deki tanıtımının da Oscar için tesirli olduğunu vurgulayan Akça “Oscar’ın yeni sisteminde sürpriz filmler de adaylık kazanabiliyor. Akademi majör film festivallerine ayak uydurdu. Artık Oscar’da A sınıfı festivallerde yer alan, politik meselesi olan, kolay izlenen ve sosyal gerçekçiliğe yakın filmler öne çıkıyor. A sınıfı festivallerde yer alamayan ‘Kerr’in dili ise Oscar’a uygun değildi, ağır tempoluydu” ifadelerini kullanıyor.

TÜRK SİNEMASI ABD’DE AZ TANINIYOR

Prof. Dr. Savaş Arslan da “Tarihe baktığımızda 70 ve 80’lerde toplumsal gerçekçi filmler öndeydi. Son yirmi yılda ise Avrupa sanat sinemasına yakın filmleri Oscar’a gönderiyoruz. Bunlar yavaş akan, kurgu ritmi düşük filmler. Ancak Oscar’da hikâyesi yoğun olan yapımlar tercih ediliyor. Öte yandan Türkiye sineması, ABD’de ne kadar tanınıyor? Biz birçok ülkeye kıyasla daha az biliniyoruz. Kore sineması ise 2000’lerden beri Hollywood’da tanıtım yapıyor. Son yıllarda kazandıkları ödüllerle bunun karşılığını alıyor”şeklinde konuşuyor.

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...