Yerli gazın maliyeti, ithal gazdan daha düşük olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih Sondaj Gemisinin Sakarya Gaz Sahası’nın kuzeybatısındaki Çaycuma-1’de keşfettiği 58 milyar metreküplük gaz rezervinin detaylarını anlattı.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Sakarya Gaz Sahası’nda 13 kuyu açıldığını belirten Bakan Dönmez “Bunların üç boyutlu modellemesi yapıldı. Bu çalışmalara göre, rezervi yeniden değerlendirdik. Bu değerlemeyi de DeGolyer and MacNaughton firması yaptı. Onun yaptığı çalışmalar neticesinde 540 milyar metreküplük rezervi, 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Böylece, gerek Çaycuma sahasındaki 58 milyar metreküp, gerekse Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilave miktarla birlikte bu rakam 710 milyar metreküp olarak ilan edildi. Bir aksilik çıkmadığı takdirde mart ayının sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacağız” diye konuştu. Karadeniz’de üretilecek gazın maliyetinin, ithal gaza göre daha düşük olacağını anlatan Dönmez “Kendi gazımız, cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak” ifadelerini kullandı.
50’Yİ AŞKIN GEMİYLE ÇALIŞILIYOR
Karadeniz’de devam eden çalışmaları anlatan Dönmez “Çalışmalarımız 3 aşamadan oluşuyor. Deniz tarafında 50’yi aşkın gemiyle çalışma yürütüyoruz. İşleme tesisi, ilk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz işleyecek kapasitede çalıştırılıyor fakat altyapı, ikinci fazla günlük 40 milyon metreküp işleyecek şekilde hazırlandı. İkinci fazda 30’un üzerinde ilave kuyu açarak devam edeceğiz. 2026’da buradaki kuyu açma işlerinin tamamını bitirmiş olacağız. Burada kurulacak sistemin tamamı uzaktan kontrol edilecek. Karada büyük bir kontrol merkezi inşa ediliyor. ‘Zeki’ adını verdiğimiz yazılım, buradaki üretimi kontrol edecek ve değerleri anlık olarak ölçüp operatörlere iletecek” dedi. Abdulhamid Han’ın Akdeniz’de Yörükler-1’deki çalışmasını tamamladığını anlatan Dönmez “Mersin Taşucu açıklarında ikinci konumda çalışmalarına devam ediyor. İlk yapılan çalışmanın jeolojik etütleri, Türkiye Petrolleri tarafından yapılmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Filoya yeni sondaj gemisi kazandırılıp kazandırılmayacağı sorusuna da Dönmez “Şu anda dört sondaj gemimiz, iki de sismik araştırma gemimiz var. Bizim oradaki yoğunluğumuza bağlı olarak, imkânlar olursa ve fırsat elimize geçerse filomuzu genişletebiliriz ama kısa vadede böyle bir gündemimiz söz konusu değil” açıklamasını yaptı.
Bu video da ilginizi çekebilir...