Buluntular 4'e katlandı müzelere sığmadı

- Güncelleme:
Buluntular 4'e katlandı müzelere sığmadı

Kültür - Sanat Haberleri

Türkiye’de arkeolojik kazılarda bulunan yıllık eser sayısı geçen sene 10 bin 500 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yeni müzeler açıp eskileri yenileyerek eserlere yer açıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun “Kazılara geçen yıl 250 milyon finansman sağladık. Son dört yılda buluntu sayısı önceki dönemlerin 3-4 katına çıktı” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Uluslararası Müzeler Haftası her sene olduğu gibi 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Türkiye’deki müzelerin sayısı ve ziyaretçileri ise her geçen gün artıyor. 2023 yılının geride bırakmaya hazırlandığımız ilk beş ayında Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin sayısı 221’e, özel müzelerin sayısı ise 370’e çıktı. Böylece Türkiye’deki toplam müze sayısı 581 oldu. Bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10 müze yenilendi veya kapılarını açtı. 

Müzelerin sayısının artmasının en büyük sebeplerinden biri ise Türkiye’deki arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin çoğalması. Geçen sene yapılan 713 arkeolojik kazıda 10 bin 500, 2021’da yapılan 670 kazıda ise 11 binden fazla arkeolojik eser keşfedildi. Bu sebeple yeni müzeler geliyor… 

Türkiye gazetesinin edindiği bilgilere göre; sadece Bakanlık tarafından yıl sonuna kadar beş müzenin daha ziyaretçiye açılması bekleniyor. Onlar arasında İstanbul Ayasofya Müzesi de yer alacak. Millî Saraylar ise önümüzdeki dönemde çeşitli müzeleri açacak. Hazır hâle gelen Sultan Abdülhamid Müzesinin yanı sıra Porselen Müzesi ve Mobilya Müzesi gibi mekânlar ziyaretçilerle buluşacak. Önümüzdeki aylarda dikkat çekecek özel müzeler de açılacak.

MÜZE İHTİYACI ARTTI

Sorularımızı cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun “Türkiye’de yıllardır ciddi arkeolojik kazılar yapıyoruz ama bunların sayısı ve ivmesi zaman zaman azalıyordu. Son yıllarda ise arkeolojik kazılara büyük destekler vermeye başladık. Sadece geçen yıl 250 milyon finansman sağladık. Tabii, destek artınca kazıların sayısı ve arkeolojik buluntu da artıyor. Son dört yılda buluntu sayısı önceki dönemlerin 3-4 katına çıktı. Böylece müze ihtiyacı da arttı. Aslında uzun zamandır Türkiye’de müzesi olmayan il kalmasın diye çalışıyoruz. Bu hedefimize çok yaklaştık” diye konuşuyor. 

Müzeleri hem yenileyip hem de yenilerini açtıklarını kaydeden Coşkun “Mesela son yirmi yılda toplamda 163 müzeyi yeniledik. Bu yenilemelerin bir maksadı da müzeleri afetlere karşı korumak. Eğer bu yenilemeleri yapmamış olsaydık son depremlerde ağır faturalarla karşılaşabilirdik” diyor.

AYASOFYA KOLEKSİYONLARI MÜZESİ GELİYOR

Türkiye’de bu yıl içerisinde açılması planlanan “Ayasofya Koleksiyonları Müzesi” ise dikkat çekiyor. Tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya’nın yakınında açılacak olan müzeyi anlatan Yahya Coşkun “Dünyanın birçok yerinde abidevi yapıların koleksiyonlarından müzeler meydana getiriliyor. Cami olarak ibadete açılan Ayasofya için de bu yapılacak. Mabedin tarihine şahitlik etmiş nesne ve eserlerle bu sene içerisinde ‘Ayasofya Koleksiyonları Müzesi’ açacağız” diyor. Müzenin Ayasofya Camii’nin yakınındaki İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünce kullanılan eski Defter-i Hakani binasının da açılacağını kaydeden Coşkun sözlerine şöyle devam ediyor: Ayasofya üzerinden bir İstanbul anlatımı yapılacak müzenin içerisinde pagan döneminden, kilise döneminden ve Türk İslam devrinden izler bulunacak. Ayasofya’nın depolarında sakladığımız ikonalardan tutun da Türk İslam devri eserlerine kadar müzede yer vereceğiz. Aynı zamanda dijital anlatımlarla da zenginleştireceğiz. Şimdiden açıklamıyoruz ama müzenin içerisinde daha evvel hiç görülmemiş eserler de yer alacak. Ayasofya birçok istilaya şahitlik etti. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettiğinde Latin istilasından ötürü şehir harabe durumundaydı. O yüzden Ayasofya’nın en eski koleksiyonlarında kayıplar var ama bunlar binlerce yıl evvelin kayıpları. Korunanların hepsi ise müzede yer alacak. 

BU YIL ZİYARETÇİ REKORU KIRILABİLİR

Türkiye’deki müze ziyaretçi rakamları giderek artıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerleri 2019 yılında 35 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bugüne kadar ulaşılan ziyaretçi sayıları ışığında daha önce yakalanan ziyaretçi sayısı rekorunun yıl sonunda daha ileriye taşınması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...