Sanatkar Şah Muhammed Babür

Düzenleyen:
Sanatkar Şah Muhammed Babür

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Hindistan’daki Babür İmparatorluğu’nu kuran Zahireddin Muhammed Babür Şah, 1483’te bugün Özbekistan hudutlarında bulunan Fergana şehrinde hayata gözlerini açtı.

Babasının vefatının ardından 12 yaşında Fergana hükûmetinin başına geçti. 11 sene Özbek ve Tatar melikleri ile harp edip, Gazne ve Afganistan üzerinde hâkimiyet kurdu. Babür Şah, 1526’da Paniput Meydan Muharebesi’nde Sultan İbrahim Ludi’nin ordusunu yenerek Hindistan üzerinde Babür (Gürganiye) İmparatorluğu’nu kurdu. Daha sonra Osmanlının yardımıyla Hinduları kesin olarak yendi. Okumayı çok seven Babür Şah, aynı zamanda sanatkâr ve şairdi. “Babürname” kitabında hayatını yazan Şah, fıkıh bilgilerini anlatan Mübeyyen adlı bir eser kaleme aldı. Babür Şah, “Hatt-ı Baburi” ismi verilen bir yazı tarzı da geliştirdi. Ömrünün son yıllarında çeşitli hastalıklarla boğuşan Şah, 26 Aralık 1530’da Agra’da hayatını kaybetti. 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...