Şairler Kahramanmaraş merkezli depremleri mısralara döktü

- Güncelleme:
Şairler Kahramanmaraş merkezli depremleri mısralara döktü

Kültür - Sanat Haberleri

6 Şubat depremlerinin acılarını mısralarıyla tarihe not düşen şairlerden Bestami Yazgan “Orada yer yerinden oynadı, burada bizim yüreğimiz oynadı” diyor. Ekrem Kaftan ise “Bu acıyı tarihe not düşelim ki insanlar ibret alsın, diye düşündük” ifadesini kullanıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yaşanan afetlerde herkes yaralanıyor ama en çok sanatçılar ve şairler tesir altında kalıyor... Türk edebiyatında ise bugüne kadar pek çok şair, yaşanan depremlerin dramını mısralarına döktü.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 bine yakın insanın canına mal olan Kahramanmaraş merkezli depremler de şiirlere dönüştü. O şiirlerin şairleri arasında Bestami Yazgan, Hanefi Söztutan, İbrahim Şaşma, Yusuf Dursun, Ekrem Kaftan, Osman Dindar gibi isimler yer aldı. Özbekistanlı şair Abdukarim Mirzayev de deprem için mısralar meydana getirdi.  

Bazı şairler günlerce uyuyamayıp mısralar yazdı, kimi kaybettiği yakınlarına şiirini hasretti, kimi de tarihe not düştü. Türkiye’yi sarsan son depremi kaleme alan şairlerin bazıları Türkiye gazetesinin sorularını cevapladı… 

HIÇKIRIK TUTTU YERİ!

Depremden sonra “Hıçkırık Tuttu Yeri” adlı şiir kaleme alan Bestami Yazgan “Depremde memleketim Osmaniye’deki yakınlarımı kaybettim. Onları düşünüp bu şiiri kaleme aldım. İnsan, felaketlerde ne kadar aciz olduğunu anlıyor. Ben de şiirimde acizliğimi ifade ediyorum. Zaten yaşanan üzücü hadiseler biz şairleri daha çok etkiliyor. Orada yer yerinden oynadı, burada bizim yüreğimiz oynadı” diyor.

Yazgan, deprem hakkında ise “İnşaatların kötü durumu gibi sebepleri kabul ediyorum ama bu deprem bana biraz ilahi ikaz gibi geliyor. Fert, millet ve devlet olarak muhasebe yapmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.  

YARDIM SEFERBERLİĞİ BENİ TESİR ALTINDA BIRAKTI

Yaşanan felaketlerden sonra “İkiz Depremler” ve “Deprem Kuşları” adlı iki şiir kaleme alan yazar ve şair Yusuf Dursun ise “Olaylar herkesi etkiliyor ama sanki biz şairler daha çok etki altında kalıyoruz. Son deprem felaketinde ise beni en çok bu milletin bir yerden emir almışçasına yardım seferberliğine girişmesi tesir altında bıraktı. Yaşlı genç herkesin depremzedelerin yanında yer alması, bu milletin büyüklüğünü bir defa daha ortaya koydu” diyor. Dursun, şiirlerinden “Deprem Kuşları”nı ise Hatay’da enkaz altında kalan beşiz çocuklara adadığını söylüyor. 

HATALAR TEKRARLANMASIN DİYE TARİHE NOT DÜŞTÜK

Deprem hakkında aruz vezniyle farklı şiirler kaleme alan Kâfi mahlaslı şair ve yazar Ekrem Kaftan ise “6 Şubat’ta yaşanan depremlerde en yakınlarımızı kaybetmiş gibi üzüldük. Günlerce uyku uyumadım. Fakat bir şair olarak böyle bir acıya suskun kalmak olmazdı. Her şair, milletin duygularını ifade eden bir vasıtadır. Bu yüzden milletin hissettiği ıstırapları, şiire dökmeye çalıştık. Bu acıyı tarihe not düşelim ki insanlar ibret alsın, bir daha aynı hatalar tekrarlanmasın diye düşündük. İnsanlar ileride bu şiirleri okuduğunda yaşanan acının büyüklüğünü daha iyi idrak etmiş olacaklardır” ifadelerini kullanıyor.  

ESKİ DEPREMLER DE MISRALARA DÖKÜLMÜŞTÜ

Tarihte pek çok deprem, şiirlere dönüştü. Tevfik Fikret, 1895 İstanbul depremiyle alakalı “Zelzele” isimli bir şiir kaleme aldı. Zeki Ömer Defne “Bu Memleket Böyle Ağlar” şiirinde 1939’da yaşanan Erzincan depremine ağıt yaktı ve “Gözlerde kalmamış merhem Erzincan! Arzun can değil mi verem Erzincan!” dedi. Nazım Hikmet de aynı zelzeleye hakkında Bursa Hapishanesindeyken şiir yazdı. Âşık Veysel “Kimi ana vermiş kimisi baba, Nice yavru vermiş gelmez hesaba!” der. Rıfat Ilgaz 1943’te kaleme aldığı  “Tosya Zelzelesi” şiirinde “Yolcular yataklarında gömülü, atlar ahırda ölüdür” ifadesini kullandı. Cemal Süreya “Afyon Garındaki” adlı şiiriyle 1966’da yaşanan Varto depremini kendine has bir üslupla tasvir etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...