Osmanlı'nın İrlanda'ya yardımı beyaz perdeye aktarılıyor

/ Kaynak: AA
Osmanlı'nın İrlanda'ya yardımı beyaz perdeye aktarılıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Osmanlı İmparatorluğu'nun, 19. yüzyılın ortalarında büyük kıtlık yaşanan İrlanda'ya gönderdiği yardım, "Famine" (Kıtlık) adlı filmi çevriliyor.

İrlandalıların "Büyük Kıtlık" adını verdiği, halkın temel gıda maddesi olan patateslere bir tür zehirli mantarın bulaşması nedeniyle 7 yıl süreyle yaşanan kıtlığın hikayesini işleyen filmin çekimleri, Türkiye, İrlanda'da ve İngiltere'de yapılacak.
Osmanlı'nın gemilerle yolladığı yardımı, Türk denizci Fatih ile İrlandalı Mary'nin aşk öyküsü eşliğinde İrlanda'daki kıtlık yıllarını konu alan filmin çekimlerine, haziran ayında başlanacak. Film, 2015 Şubat ayının ortalarında izleyiciyle buluşacak.
Filmin fikir babası ve yürütücü yapımcısı Ömer Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda'da yaşadığını ve sık sık İrlanda'ya seyahat ettiğini söyledi. nbsp;Sarıkaya, bu seyahatlerinin birinde İrlanda'nın Drogheda şehrinde bugün otel olarak kullanılan bir binanın dış cephesinde üzerinde Türk bayrağı bulunan bir plaket gördüğünü, bunun nedeni sorduğunu, aldığı cevabın da filmini konusunu oluşturduğunu anlattı.
- "Türk milletinin büyüklüğünü ve şefkatini tüm dünyaya duyurmak bizim için görevdir"
Plaketin, Osmanlı İmparatorluğu'na duyulan şükranın bir ifadesi olduğunun belirtildiğini aktaran Sarıkaya, şunları kaydetti:
"1845'te İrlanda'da yaşanan büyük kıtlık ve dönemin padişahı Sultan Abdülmecid'in yaptığı yardım, filmin konusunu oluşturuyor. Bu, Müslüman Türkler tarafından Hristiyan bir topluma yapılan cömert bir yardımdır. Hikayeyi duyar duymaz bütün zamanımı bu işe harcadım ve bir misyon edindim. Duyarsız kalmadım. Bütün amacım, bunu bir film haline getirip tüm dünyaya izlettirmektir. Hiç ummadığımız bir coğrafyada atalarımıza ait bir değerle karşılaşıyoruz. Bana göre bu değer, Türk milletine bırakılan bir şifredir. Bırakılan bu şifreyi çözerek, kendi geçmişimizi adeta yeniden keşfederek, Türk milletinin büyüklüğünü ve şefkatini tüm dünyaya duyurmak bizim için görevdir."
- Projeye BM desteği
Filmin yapımcısı Altan Ercan da Ömer Sarıkaya'nın, filmin hikayesinden bahsettiğinde çok etkilendiğini belirterek, bu konu hakkında daha önce herhangi bir fikrinin olmadığını söyledi.
Bu yardım hikayesini, kendisi gibi dünyadaki diğer insanların da bilmesini istediğini vurgulayan Ercan, şöyle devam etti:
"Projenin sadece Türkiye'yi kapsamaması, dünya geneline yayılması için Türkiye'de değil, yurt dışında çekilmesi ve yurt dışından oyuncuların oynaması gerektiğini düşünüyordum. Çok ünlü oyuncu, yapımcı ve menajerlik firmalarıyla temaslarımız oldu. Anlaşmalar kısmen sağlandı ancak oyuncuların tamamı 2 projede oynadığı için boşa çıkmaları 2017-2018'i buluyordu. Bu da filmin 2019'da vizyona girmesine neden olacaktı. Temaslarımız sırasında projeyi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne açtık. Onlar da bu projeye hayran kaldı. '2015 bizim için kıtlık yılı, yapabilirseniz bu film bizim şemsiyemiz altında olsun' dediler. Böyle bir projenin BM tarafından destek görmesi çok hoş bir şeydi. O yüzden 2015 bu işi yetiştirmek istedik."
