Talihsiz son hidiv: Abbas Hilmi Paşa

Düzenleyen:
Talihsiz son hidiv: Abbas Hilmi Paşa

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Osmanlı Devleti tarafından Mısır’a gönderilen son hidiv olan Abbas Hilmi Paşa, 1874 yılında İskenderiye’de Hidiv Tevfik Paşa’nın oğlu olarak hayata gözlerini açtı.

Mısır’da prenslere ait mektepte okudu ardından İsviçre’de tahsil gördü. Babası vefat edince daha 18'inde apar topar Mısır hidivliğine getirildi. Tecrübesiz olduğu için Ahmed Muhtar Paşa kendisine müsteşar-ı has  oldu. Önceleri İngiltere'ye muhalif bir politika izleyen Hilmi Paşa, hedefe alındı. Zamanında İngilizler, Mısır’ın içişlerine karıştı ve ülkedeki işgal kuvvetlerini arttırdı. Genç hidiv baskılar neticesinde politik istikrarını sürdüremedi. Abbas Hilmi Paşa, bir ara Osmanlının izni olmasa da Avrupa seyahatine çıktı. Vazifesi boyunca denge siyaseti güttü ama birçok suikasta maruz kaldı. İngilizler, 1914’te Mısır’ı ele geçirilince de kendisini hidivlikten azletti. Bu hadiseden sonra İstanbul ve Viyana’da yaşamaya başlayan Paşa, son günlerini acılarla geçirdi. İstanbul'daki Hidiv Kasrı'nı yaptıran son hidiv, İsviçre’nin Cenevre şehrinde vefat etti. Öldüğünde takvimler 19 Aralık 1914'ü gösteriyordu.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...