Afetzede sanatçı ‘Gönül’den dokudu

- Güncelleme:
Afetzede sanatçı ‘Gönül’den dokudu
Kültür - Sanat Haberleri

Kahramanmaraşlı dokuma sanatçısı Cavit Polat, depremden kurtardığı eserlerini “Gönül” isimli sergiyle İstanbul’a taşıyor. Polat “Türk toplumunun ne kadar geniş bir gönlü olduğunu bu depremde gördük. Sevgi ve merhamet yüklü, paylaşmayı içine sindirmiş bir millet kendini ortaya koydu” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin acıları, aradan geçen iki aylık zaman dilimine rağmen hâlâ taze… O büyük deprem felaketinin dramını yaşayanlar arasında ise sanatçılar da var. Dokuma sanatçısı ve akademisyen Cavit Polat da o isimlerden biri. Açacağı yeni sergi için hazırlıklara devam ederken Kahramanmaraş’ta büyük zelzelelere yakalanan Polat; yakınlarını kaybetti, evi yıkıldı. Ancak sanatçının modern el dokuma eserleri, depremde enkaz altında kalmadı.

Afetzede sanatçı ‘Gönül’den dokudu

İşte Polat’ın o çalışmaları, kendisine kucak açan tanınmış dokuma sanatçı Fırat Neziroğlu’nun İstanbul’daki sanat galerisinde sergilenecek. “Gönül” adlı sergi,17 Nisan’da kapılarını açacak. Cavit Polat, kendisi de deprem mağduru olmasına rağmen eserlerinin satış gelirini afetzedeler için yapılacak çalışmalara bağışlayacak.

Geleneksel dokumayı modernize ederek eserler üreten, Türkiye’nin yanı sıra İran ve Azerbaycan gibi farklı ülkelerde dokuma sergisi açan Cavit Polat “Geleneksel dokumayı biraz daha günümüz şartlarına adapte eden çalışmalar yapıyorum. Onun bir parçası olan bu sergiyi de aslında depremden önce farklı bir isimle Antalya’da açmayı planlıyorduk. Maalesef 6 Şubat depremlerinden sonra her şey değişmek zorunda kaldı. Bizzat felaketi yaşamış olduk. Depremde birçok akrabamı kaybettim ve evim yıkıldı. Şu an ailecek farklı şehirlere dağılmış durumdayız. Ben de Iğdır’da yaşıyorum” diye konuşuyor.

Afetzede sanatçı ‘Gönül’den dokudu
Cavit Polat’ın “Gönül” isimli sergisi, 17-30 Nisan tarihleri arasında Beşiktaş’taki Fırat Neziroğlu Sanat Galerisinde görülebilecek.

TÜRK TOPLUMUNUN GENİŞ GÖNLÜNÜ GÖRDÜK

Serginin ismini “Gönül” olarak seçmesinin sebebini anlatan sanatçı Polat, sözlerine şöyle devam ediyor: Türk toplumunun ne kadar geniş bir gönlü olduğunu bu depremde gördük. Sevgi ve merhamet yüklü, paylaşmayı içine sindirmiş bir millet, kendini ortaya koydu. Sergi için de en iyi isim “Gönül” oldu. İnsanlar bize gönül pencerelerini açtı. Hem maddi hem manevi olarak dua şeklinde bunu yapmış olmaları beni çok duygulandırdı.

Sergisinin gelirinin depremzedelere bağışlanacağını söyleyen Polat “Tek ineğini satıp gelirini afetzedelere bağışlayan insanları görünce, ben de depremi yaşayan biri olarak bu yardım seferberliğine canlılık katmak istedim. Fırat Bey, Bahçeşehir Üniversitesindeki galerisini bize açıyor. Kendisi dokuma sanatının ustası. Onunla çalışmak bizim için bir şans…” diyor.

TEKRAR MEMLEKETİME KAVUŞMAK İSTİYORUM

Depremden önce çalıştığı el dokuması eserlerinde ümitli olmaya dair mesajlar bulunduğunu söyleyen afetzede sanatçı “Anadolu insanı sevinç, hüzün ve beklentilerini dokuyarak ifade etmiş. Ben de oradan yola çıkarak Anadolu insanın ümitlerinin hep taze olmasını ifade eden çeşitli çalışmalar yapmıştım. Sergilenecek 12 eserin her birine de bunu yansıttığımı düşünüyorum. Kahramanmaraş bizim doğup büyüğümüz yer. Memleketimin kekik kokan havasına tekrar kavuşup sanat yapma istiyorum” ifadelerini kullanıyor.

BORÇ KAPANMIŞTIR

Cavit Polat depremde kendisini tesir altında bırakan hadiseleri ise şu sözlerle anlatıyor:
Elbistan’da daha önce kendi evim dâhil kalacağım pek çok yer olmasına rağmen, hastane binasındaki hasta yatağında yatmak beni çok etkilemişti. Yine deprem sonrasında sokakta gezerken bir binanın dışına savrulmuş defter gördüm ve merak edip içinde yazılanlara baktım. Anladım ki bir borç defteri. Defterde “borç kapanmıştır” ifadeleri yer alıyordu. Bunun görünce çok hüzünlendim. Bu, dünya malına olan hırsın ne kadar anlamsız olduğunu bana hatırlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...