Platformlar zayıfladı salonların önü açıldı

- Güncelleme:
Platformlar zayıfladı salonların önü açıldı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Disney+ yerli yabancı bazı filmleri yayından kaldırdı. Netflix gibi diğer dijital platformların yapımlarında da azalma var. Bazı sinemacılar bu durumun salonların önünü açabileceğini düşünüyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Dijital platformlarla sinemacılar arasında yeni bir gerilimin fitili ateşlendi… Disney+ “tasarruf tedbirleri” çerçevesinde lisanslama ödemelerini azaltmak için Türk yapımlarının da aralarında olduğu bazı filmleri kütüphanesinden kaldırdı. Artık Şahan Gökbakar’ın “Recep İvedik 7” ve Ata Demirer’in “Bursa Bülbülü” başta olmak üzere birçok orijinal Disney+ yapımı seyredilemiyor. Üstelik platform, yerel üretimler yerine global işlere öncelik verecek.

Ancak bu durum sadece Disney+ için geçerli değil. Netflix gibi diğer yabancı platformların Türkiye’deki yeni orijinal yapımlarında da azalma var. HBO Max ise geçen sene Türkiye’deki film projelerini durdurdu.

Bütün bunlar sinema yerine büyük telif ücretleri ödeyen dijital platformlara film üretmeyi tercih eden yerli yapımcı ve yönetmenleri endişeye sevk etti. Duruma sosyal medyadan tepki gösteren Şahan Gökbakar, seyircilerinden özür diledi.

Peki şimdi ne olacak?

Dijital platformlarla problem yaşayan sinemacıların bir kısmının yeniden salonlara yüzünü çevirebileceği düşünülüyor. Popüler isimlerin filmlerini vizyona taşıması ise pandemi öncesinin neredeyse yarısında seyreden yıllık sinema seyircisi sayısını yükseltebilir. Ancak yine de bazı yönetmenler, dijital platformlar için diziler çekip filmlerini sinema salonlarına taşıma yoluna gidebilir. 

SİNEMA SALONLARINA YANSIYABİLİR

Bütün dijital platformların film projelerini yavaşlattığını söyleyen yapımcı Cemil Yavuz “Pandemi bittikten sonra normal hayata dönüşle birlikte platformların seyirci sayısı da düştü. Aslında platformların yapımlarını azaltılmasının veya yayından kaldırmasının sebebi bu… Türkiye’de yapımların kalitesi de tartışılıyor. Bütün dünyada yaşanan bu durum karşısında artık yapımcılar platformlar yerine yine sinema salonlarını tercih edebilir. Tekrar büyük yapımlarla seyirci karşısına çıkılırsa sinema seyircisi rakamlarında mutlaka bir ivme yakalanacaktır. Bir geçiş dönemindeyiz. Nihai netice zamanla ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullanıyor. 

“PLATFORMLARDA KALİTE DÜŞÜK”

Yapımcı Ahmet Edebali ise kalite düşüklüğünün dijital platformları gözden düşürdüğünü savunuyor. Edebali “Dijital platform filmlerinin prodüksiyon ve cast’ı güçlü ama içerikleri zayıf. Bu yüzden filmlerin sanat kalitesi düşük oluyor. Ben bu tür durumların yaşanacağını daha önceden bekliyordum. Ancak hemen sinemalara dönüş olacağını düşünmüyorum” diyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...