İstanbul Havalimanı'nda faciadan dönüldü! Kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Ajanslar

İstanbul Havalimanı'nda bir kargo uçağı, ön tekerleği açılmayınca gövdesi üzerine iniş yaptı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Uraloğlu kazayla ilgili "Şu anda 3 tane paralel pistimiz var orada. Sadece 1 tanesini kapattık. 2 pistimiz seyre açık. İki pilotun sağlık durumu gayet yerinde. Uçağın kaldırılmasından sonra pistin tekrar açılması sağlanacak" şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı'nda saat 08.30'da meydana gelen olayda, yabancı bir havayoluna ait olan kargo uçağı ön tekerleklikleri açılmadığı için gövdesi üzerine iniş yaptı. 

Alınan bilgiye göre, Paris-İstanbul seferini yapan Fedex Havayollarına ait Boeing 763 tipi bir kargo uçağı, iniş takımlarında arıza meydana gelince, İstanbul Havalimanı kontrol kulesi ile irtibata geçerek gövde üzerine iniş için izin istedi.

Bunun üzerine havalimanında iniş için gerekli tedbirler alınarak piste Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi ekipleri sevk edildi.

İstanbul Havalimanı'nda faciadan dönüldü! Kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı - 1. Resim

UÇUŞLAR KAPATILDI

Uçak gövde üzerine sorunsuz olarak inişini gerçekleştirirken kabin ekibi yaralanmadan uçağı terk etti.

İstanbul Havalimanı'ndaki uçağın indiği 16R numaralı pist de uçuşlara kapatıldı.

Uçağın pisten kaldırılması için çalışmalar devam ediyor.

İstanbul Havalimanı'nda faciadan dönüldü! Kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı - 2. ResimKazayla ilgili incelemeler sürüyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Havalimanı'nda faciadan dönüldü! Kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı - 1. Resim

8 Mayıs (bugün) günü, FX6238 Fransa/İstanbul kargo seferi yapmakta olan Fedex Havayolları’na ait N110FE tescil işaretli, Boeing 763 tipi hava aracı, saat 07:55 lokalde (pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle) ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08:17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır.

İstanbul Havalimanı'nda faciadan dönüldü! Kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı - 3. Resim

Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır.

Başkanlığımız tarafından uzmanlar görevlendirilerek araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır.

BAKAN URALOĞLU: PİST SAAT 15.00'E KADAR KAPALI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X hesabından olaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu'nun mesajı şöyle:

"Paris’ten İstanbul Havalimanı'mıza sefer yapan Boeing-767 tipi kargo uçağı ön iniş takımlarının açılmaması sonucu pistimize iniş yapmıştır. Pilotun ön iniş takımının açılmadığı ile ilgili bilgi vermesi üzerine hemen kuleden kendisiyle irtibata geçilmiştir.  Havalimanı görevlilerimiz, uçağın ön iniş takımının açılmadığını teyit ettikten sonra gerekli yangın söndürme, acil müdahale ve sağlık ekiplerimizi hazır bulundurarak söz konusu uçağın havalimanımıza inmesini sağlamıştır. Görevli arkadaşlarımızın başarılı yönlendirmeleriyle uçak gövdesi üzerine sorunsuz bir iniş gerçekleştirmiştir. İki pilotun tahliyesinden sonra sağlık durumları kontrol edilmiş; herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Olayın meydana geldiği İstanbul Havalimanı 16R pisti geçici olarak saat 15.00'e kadar uçuşa kapatılmıştır. Sürece ilişkin gerekli teknik incelemelerimiz de devam etmektedir. İvedi olarak olaya müdahale eden tüm ekiplerimizi kutluyor; herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

BAKAN URALOĞLU'NDAN TGRT HABER'E AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuya ilişkin TGRT Haber'e açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu şu ifadeleri kullandı:

"Orada bir kargo uçağının, Paris'ten İstanbul'a gelen bir kargo uçağının, pilotun ön takımların açılmadığı beyanının üzerine... Kule iki kez pas geçmesini sağlıyor ve ön takımın açılmadığını teyit ediyor. Havalimanında her türlü önlem alınarak, uçağın bu haliyle havaalanına inmesi sağlanıyor.

2 PİST AÇIK

Şu anda 3 tane paralel pistimiz var orada. Sadece 1 tanesini kapattık. 2 pistimiz seyre açık. İki pilotun sağlık durumu gayet yerinde. Uçağın kaldırılmasından sonra pistin tekrar açılması sağlanacak.

Uçağın pistte kalmış olması bizim için kıymetli. Çok vahim sonuçlar olabilirdi ama çok şükür bu anlamda gövde üzerine iniş gerçekleşmiş oldu. Ekiplerimiz saniyeler içinde müdahale etti. Gerekli müdahalelerle böyle bir önemli olayı az bir sıkıntıyla atlattık.

İki tane pilot vardı. Başka personel yoktu. Acil çıkıştan çıkarıldılar. Görünürde problem yok ama pilotların her türlü kontrolü yapılıyor.

Sadece iki pilot vardı. Görünürde bir problem yok."

İGA'DAN AÇIKLAMA

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ tarafından yapılan açıklamada inişin sorunsuz gerçekleştiği ve uçuş trafiğinde bir aksama olmadığı vurgulandı. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"FedEx firmasına ait Boeing 767 tipi kargo uçağı teknik bir nedenden dolayı ön iniş takımları açılmadan İGA İstanbul Havalimanı’na, hava trafik kontrol kulesinin yönlendirmesi ile başarılı bir iniş yapmıştır. Gövde üzeri kontrollü iniş öncesi, pistte hazır bekleyen İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibinin (ARFF), uçağa anında müdahalesiyle hiç bir can kaybı yaşanmadan kaza kontrol altına alınmıştır. Olay sonrası sadece 16R pisti geçici süreliğine hava trafiğine kapatılmıştır. İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibinin (ARFF), uçağın güvenli bir alana taşınması ve pistin uçuş trafiğine açılmasına yönelik çalışmaları sürmektedir. Yedek pistler dahil olmak üzere tüm diğer pistlerde uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz bir şekilde devam etmektedir."

UÇAĞI KALDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ekiplerin olay yerinde incelemelerini sürdürdüğü uçağın pistten kaldırılması için çalışma başlatıldı.

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...