Avcı: O arkeolojik kazıları biz sürdüreceğiz!

Düzenleyen:
Avcı: O arkeolojik kazıları  biz sürdüreceğiz!

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Türkiye aleyhtarı tutumları yüzünden Avusturya’nın el çektirildiği Efes ve Limyra antik şehrindeki arkeolojik kazılar artık yerli ekipler tarafından devam ettirilecek.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, ‘havalimanı krizi’nden sonra Avusturya'nın elinden alınan arkeolojik kazıları, Türkiye’nin yürütebilecek güçte olduğunu söyledi. Cuma akşamı gazetelerin kültür sanat editörleriyle yemekli bir sohbet toplantısında buluşan Bakan Avcı, gazetecilerle gündeme dair hasbihalde bulundu. Nabi Avcı, toplantıda Efes ve Limyra antik şehirlerindeki Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün elinden alınan kazıların durumunu değerlendirdi. Avcı, Avusturya’nın daha önce iki bölgede zannedildiği kadar büyük işlere imza atmadığını, üstelik bunu bir prestij unsuru olarak kullandığını dile getirdi. Bakan Avcı, Türkiye’nin arkeolojik manada yeterli kapasitesinin bulunduğunu hatırlatarak, “Bu hususta değerlendirmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de birçok üniversitede arkeoloji bölümleri mevcut. Kazıları kendimiz sürdürebiliriz” ifadelerini kullandı.
AKM YIKIMI İDEOLOJİK DEĞİL!
İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) üzerinden yürütülen tartışmalara dair de konuşan Avcı şunları söyledi: “Bazı kesimler AKM’nin yıkımının ideolojik bir saikle yapıldığını zannediyor. Bu doğru değil. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bina neredeyse yıkılmak üzere. Zaten estetik bir mimariye sahip olduğu da söylenemez. Bu yüzden AKM’yi yıkarak, yerine yeni ve kullanışlı bir opera binası inşa edeceğiz.” Nabi Avcı sanatçılar için de tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir kanun çıkarmayı planladıklarını da sözlerine ilave etti.

SANATIN MERKEZİNDE SERGİ

Matrakçı Nasuh Fransa seferinde

Sultan II. Bayezid döneminde yaşayan minyatürcü, hattat, tarihçi ve matematikçi Matrakçı Nasuh'un birbirinden değerli eserleri Japonya ve Antalya'dan sonra Fransa'nın başşehri Paris'te... UNESCO Genel Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından açılan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" adlı sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının atmosferini gözlemleme imkânı sunuyor. 
Fransa’nın proje açısından önemli bir merkez olduğunu vurgulayan sergi küratörü Beste Gürsu, “En son Viyana ve Tokyo’nun ardından 7. durağımız Paris’teyiz. Matrakçı Nasuh projesinde Paris bizim için en heyecanlı nokta oldu. Sanatın merkezinde olmaktan çok büyük mutluluk ve onur duyduk” diye konuştu. Sergi,10 Kasım'a kadar Paris'te gezilebilecek.

Avcı: O arkeolojik kazıları  biz sürdüreceğiz!

Avcı, Murat Öztekin’in de aralarında yer aldığı gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...