Osmanlı'nın geçmişini hatırlatacak

Osmanlı'nın geçmişini hatırlatacak

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Konferanslar, Osmanlı dönemine ait hatıraların nasıl tasvir edildiğini, olağanüstü genişlikteki bir kaynaklar yelpazesi üzerinden tartışmaya açacak.

Kültür Sanat Servisi
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan Ulusal Araştırma Enstitüsü Osmanlı Araştırmaları Programı ve Orient-Institut İstanbul iş birliğiyle Sismanoglio Megaro binasında 26 Ekim – 24 Mayıs tarihleri arasında “Doğu Akdeniz'de Osmanlı Geçmişini Hatırlamak” başlıklı konferanslar dizisi düzenliyor. Sismanoglio Megaro'da Evangelia Balta (Program of Ottoman Studies, National Hellenic Research Foundation, Athens) ile Richard Wittmann'ın (Orient-Institut, Istanbul) birlikte düzenleyeceği bu konferans dizisi, Doğu Akdeniz bölgesindeki günümüz sakinlerinin ortak geç-mişlerinin çeşitli yönlerine ışık tutmayı amaçlıyor. Program 26 Ekim'de saat 19:00'da gerçekleşecek “Tanzimat ve Tanzimat Sonrası Dönemlerde Rum Asıllı Osmanlı Diplomatlarının Günce, Anı ve Yazışmaları” ve “Osmanlı İmparatorluğu'na Tanıklıklar; 19. Yüzyılda Yunan Ticaret Ağları Örneği” konuşmaları ile başlayacak. Planlanan konferanslar, Doğu Akdeniz bölgesinin zengin etnik ve kültürel çeşitliliğini araştıran ve farklı akademik disiplinlerden gelen uluslararası araştırmacıların çalışmalarını tanıtacak.
Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun çok sayıda ulus devlete bölünüşüyle Doğu Akdeniz ülkelerinde Osmanlı idaresi altında paylaşılan ortak geçmiş bilinci, ortaya çıkan bu ulus devletlerin resmi tarih kitaplarından da hemen anlaşılacağı gibi, yakın yıllara kadar kaçınılmaz bir şekilde hep göz ardı edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışının sonuçlarıyla etkilerinin halen hissedildiği günümüzde, bu konferanslar hâkim tarih yazımının standart kurallarını ve sınırlarını zorlayan çok sayıda kaynağa odaklanıyor. Doğu Akdeniz bölgesi, Antikçağdan beri kendi içinde sıkı bağlarla bütünleşmiş bir coğrafya olagelmiştir. Buna ilave olarak, bölge sakinlerinin kişisel tanıklıklarından ve yerel edebiyattan faydalanacak konuşmacılar, bu hatıraların popüler müzik, sinema, fotoğraf ve en nihayetinde mutfak alanında nasıl ifade edildiğini gözler önüne serecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...