Korkular hortladı: The Exorcist 50 sene sonra yeniden vizyonda | Sinemada bu hafta

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Korkular hortladı: The Exorcist 50 sene sonra yeniden vizyonda | Sinemada bu hafta

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gişede rekorlar kırıp Oscar kazanan “The Exorcist”, ilk filmden yarım asır sonra yeniden canlandı! Üç filmlik yeni serinin ilk halkası ise beklentilerin altında kalıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yönetmen William Friedkin’in 1973 yılında beyazperdeye getirdiği “The Exorcist” filmi, zamanında dünyada büyük bir yankı uyandırmış, en çok tartışılan korku filmlerinden olmuştu. Bedeni kötü varlık tarafından ele geçirilen bir kızı merkezine alan eser, şimdi bize komik gelebilen bazı sahneleriyle gişeleri sallamış, Oscar’a uzanmıştı. Hatta “The Exorcist”, Türk yönetmen Metin Erksan tarafından mahallî kültüre göre yeniden yorumlanmış ve “Şeytan” adıyla yerli seyirciyle buluşmuştu. Devam mahiyetindeki filmler ise tat vermemişti. 

Sinema tarihinde mühim bir yer edinen bu 50 senelik Amerikan korkusu, şimdi yeniden beyazperdeye geliyor… Blumhouse’un yapımcılığında daha evvel “Cadılar Bayramı” korkusu serisini tekrar canlandıran yönetmen David Gordon Green, bu meşhur eserin yeniden yapımını da üstleniyor. Üçleme planının ilk halkası olan “Exorcist: İnançlı” adlı filmin oyuncu kadrosunda; Ellen Burstyn, Jennifer Nettles, Leslie Odom Jr., Ann Dowd ve Olivia O’Neill gibi isimler yer alıyor.

Korkular hortladı: The Exorcist 50 sene sonra yeniden vizyonda | Sinemada bu hafta

KIZLAR ORMANDA KAYBOLURSA

Filmin hikâyesinde büyük değişiklikler var. Eserin başında siyahi fotoğrafçı Victor Fielding’in hamile karısı, seyahate gittikleri Haiti’de yaşanan depremde ölüyor ve karnındaki kızı hayatta kalıyor. Derken 13 sene sonraya uzanıyoruz. Kızı Angela’yı tek başına büyüten Victor, bir gün çok sarsılıyor. Zira Angela ve kız arkadaşı Katherine, gittikleri ormanda kayboluyor. Bütün aramalara rağmen izleri bulunamayan kızlar, üç gün sonra 50 kilometre ötedeki bir çiftlikte ortaya çıkıyor. Ama garip bir hâldeler. Bunun dehşetli sebebi de çok geçmeden anlaşılıyor…

İLKİNDEN FARKLI BİR FİLM

Yönetmen David Gordon Green “The Exorcist”i yeni nesille buluşturmak için dönemin yeni şartlarıyla yoğurarak farklı bir film meydana getiriyor.

Korku sinemasına yeni bir soluk katan yapım şirketi Blumhouse’un pek çok eseri gibi orijinallikler içeren ve süratli çekim teknikleriyle seyirciyi en başında saran bir yapım bu… Sathi olsa da inanç çatışması da hikâyeye ekleniyor.

Ancak eser, iddia edilenin aksine çığır açıcı olmaktan epey uzak kalıyor. Filmin ilk yarısından sonra kötü varlıkların öne çıktığı sahnelerde, klişeler kendini gösteriyor. Gürültüler, abartılı efektler ve ani korkutma anları devreye sokuluyor.

TİPİK HOLLYWOOD KORKUSU

Sinemanın korku türünde her ülkenin kendine has kültürel hassasiyet alanları var. Bu sebeple korku janrında dinî metinlerin tesiri büyük. Her ne kadar bu filmde Katolikliğe mesafeli kalınıp “musallat olma” durumuna farklı inançların gözlüğüyle bakılmaya çalışılsa da ortaya çıkan şey yine tipik bir Hollywood eseri oluyor… Dolayısıyla aşırı Hristiyani inanç referanslarından ötürü film, daha ziyade Doğu insanına yeterince tesir edemiyor.

Hasılı ticari endişelerle dizayn edilen “Exorcist: İnançlı” farklı bir yoldan gidiyor gibi görünse de vasat (ortalama) korku filmlerinin menziline ulaşıyor. Bu sebeple gelecek iki filmin şansını da zora sokuyor. Eser, yine de “korkuseverleri” kendine çekecektir.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> ‘Bursa Bülbülü’
> ‘Roza’
> ‘Jester: İntikam Gecesi’
> ‘Kent Mezarlığında Sızıntı’
> ‘Hep Yek: Düğün’
> ‘Hazep’

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> ‘Kuru Otlar Üstüne’ 70 bin 157
> ‘Paw Patrol: Süper Film’ 41 bin 630
> ‘Expend4bles’ 36 bin 244
> ‘M. Uğur Böceği ile Kara Kedi’ 27 bin 776

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...