Sinemada bu hafta: Bu hayat yalnız çekilmez!

- Güncelleme:
Sinemada bu hafta: Bu hayat yalnız çekilmez!

Kültür - Sanat Haberleri

Usta oyuncu Tom Hanks’in huysuz bir adam rolünde oğluyla birlikte karşımıza çıktığı “Hayata Röveşata Çeken Adam” komedi ile dramı harmanlayan ve birlikte yaşamaya dair dersler veren bir eser…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Aktör Tom Hanks, bugüne kadar sinemada hafızalardan kolay silinmeyecek pek çok karakteri canlandırdı ama aslında âdeta Hollywood’un “iyi adam” tanımının ete kemiğe bürünmüş hâliydi...

“Forrest Gump”ta otistik bir genç adam, “Yeşil Yol”da iyi huylu bir gardiyan, “Philadelphia” da AIDS hastası Andy ve “Yeni Hayat”ta mücadeleci Chuck oldu. Ancak hep Amerikan sineması adına seyirciye hayat dersleri verdi! Bu dersler de zaman ve zemine göre değişti, garipleşti! 66 yaşındaki Hanks, şimdi ise huysuz bir ihtiyar rolünde karşımıza çıkıyor ve yine kendince muallimlik işini yapmaya devam ediyor!

Yönetmenliğini Marc Forster’ın yaptığı “Hayata Röveşata Çeken Adam” (A Man Called Otto) Hanks’in canlandırdığı huysuz ve umutsuz Otto’nun tanıştığı yeni bir aile sayesinde hayata tutunmaya başlamasını işliyor. İsveç yapımı “A Man Called Ove” (2015) fi lminin Amerikan versiyonu olan eserde, Hanks’in yanında Mariana Treviño, Rachel Keller, Manuel Garcia-Rulfo ve oğlu Truman Hanks gibi oyuncular da rol alıyor.

Sinemada bu hafta: Bu hayat yalnız çekilmez!

APTALLIKLA SAVAŞ

Eşini henüz altı ay evvel kaybeden Otto, aslında onunla birlikte her şeyini kaybetmiş, yasını da insanlarla uğraşarak tutmaya başlamıştır. Bu yüzden herkesi tersler, olan biten her şeye karışır ve fena hâlde mutsuzdur... Otto aslında bazı aptallıklara kızmakta çok haklıdır. Mesela etrafı pisleten köpeğine sahip çıkmayanlar fena hâlde canını sıkar. Ancak bu durum mental sağlığını bozmuştur. Bu yüzden ölmek için planlar yapmaktadır. Otto, kendini asarak intihara kalkıştığı bir gün, evinin karşısında park etmeye çalışan Meksikalı çift Marisol ve Tommy’yi görür. Fırça atmak için yanlarına gittiğinde, onlara yardım etmek zorunda kalır. Sonrasında beceriksiz bir kocası olan sempatik Marisol defalarca kapısını çalar. Otto isteksizce yaptığı yardımlar ve lezzetli Meksika yemekleri sayesinde ailenin dostu olur. Artık yaşamak için yeni sebepler bulmaya başlamıştır…

KOMEDİ VE DRAM ARASINDA…

Hollywood'un Avrupa sinemasından filmler devşirip popüler hâle dönüştürmesi yeni bir şey değil. “Hayata Röveşata Çeken Adam” da bu şekilde yeniden çekilen ve ana akım seyircinin beklentilerini karşılamak üzere dizayn edilen bir film olarak karşımıza çıkıyor. Seyirciyi farklı duygulara arasında dolaştıran eser, Otto’nun huysuzluk anlarında kahkaha ile gülünen bir komediye, flashback’lerle maziye gidilen sahnelerde ise yürek burkan bir drama dönüşüyor. Tabii Tom Hanks yine dersler veriyor. Alt metinlerde, Otto karakteri üzerinden hayatın ancak dayanışmayla yaşanılabilecek bir şey olduğu anlatılıp komşuluk bağlarına vurgular yapılıyor. Mesela müstakil evleri yıkıp yerine büyük apartmanlar yapan “Dye & Merica” adlı inşaat şirketi, Amerikan toplumunu öldürecek bir kurum olarak sunuluyor. Göçmenlik, ırkçılık gibi durumlar hakkında da sathi laflar edebiliyor. Alakasız bir yerde ise acımamız gereken queer karakter karşımıza çıkıveriyor!

NE KADAR YENİ?

Yeniden çekim olmasına rağmen yenilik noktasında eksikleri olan film, özellikle sahicilikten uzak ve didaktik kalabilecek sekanslarla ikinci yarısında ivmesini kaybediyor.
Oyunuculuk cephesinde ise Hanks en iyi performanslarından birini sergilemiyor belki ama ustalığıyla rolünün üstesinden fazlasıyla geliyor. Filmde kendi karakterinin gençliğini canlandıran oğlu Truman Hanks içinse aynı şeyi söylemek mümkün olmuyor.

Hasılı “Hayata Röveşata Çeken Adam” pek çok sathi kalan tarafına rağmen genel seyirciyi eğlendirecek bir “Hollywood eseri" oluyor!

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Creed III: Efsane Devam Ediyor”
> "Yaşamak”
> “Tom Medina”
> “Fındıkkıran ve Sihirli Flüt”
> “Pathaan”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> Ant-Man ve Wasp: Quantumania” 103 bin 670
> “Çizmeli Kedi: Son Dilek” 33 bin 459
> “Kutsal Damacana 4” 32 bin 508
> “Arı Maya 3: Altın Küre” 30 bin 643
> “Rafadan Tayfa” 20 bin 590

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...