Hat eserleri Türkiye'ye sesleniyor: Bu da geçer ya hu!

- Güncelleme:
Hat eserleri Türkiye'ye sesleniyor: Bu da geçer ya hu!

Kültür - Sanat Haberleri

Deprem mağdurlarına yardım için hat sergisi açan usta sanatçı Muhammet Mağ “Belki kalplere dokunur diye hat sanatıyla ‘Bu da geçer ya hu’ sözünü kaleme aldım. Bu söz, depremin acısını yaşadığımız bugünlere denk düşüyor. Bizim kültürümüzde sabır bir kriz yönetimidir” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin yaralarını sarmaya devam ediyor… Sanat dünyası da, deprem mağdurları için müzayedeler tertipleyip sergiler açıyor. Usta hat sanatçısı Muhammet Mağ ise depremden sonra yaptığı eserleri, önceki çalışmalarıyla birleştirerek “Bu da Geçer Ya Hu!” adlı sergi açtı. Geliri deprem mağdurlarına aktarılacak sergide, sabra ve ümide dair Kur’ân-ı kerim âyetleri ile özlü sözlerin işlendiği 27 hat eseri yer alıyor. Kalikala Art Galeri tarafından Nadide Sahaf Kafe’de açılan sergi, eserleri farklı bir şekilde tecrübe etmeye vesile oluyor.  

SANATKÂRIN ACISI BAŞKA

Yaşanan felaket ve açtığı sergi hakkında gazetemizin sorularını cevaplayan sanatçı Mağ, depremden hemen sonra eser meydana getirmeye başladığını kaydederek “Sanatkârın acısı da sevinci de farklı oluyor. Ben de depremin mahiyetini anlayınca neler yapabileceğimi düşündüm. Belki görülür, kalplere dokunur diye hat sanatıyla ‘Bu da geçer yahu’ sözünü kaleme aldım. Daha sonra Yusuf suresindeki sabra dair 18. âyeti kerimeyi yazdım. Bu eserleri, daha önceki çalışmalarımla bir araya getirerek bir yardım sergisi oluşturmak istedim. Çünkü yara çok büyüktü ve maddi yardıma da ihtiyaç vardı. Deprem mağdurlarına sadece nasihat ederek katkı sunmak istemedik. Burada satılan eserlerin gelirinin tamamı devlet kurumlarına aktarılacak” diye konuşuyor. 

Osmanlı insanının âdeta hayat mottosu olan “Bu da geçer ya hu” sözünü sergiye isim yapma sebeplerini anlatan Mağ “Bu söz, depremin acısını yaşadığımız bugünlere denk düşüyor. ‘Ya Hu’ ifadesiyle Yüce Allah’a bir yakarış var; hem tevekkül hem de ümit hisleri mevcut. Bu sebeple sözün terapi edici bir tarafı da var. Bizim kültürümüzde sabır bir kriz yönetimidir. Tedbir tevekkülle birlikte olur. Tarih boyunca çok acılar atlattık, bu felaket de dayanışma ve yardımlaşmayla geçecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.  

Hat eserleri Türkiye'ye sesleniyor: Bu da geçer ya hu!

İSTANBUL’UN İŞGALİNDE DE YAZILMIŞTI

“Bu da geçer ya hu!” sözünün hat sanatı tarihindeki enteresan bir hikâyesini de anlatan Muhammet Mağ “İngilizler İstanbul’u işgal ettiği zaman büyük hat sanatçısı Necmeddin Okyay Sultantepe’deki evinden Boğaz’a bakınca hüzünlenip hat sanatıyla ‘Bu da geçer ya hu’ yazmış. İngilizler gidince ise ‘Gel keyfim gel’ diye hat kaleme almış. Bu sözün arkasında büyük düşünceler ve bir mazi var. Zaten hat sanatında âyet ve hadislerin yanında bazı özlü sözler de yazılır. Kelam-ı kibar dediğimiz o sözleri yazma geleneği, bizim güzelliklerimizdendir” diye konuşuyor.

HAT, AKTÜELDEN BESLENDİ

Muhammet Mağ, hat sanatının yaşanan aktüel hadiselere de ayna tuttuğunu kaydederek şu ifadeleri kullanıyor: Hat sanatı tarih boyunca aktüel olandan beslendi. Zaten durumlar ve insanlar değişiyor. Evet, gelenekten besleniyoruz. Ancak biz geleneğe bağlıyız, bağımlı değiliz. Aynı membadan besleniyoruz. Sadece beslenme, tabiri caizse su içme şeklimiz farklı... Öte yandan sanat bir ifade ve sunum biçimidir. Sokakta da sergi açabilirsiniz, bir kafede de... Yeter ki eser ile mekân kurgusu birbirini tamamlasın. Mekân eserler samimi ilişki kurmaya fırsat tanıyor.

DEPREMİN YARALARI SANATLA SARILIR

Depremin manevi yaralarının sarılmasında hat sanatının faydalı olacağını söyleyen Muhammet Mağ “Öncelikle sanatın devam etmesi, galerilerde sergilerin açılmaya başlaması gerekiyor. Öte yandan bienaller deprem bölgelerinde yapılıp sanatçıların orada yaşananları tema olarak kullanması sağlanabilir. Hat sanatı da deprem mağdurlarına tanıtılabilir. Zira hat, insanın yaratıcısına olan güven duygusunu ifade etmesidir. Bu da herkesin ruhuna iyi gelecektir. Bu da geçer yahu gibi sözler de insana terapi gibi olacaktır” diye konuşuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...