Uluslararası oyuncularla çalışacaklarını kaydeden Ercan, oyuncuların bir kısmının Hollywood, Avrupa ve Türkiye'deki sinema çevreleri tarafından yakından tanındığını aktardı.
- "Filmin gelirinin yüzde 85'ini bağışlıyoruz"
Ercan, görsel efekt ve stüdyo için dünya çapında firmalarla çalıştıklarını, filmin dağıtımını dünya genelinde yapacaklarını dile getirerek, "Filmin gelirinin yüzde 85'ini bağışlıyoruz. Bu filmin tanıtımını, yürütücü yapımcı kendi ülkesinde ne kadar yaparsa, izleyici bize o kadar inanacak. Yapılacak bağış miktarı artacak. Türkiye'nin tanıtımına katkısı bulunacak. Bağışı, UNICEF'e, Gıda ve Tarım Örgütü'ne, Dünya Sağlık Örgütü'ne yapacağız. Bunların yanında Kızılhaç ve Kızılay da var" diye konuştu
Filmin Türk turizmine büyük katkı yapacağına işaret eden Ercan, şöyle devam etti:
"Türkiye'ye gelen turistlerin çok az bir kısmı İrlanda veya İrlanda kökenli diğer ülke vatandaşları. Amacımız, Türkiye'nin kültür ve turizmine katkı yapmak ve gelen döviz girdisini yükseltmek. Türkiye ve Osmanlı ile ilgili bazı filmlerle oluşturmuş yanlış bir algı var. Amacımız, çekeceğimiz filmle bu imajı düzeltmek ve ne olduğumuzu göstermek. Biz, yeri geldiği zaman ihtiyacı olan ülkelere ve milletlere yardım ederken şaşıran dünya insanına bunun bizim için genetik bir özellik olduğunu ve Türkiye'nin ve Osmanlı'nın her zaman böyle olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Bunu dünya çapında bir filmle duyurmak istiyoruz."
Ercan, filmin uluslararası bir konuyu ele aldığını, tarihi gerçeklere sadık kalacaklarını vurguladı.
Osmanlı'nın her şartta ve her dönemde yardıma ihtiyacı olan her topluma ve insana yardım ettiğini anlatan Ercan, "Bu genlerimizde var. Abdülmecid, bu büyük felakete kayıtsız kalmadı. Osmanlı'nın, o dönemde başkaldıran bazı milletlerle uğraşırken, Avrupa'da sanayi devrimi varken ve Osmanlı 'hasta adam' diye nitelendirilirken böyle bir yardımı yapması bizim çok önemli. Osmanlı'nın İngiltere'den daha fazla yardım yapmak istemesi bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.
- "Büyük Kıtlık"
İrlanda tarihinde derin izler bırakan, 1845'te başlayan ve yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne, hastalanmasına ve göç etmesine neden olan "Büyük Kıtlık" veya ''Patates Kıtlığı'', 1852 yılına kadar sürdü.
Adadaki İngiliz ablukası sonucu yayılan kıtlık için dönemin Osmanlı Padişahı Abdülmecid, 1847 yılında yardımda bulunmaya karar verdi. nbsp;Padişahın İrlanda halkı için 5 bin sterlin yardımda bulunmak istediği İngiliz hükümetine bildirildi fakat bu yardım isteği Kraliçe Victoria'nın dahi kendi vatandaşlarına ancak 2 bin sterlin yardımda bulunduğu gerekçesiyle geri çevrildi. Yapılmak istenen yardımın bin sterline düşürülmesini rica eden İngilizlerin bu isteğini kabul eden padişah, 4 bin sterlin değerinde buğdayı da gemilerle İrlanda'ya gönderdi. nbsp;İlk olarak Dublin Limanı'na yanaşan gemilerin yüklerinin buraya boşaltılmasına izin verilmeyince gemiler daha kuzeyde bulunan Drogheda Limanı'na demirledi.
İrlanda'daki asilzadeler ve halk da aynı şekilde padişaha teşekkür maksadıyla bir mektup yolladı. Mektubun aslı, Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...