Sosyal devlet olmanın gereği! Mesele zenginlik değil, insanlık

- Güncelleme:
Sosyal devlet olmanın gereği! Mesele zenginlik değil, insanlık

Gündem Haberleri

Türkiye’de yaşanan doğal afetler sebebiyle mağdur olan vatandaşlara bütün imkânlar seferber ediliyor. Borçlar siliniyor, faizsiz kredi veriliyor, yıkılan evlerin yerine yenileri yapılıyor. Oysaki ABD ve Avrupa’da yaşanan felaketlerde ‘sigortalı’ olmayan kimseye devlet herhangi bir yardımda bulunmuyor. Son olarak Hawaii’de yaşanan yangın felaketi buna en doğru örnek olarak gösteriliyor. ABD Başkanı Joe Biden, tüm afetzedelere kişi başı sadece 700 dolar ödeme yapacaklarını ifade etti.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye son yıllarda büyük doğal afetlerle karşılaştı. Van, Elâzığ, İzmir ve son olarak 11 şehri etkileyen Kahramanmaraş depremi; Rize, Artvin, Giresun sel felaketleri ve Antalya orman yangınlarında binlerce vatandaşımızı kaybettik. Bu felaketlerin faturası yüz milyarlarca doları buldu. Birçok kişi evini ve işini kaybetti. Tarım alanları kullanılmaz hâle geldi. Binlerce hayvan telef oldu. Ancak devlet tüm bu yaşanan felaketlerde vatandaşını yalnız bırakmadı. Mağdurların yıkılan evlerinin yerine yenisi yapıldı. Nakdî yardımlar gerçekleşti. Devlete olan doğalgaz ve elektrikli borçları silindi. İcra takipleri kaldırıldı, işsiz kalanlara iş bulmaları ile ilgili imkânlar tanındı. Üretimi yeniden canlandırmak adına çiftçilere destekler verildi. Üstelik bütün bu imkânları karşılıksız gerçekleştirdi. Ancak bazı kesimler bütün bu yardımları görmezden geldi. Yapılan destekleri hızla unuttu. Yıllarca Avrupa ve Amerika ile ülkemizi kıyaslayanlar yine sahneye çıktı. Batı seviciliği yapanlar “Avrupa’da insana daha çok değer veriyorlar” sözleriyle devletin yardımlarını küçümsedi. Avrupa’da yaşanan felaketler sonrası yaşanan mağduriyetlere kulaklarını tıkayarak eleştiri oklarını devlete yönelttiler. Hawaii’de yaşanan yangın felaketinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın 13 gün sonra bölgeye gitmesi ve afetzedelere kişi başı 700 dolar yardım vaadinde bulunması konuyu en net özetleyen durum oldu.

KANADA ÂDETA KÜL AMA DESTEK YOK

Kanada tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yellowknife kentinde yaşayan 20 bin kişi yangınların kente yaklaşması üzerine tahliye edildi. Öte yandan yangın diğer eyaletlere de sıçradı. British Columbia’da olağanüstü hâl ilan edilirken eyaletteki yaklaşık 150 bin nüfuslu Batı Kelowna şehrinde ciddi sayıda binanın yangınlarda hasar gördüğünü bildirdi. Kentteki 15 bin ev için de tahliye kararı verildi. Şimdiye kadar beş 1.738 yangında 13 milyon yedi milyon hektar yandı. Dört Kanadalı itfaiyeci de yangınlarla mücadele ederken hayatını yitirdi. Ülkede doğal afetlerin karşılanmasında “sigortalılık” esas alındığı için hükûmet şimdiye kadar vatandaşlarına herhangi bir destek açıklamasında bulunmadı.

Sosyal devlet olmanın gereği! Mesele zenginlik değil, insanlık

YUNAN HÜKÛMETİNE ELEŞTİRİ

Yunanistan Dedeağaç’ta başlayan yangın nedeniyle Güney Meriç bölgesinde binlerce dönüm çam ormanı kül olurken, dokuz ev ve bir kilise tamamen yandı, çok sayıda bina ise hasar gördü. Yangın, bölgede tarım alanlarına, arı kovanlarına ve besi hayvanlarına ciddi zarar verdi. Bölgedeki 12 yerleşim birimi tedbir amacıyla boşaltıldı. Feres-Dedeağaç yolu ise güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Öte yandan Yunanistan’da muhalefet, hükûmetin orman yangınlarına müdahalesini eleştirdi. PASOK lideri Androulakis “Her şey kontrol altında söyleminden halkın evlerini boşalttığı bir noktaya geldik” dedi.

MİLYONLARCA KİŞİ EVSİZ KALDI

ABD tarihinin en büyük yangını 2021 Temmuz ayında Kaliforniya’da yaşandı. New York, Los Angeles ve Chicago şehirlerinin toplam alanı kadar bir bölge tamamen kül oldu. Amerika’nın en önemli tarım kentinde hayat durdu. Üreticiler kendi hâllerine terk edildi. 2022 yılında Teksas’ta yaşanan dondurucu soğuklar sebebiyle 210 kişi hayatını kaybetti. Louisiana şehrini vuran İDA kasırgasında binlerce ev yıkıldı. Dört milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. Kentucky’i esir alan hortum nedeniyle 5 bin 600 ev ve iş yeri kullanılmaz hâle geldi. Bu yıl içinde Kaliforniya’da hayatı durduran sel felaketinden 34 milyon kişi etkilendi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken ABD hükûmeti konut, otomobil ve tarım sigortası olmayanlara herhangi bir maddi destekte bulunmadı. 

