Sinemada bu hafta: 'Bebek Servisi'

- Güncelleme:
Sinemada bu hafta: 'Bebek Servisi'
KÜLTüR - SANAT Haberleri

Satılmaya çalışan bir bebek etrafında gelişen hadiseleri merkezine alan “Bebek Servisi”, sosyal eleştirileriyle dikkate şayan bir Güney Kore yapımı...

MURAT ÖZTEKİN

Artık “değişik” bir dünyada yaşıyoruz. Aile kurumu sarsılıyor, cinsiyetler yeniden tanımlanıyor ve bu arada bebekler de hayata gözlerini açmaya devam ediyor... Şili ve Fransa gibi ülkelerde ise evlilik dışı doğum oranları yüzde 70’ler civarında. Tabii, doğan bu bebeklerin bir kısmı hiçbir zaman gerçek bir aileye sahip olamıyor. Bu yüzden artık bazı ülkelerde “bebek terk etme kutuları” var.

Aile konularına âdeta kafayı takan Japon sinemacı Hirokazu Koreeda’nın bu hafta vizyona giren filmi “Bebek Servisi” (Broker) ise işte tam da bu konuyu merkezine alıyor. Eser, satılmaya çalışan bir bebek etrafında gelişen kompleks bir hikâye ihtiva ediyor. İlk defa Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve iki ödül alan eserde; Kang-ho Song, Dong-Won Gang, Bae Doona, Ji-eun Lee ve Lee Joo-young gibi oyuncular rol alıyor.

TERK EDİLEN BEBEK VE YOL HİKÂYESİ

Güney Kore’nin Busan şehrinde geçen film, genç annenin yavrusunu bir kurum önündeki bebek kutusunun önüne bırakmasıyla açılıyor. Ancak bu anonim kurumun çalışanı ve kuru temizlemeci arkadaşı, bebeği satmak üzere oradan kaçırıyor. Genç anne, vicdan azabı duyup bebek kutusuna geri döndüğünde ise evladının orada olmadığını üzülerek anlıyor. Sonrasında annenin ve iki çocuk satıcısının bir araya geldiği garip bir yol hikâyesi ortaya çıkıyor. Yol ilerledikçe de annenin ve satıcıların karakterleri aydınlanmaya başlıyor. Hepsinin peşinde ise inatçı iki kadın dedektif takılıyor…

MİZAH İLE HÜZÜN ARASINDA…

Yönetmen Hirokazu Koreeda, “Bebek Servisi”nde yine mizah ile hüzün duygularını ustalıkla harmanlayıp birinden diğerine süratle geçilen bir esere imza atıyor. Kang-ho Song gibi Kore sinemasının tanınmış aktörlerinin tesirli oyunculuklarıyla, derinliği olan karakterler meydana getiriliyor. “Parazit” filmiyle ünlenen Kang-ho Song da yine üst seviyede performans sergiliyor.

Seyirciye büyük sürprizler vadeden eser, hadiselerden ziyade diyaloglar üzerine inşa ediliyor. Hâliyle zaman zaman sıkıcı bir ritim, beraberinde geliyor. Yönetmenin hadiselere “uzaktan bakışı” ise filmi didaktik mesajlardan kurtarıyor ama bu defa duygusal tesir azalıyor.

"CİCİ" SUÇLULAR

Yönetmen Koreeda, en son “Arakçılar” filminde yaptığı gibi yine alıştığımız ebeveyn ve çocuklardan meydana gelen hakiki aile yerine, kafasındaki kan bağı olmayan “karmaşık aile” fikrini seyircinin önüne koyuyor. Kendini tekrar ederek farklı yollardan giden insanları, duygusal ama tenakuzlar barındıran bir çatıda buluşturuyor. Ve tabii, yine “cici suçlular” meydana getirip onlara, farklı bir taraftan bakmaya çalışıyor. Mesela anne karakterinin kabahatlerinin üzerine setler çekiyor.

Her ne kadar yönetmenin derdi başka olsa da ailenin sarsıldığı bir dünyada bebek olmanın zorluklarına ve “bebek kutusu” tartışmalarına dair eserde çarpıcı sosyal dersler bulmak mümkün. Hasılı, “Bebek Servisi” birtakım inandırıcılık problemleri ve alt metinlerine rağmen mizahi cihetiyle seyir zevki veriyor.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

“Hüzün Üçgeni”

“Katil Kim?”

“Emily”

“Kafes: İki Şafak Arasında”

“Şeytan Kapanı”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...