Ahmet Sönmez yeni filmi Yıldız Tozu'nu anlattı: Anadolu korkulacak kaçılacak bir yer değil

- Güncelleme:
Ahmet Sönmez yeni filmi Yıldız Tozu'nu anlattı: Anadolu korkulacak kaçılacak bir yer değil

Kültür - Sanat Haberleri

“Yıldız Tozu” adlı çocuk hikâyesini beyazperdeye adapte eden yönetmen Ahmet Sönmez: Anadolu kaçılacak korkulacak bir yer değil, bizim hamurumuz. Biz de filmde Anadolu’nun sıcaklığını yansıtmaya çalışıyoruz.

MURAT ÖZTEKİN'İN RÖPORTAJI - Ödüllü yönetmen Ahmet Sönmez, yazar Mustafa Kutlu’nun “Yıldız Tozu” adlı çocuk hikâyesini sinemaya taşıdı. Aynı isimli eser, bir ağabey ile kardeşinin 1980’lerin Anadolu’sunda yaşadıkları çekişme üzerinden sevgi bağlarını hatırlatıyor. Aile filmi konseptiyle 22 Eylül’de sinemalarda gösterime girecek olan “Yıldız Tozu” filmini yönetmen Sönmez’le konuştuk…

“BABACIĞIM BUNU FİLM YAPAR MISIN?

> Çocuk edebiyatının “Yıldız Tozu”nu beyazperdeye adapte etme fikri nasıl ortaya çıktı?

Malum “Yıldız Tozu”, Mustafa Kutlu’nun kaleme aldığı tek çocuk hikâyesi. Yıllar evvel eseri kendi oğluma okutmuştum ve bana “Babacığım bunu film yapar mısın?” demişti. Bir buçuk sene kadar önce ise Kutlu’ya konuyu açtım. Eser başka bir sinemacıya emanet edilmişti; ben devraldım ve serüven hızlı şekilde başladı.

Ahmet Sönmez yeni filmi Yıldız Tozu'nu anlattı: Anadolu korkulacak kaçılacak bir yer değil

> Oğlunuzla yaşadığınız bir durum var ama bu hikâyenin sizi tesir altında bırakan tarafı neydi?

Ben de küçükken bisiklet hayalleri kurdum ve eserde kendi çocukluğumdan izler buldum. Sıcak aile ilişkilerinin yaşandığı küçük bir köyde geçen hikâye, iki kardeşin yaşadıkları üzerine kurulu. Dayıları Almanya’dan kardeşin büyüğüne bisiklet, küçüğüne ise top getiriyor. Ancak küçük kardeş bisiklete binmek istiyor. Ağabeyi ise buna izin vermiyor ve biz bu çekişmeyi resmediyoruz. Aslında yazar Kutlu, Habil ve Kabil’in yaşadıklarını dönüştürüp anlatmış. Yazar, Anadolu kültürünü “büyük” çatışmalara yer vermeden iki kardeşin basit çekişmesi üzerinden ele almış.

35 SENEDİR BU HİKÂYELER YAZILMIYOR

> Peki siz filmle seyircinin hangi duygularına dokunmak istiyorsunuz?

Sinemada yaklaşık 35 senedir bu tarz hikâyeler yer bulmuyor. Çocuklara hitap eden filmlerin çoğu ya animasyon ya da fantastik hikâyeler. Bu aslında bir aile filmi ama çocuklar ön planda. Hepimiz kökeni Anadolu’ya dayanıyor ve çocukluğumuzda her birimizin bisiklet hayali oldu. Dolayısıyla ailelerin de bu hikâyede kendilerinden çok şey bulacaklarına inanıyorum. Çok mesaj vermeyi tercih etmiyorum ama yetişkinler “Biz eskiden böyleydik” diyeceklerdir.

> 80’ler hatırlanacak yani…

Televizyonun ve internetin bulunmadığı, samimiyetin yüksek olduğu, insanların birlerine bağlı olduğu zamanlar… Yani anlattıklarımız, bugün ihtiyaç duyduğumuz şeyler. Sakin sakin durup izlenecek bir eser meydana getirdik. Duyguların sömürülmediği, basit ve nahif bir hikâye…

> Malumunuz Anadolu, son yıllarda sinemada daha ziyade gerilimlerin kaynağı olan bir coğrafya olarak resmediliyor. “Yıldız Tozu” filmi bu noktada nerede duruyor?

Anadolu kaçılacak veya korkulacak bir yer değil, bizim hamurumuz. Var olduğumuz, mazimizin dayandığı yerden beslenmediğimiz müddetçe ortaya bir şey koyamayız. Biz de filmde Anadolu’nun irfanını ve sıcaklığını yansıtmaya çalışıyoruz. 

TÜRK SİNEMASI EDEBİYATI UNUTTU

> Türk sineması ile edebiyat arasındaki etkileşimi yeterli buluyor musunuz?

Daha ziyade TV dizileriyle edebiyata bir merak başladı ama bizim kadim hikâyelerimizden ziyade son dönem psikolojik eserler ön planda. Bu dizilerde de duygu sömürüsü var. Sinemada uzun zamandır yapılması gereken çok özel yazarların hikâyeleri mevcut. Mesela Peyami Safa’nın bazı eserleri böyle. Biz edebiyatçılarımızı sinemada unuttuk. Okumuyoruz ama yeni nesilde bir merakın başladığını görüyorum.

> Aslında çok zor bir dönemden sonra sinemaların tartışmalı iki filmle yeniden canlanmaya başladığı bir dönemde filmi seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyorsunuz. Sinemadaki son durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yerli filmler, son dönemlerde sinemalardan çekildiler. Büyük yapımların yerlerini, yabancı filmler aldı. Seyircinin de yerli sinemaya bir küskünlüğü oldu. Tabii bilet fiyatları da yüksek. Şimdi biz cesaret gösterip sinemalara çıkıyoruz. Umuyoruz ki, seyirci bizi tercih edecek. Ancak dijital platformlardan sonra seyircinin kalite algısı yükseldi. İnsanlar artık “harcıâlem” filme gitmek istemiyor.

'MAVİ KUŞ' DA SİNEMAYA UÇACAK

Ahmet Sönmez, Mustafa Kutlu’nun başka eserlerini de beyazperdeye taşıyacağını kaydederek “Kutlu’nun ‘Mavi Kuş’ eseri için çalışmalara başladık. Oyuncular şekilleniyor ve filmi önümüzdeki yaz çekmek istiyoruz. Eserin senaryosunu da bizzat Mustafa Kutlu kaleme
aldı” diyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...