Tolstoy artık elektronik ortamda

Tolstoy artık elektronik ortamda

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İnternette Tolstoy'un tüm eserlerinin elektronik sürümleri çıktı.

Eserler PDF, ePub, .fb2, .mobi ve html formatlarında yayınlandı. Haber, projeye katılan ABBYY yazılım şirketinin basın bildirisinde yer aldı. Lev Tolstoy Devlet Müzesi, Yasnaya Polyana Müze Evi ve ABBYY tarafından başlatılan "Bir tıkla Tolstoy'un tamamı" projesi çerçevesinde yazarın 90 cilt eserinin elektronik sürümleri intermet portalına yerleştirildi. Çalışma; bilinen roman, hikaye ve kısa öykülerin yanında yazarın 13 cilt günlük ve not defteri, 31 cilt mektup, çocukluk ve gençlik denemeleri, tiyatro oyunları ve farklı konularda makalelerini de kapsadı.
Yazarın ikinci nesil torunu proje yöneticisi ve Lev Tolstoy Devlet Müzesi yetkilisi Fekla Tolstaya, "Tolstoy'un 90 ciltlik basılı eserleri evimde yok. Bu kadar kitabı almak imkânsız sayılır. İnternette daha önce, okunması çok zor olan sayfa resmi şeklinde "ağır" bir arşiv mevcuttu. Tüm eserlerin elektronik sürümünü oluşturarak Lev Tolstoy'un isteğini yerine getirmiş olduk. Yazar eserlerine herkesin ulaşabilmesini istiyordu" dedi.
Proje, yaklaşık 50 bin elektronik sayfayı okuyup hataları düzeltmeyi kabul eden gönüllüler sayesinde hayata geçirilebildi. 49 ülkeden üç binin üzerinde kişi 46,8 bin sayfa eseri, projenin devam ettiği 18 ayda üç kere kontrol etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...