Kabarma garantili! Yumuşacık poğaçanın sır gibi saklanan püf noktası…

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kabarma garantili! Yumuşacık poğaçanın sır gibi saklanan püf noktası…
Hayatın İçinden Haberleri

Yumuşacık, mis kokulu, pamuk gibi poğaçalar hazırlamak sanıldığından daha pratik. Tarif defterinizin baş sırasında yer alacak ‘puf puf kabaran poğaça nasıl yapılır’ diye merak ediyorsanız püf noktalarını veriyoruz.

Kabarmaya doyamayan nefis mi nefis pamuk gibi poğaçayı mutlaka deneyin, sürekli aynı tarifi yapmak isteyecek, vazgeçemeyeceksiniz.

PAMUK POĞAÇA TARİFİ

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
5 çorba kaşığı toz şeker (silme)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya (instant maya) (10 g)
Aldığı kadar un

İçi için:

200 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
Haşhaş, susam, çörek otu vb.

NASIL YAPILIR?

Büyük bir kaba 3 su bardağı un koyun. İnstant mayayı una karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp sıvı malzemeleri (süt, su, yağ) ekleyin. Ardından şekeri ve tuzu ilave edip elinizle karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar karıştırın.

Eğer hamur hafif elinize yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz.

Hamurun üzerini kapatın ve yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. 

İçine hazırladığınız harçtan koyun ve kenarlarını ortada toplayıp birleştirin. 

Kabarma garantili! Yumuşacık poğaçanın sır gibi saklanan püf noktası…

Hazırladığınız poğaça hamurlarını yağlı kağıt üzerine alın. 

Üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş, susam, çörekotu vb. serpin.

180ºC'de ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat üzerleri kızarana kadar pişirin.

Kabarma garantili! Yumuşacık poğaçanın sır gibi saklanan püf noktası…

YUMUŞAK POĞAÇA HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

Yumuşacık poğaça mayasız olarak hazırlanmak istendiğinde maya hariç tüm malzemelerin tezgah üzerinde olması gerekli. 

Eğer poğaçayı mayalı hazırlayacaksanız mayanın fermente olması için sıvı malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

Mayalı poğaçalarda bekletme süresi önemli. İster kuru isterseniz yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli.

Yumuşacık poğaçaları hazırlarken kullanacağınız unu elekten geçirerek eklemelisiniz. Çünkü elenen toz maddeler daha iyi bir poğaça yapmanızı sağlar.

Şekil verilen poğaça hamurunu da fırına göndermeden önce, tepside 15 dakika kadar dinlendirmelisiniz.

Hazırlanan hamurun içi ve dışı tam olarak pişsin istiyorsanız, fırını 180 derecenin altına ayarlamamalısınız.

Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...