13 GÜN SONRA GİTTİ, 700 DOLAR VADETTİ

ABD’nin Hawaii eyaletine bağlı Maui adasında 9 Ağustos’ta başlayan orman yangınlarında son belirlemelere göre 114 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Maui Belediye Başkanı Richard Bissen, sosyal medya hesabından yangınlara ilişkin son verileri paylaşarak 850 kişiden hâlen haber alınamadığını bildirdi. ABD Başkanı Joe Biden tam 13 gün sonra afet bölgesine gitti. Vatandaşlara sadece kişi başı 700 dolar yardımda bulunulacağını açıkladı. Yaşanan bu durum sosyal medyada büyük yankı buldu. Ayrıca yol kenarında Joe Biden’ın konvoyunu bekleyenler “13 gün sonra buraya geliyor”, “Sonunda buraya geldi”, “Harika!” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Sosyal devlet olmanın gereği! Mesele zenginlik değil, insanlık

18 GÖÇMEN MERİÇ'TE YANARAK ÖLDÜ

Yunanistan’da, durdurulamayan orman yangınları Türkiye sınırı boyunca önüne ne çıkarsa yakıp geçiyor. Meriç bölgesindeki Dadia Ormanı’nda alevlere yakalanan 18 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Meriç bölgesindeki yangının dumanı, 950 kilometre güneybatıya kadar ulaştı. Ülke genelinde yangınlardan kaynaklanan duman 110 bin kilometrekare alanı kapladı. Öte yandan Aspropirgos’taki yangının Silahlı Kuvvetlere ait Elefsina’daki havaalanına yaklaştığı bildirildi. 

AVRUPA'DA 'HÜKÛMET YETERSİZ' PROTESTOSU

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınları nedeniyle binlerce ev ve iş yeri kullanılmaz hâle geldi. Belçika, Fransa ve Hollanda’yı da etkileyen sel felaketinde devletin sahada olmaması nedeniyle vatandaşlar protestolar düzenledi. Sigorta şirketleri maddi zararın 30 milyar avro olduğunu belirtti. Alman hükûmeti yardımlara yetişemeyince devreye küresel yardım kuruluşları girdi. UNICEF ve Kızılhaç’ın mağdurlara yardım etmesi, Alman hükûmetinde tepkiye yol açtı. Yaşanan kaos sebebiyle binlerce kişi mağdur oldu.

ELAZIĞ DEPREMİNİN YARALARI SARILDI

Elâzığ’da 2020 yılında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından kentte 24 bin 83 TOKİ konutu yapıldı. Konutlarla şehir âdeta yenilenirken, vatandaşlar güven içerisinde oturmanın mutluluğunu yaşıyor. Depremin hemen ardından TOKİ harekete geçti. Bölgede etüt çalışmalarına başlanıldı. Mağdurlar tespit edildi. Enkaz çalışmalarının hemen ardından projenin temelleri atıldı. Hükûmet, bu felaketin ardında hızla pozisyon alarak, şehri âdeta yeniden inşa etti.

MADENCİLERE EV YAPILDI

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin aileleri için 450 günde 301 konut inşa edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçen TOKİ, bugüne kadar görülmemiş bir hızla dev bir projeyi hayata geçirdi. Mağdur ailelere sosyal donatıları geniş, depreme dayanıklı ve son derece kaliteli malzemelerin kullanıldığı evler, tam 450 gün sonra teslim edildi. Teslimat töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Okuluyla, camisiyle, oyun parklarıyla tüm Soma’daki yavrularımıza hayırlı olsun” dedi.

VAN'DA 26 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

2011 yılında Van Erciş’te meydana gelen deprem, tüm Türkiye’yi hüzne boğmuştu. Deprem bölgesinden bütün Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki tüm mağduriyetleri gidereceklerini belirterek, depremzedelere konut sözü vermişti. O dönem bölgede 26 bin konutun yapımına başladı. Deprem bölgesi âdeta yeniden inşa edildi. 2015 yılından bu yana peyderpey teslim edilen konutlar sayesinde, depremzedeler güvenli hayatlarına yeniden kavuştu.

2 YIL GERİ ÖDEMESİZ 20 YIL VADELİ İMKAN

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 şehrimizi etkileyen deprem felaketinin ardından hızla toparlanma sürecine girildi. Arama-kurtarma çalışmalarının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgede 200 bin konut yapılacağını açıkladı ve bu konutların temeli atıldı. TOKİ’nin yapacağı konutlar; İki yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkânı sağlanacağı kamuoyuna duyuruldu. Bugüne kadar binlerce konut ve iş yerinin temeli atıldı. Bazı evlerde oturumlar dahi başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...