Yargıtay’dan çalıntı motosikletle ilgili emsal karar: Kesilen ceza iptal edildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yargıtay’dan çalıntı motosikletle ilgili emsal karar: Kesilen ceza iptal edildi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Yargıtay’dan çalıntı motosiklete kesilen trafik cezasıyla ilgili emsal bir karar geldi. İstanbul’da motoru çalınan ve ihbarda bulunduktan 2 gün sonra kırmızı ışık ihlali nedeniyle para cezası uygulanan motosikletin sahibinin, cezanın iptaline ilişkin başvurusunun reddedilmesini hukuka aykırı bularak cezanın iptaline karar verdi.

İstanbul'da yaşayan kişi, 12 Eylül 2018'de meydana gelen olayda motosikletinin çalınması üzerine polis merkezine giderek ihbarda bulundu. Yaklaşık iki hafta sonra bulunan motosiklet, sahibine teslim edildi ancak 14 Eylül'de kırmızı ışık ihlali nedeniyle plakası üzerinden 235 lira para cezası uygulandığını öğrendi. Motosiklet sahibi, kesilen cezanın iptali için itirazda bulunurken İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği ise itirazın reddine karar verdi.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma isteminde bulundu. İstemde, uygulanan cezai işlemden 2 gün önce motosiklet sahibinin çalıntı ihbarı yaptığı ve sonradan bulunan motosikletin, sahibine 2 hafta sonra teslim edildiği belirtildi.

Çalıntı ihbarına ilişkin soruşturmanın ise halen sürdüğü aktarılan istemde, bunların dikkate alınmadan itirazın reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, itirazın reddi yönündeki kararın bozulmasına ve para cezasının iptaline hükmetti.

İtirazın kabulü yerine reddine karar verilmesinin hatalı olduğuna işaret edilen kararda, "İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309/4-d maddesi uyarınca bozulmasına, uygulanan idari para cezasının kaldırılmasına ve trafik idari para cezası karar tutanağının iptaline karar verilmiştir." denildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...