Vesayet kırıldı, karar hükûmette

- Güncelleme:
Vesayet kırıldı, karar hükûmette

Gündem Haberleri

“Bu ülke, atanmadan kendisine kartvizit bastıran komutan gördü” diyen Yusuf Alabarda “Artık kararlar demokratik ülkelerdeki gibi alınıyor. Generalliğe yükseltmenin yetkisi de sorumluluğu da hükûmette” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantılarının seyrini de değiştirdi. Daha önce 1 Ağustos’ta başlayan ve 3. günün sonunda kamuoyu ile paylaşılan kararlar, artık bir gün içinde alınır hâle geldi. Gergin bir atmosferde geçen eski YAŞ toplantıları kimi zaman muhalefet şerhleri ile sonuçlanırdı. 2011 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın istifa etmesi YAŞ’ta kırılma noktası olmuştu. Balyoz ve Ergenekon davaları gerekçe gösterilerek alınan istifa kararları sonrası FETÖ’cü sözde komutanların önü açılmıştı. İstifalar sonrasında terfi ettirilen birçok sözde komutan önemli kademelere yükselmiş ve 2016’da YAŞ’ta görevden alınacaklarını düşünerek, 15 Temmuz’da hain darbe girişimini gerçekleştirmişti.

‘YAŞ’ KRİZ DEMEKTİ

Geçmişten günümüze YAŞ toplantılarının seyrini gazetemize değerlendiren yazarımız emekli Albay Yusuf Alabarda, Türkiye’de 5-6 yıl öncesine kadar şûra kararlarının kriz konusu olduğuna dikkat çekti.

Kararların, sık sık gazete manşetleriyle gündemde tutulduğunu, tümgeneral düzeyindeki terfilerin bile sıradan bir vatandaşın belleğine yer ettirildiğini belirten Alabarda “Oysa bugün gelmiş olduğumuz noktada YAŞ kararlarının demokratik ülkelerde olması gerektiği gibi bir mecrada ilerlediğini görebiliyoruz” dedi.

YAŞ kararlarının 1960 darbesinden AK Parti iktidarına kadar askerin kendi kendine karar verdiği bir mekanizma olarak işlediğine işaret eden Alabarda, şöyle konuştu:

Bu ülke, atanmadan kendisine kartvizit bastıran komutan gördü. 1980’li yıllarda Kara Kuvvetleri Komutanı, YAŞ toplanmadan kartvizit bastırarak kendisini Genelkurmay Başkanı olarak tanıtmasının ardından Turgut Özal söz konusu generali emekliye sevk etmiş ve bu, Türkiye gündeminde çok büyük ses getirmişti. YAŞ’ların tamamına iştirak eden ve sonuna kadar notlar alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararlara birçok kez şerh düştüğü gibi bu konunun kendi iradesi hilafında olmasıyla ilgili konularda da krizlerin yöneticisi olmak durumunda kaldı. ‘Kes lan’ ibaresi YAŞ’ta yapılan şiddetli tartışmaların sonucuydu. YAŞ, MSB, MGK ve Genelkurmay Karargâhı gibi kurumsal niteliği olan yapılar, Silahlı Kuvvetlere bir otonom alan kazandırdı. Önünde mikrofon bulan bol keseden hükûmeti eleştiriyordu.

Emekli Albay Alabarda, Silahlı Kuvvetlerin siyasal otonom alanının, Erdoğan’ın generallerin istedikleri gibi basına beyanat vermemesi için aldığı tedbirler sayesinde ortadan kaldırıldığını vurguladı. Kurumsal otonom alanının ise 15 Temmuz sonrasında düzeldiğine dikkat çeken Alabarda “Bugün geldiğimiz noktada hâlâ TSK’nın siyasi otonom alanı yok denecek kadar azalmışsa da kurumsal bir otonom alanı bilgi asimetrisinden dolayı hâlâ mevcuttur” dedi. 

PAŞALAR KARAR VERİRDİ

Eski YAŞ toplantılarına 12-13 orgeneralin, başbakan ile Millî Savunma Bakanının katıldığını, general rütbesine terfi ettirilenlerin kararlarının oy çokluğu ile alındığını, askerin kendi geleceğini kendisinin dizayn ettiğini hatırlatan Alabarda, ABD ve Fransa gibi ülkelerde generallerin belirlenmesinde siyasetin en sonunda gelip imza attığı bir mekanizmanın bulunmadığını belirtti. Silahlı kuvvetlerin siyasi otonom alanının, basın-yargı-patronlar eliyle sürekli tahkim edildiğini ifade eden Alabarda, şunları kaydetti:

2011 yılında 29 Temmuz’da YAŞ öncesi bir Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanı emekliliklerini talep ettiler. Aslında Balyoz-Ergenekon süreçlerine reaksiyon göstermeleri konusunda haklılıkları vardı. Ancak generallerin tutumu dış basında bile haber oldu. ‘Türkiye’de generallerle siyasetçilerin krizi’ diye. YAŞ’ın yapısı da 15 Temmuz sonrasında değiştirilerek, generallerin baskın olduğu yapıdan, sivil siyasetin ağırlıklı olduğu bir yapıya geçildi. Bu YAŞ kararlarıyla atanan komutanlar, Dağlık Karabağ’dan Suriye’deki 4 kapsamlı harekâtta büyük başarıya imza attılar. Onların başarısı neden dile gelmiyor? 

Orgeneral Metin Gürak TSK’ya 3 gün önce mi katıldı? 50 yıllık safahatı var öğrencilik hayatı da dâhil olmak üzere. İyinin de iyisi seçile seçile geldi. Sivil siyasetin gözünün değmediği yerde FETÖ’cü Semih Terzi’nin nasıl general yapıldığı hususlar hiç konuşulmuyor.

FETÖ’NÜN ÖNÜ AÇILDI

Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, 2011 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının istifasının TSK’nın yapısını olumsuz etkilediğini söyledi. Başbuğ “Bu her şeyi altüst etti. Normalde teamüller uygulandığında 20 yıl sonrasının Genelkurmay Başkanının kim olacağını bilirsiniz. Ancak o istifalardan sonra denklem bozuldu, bu da FETÖ’nün önünü açtı. Hiç ummadığınız kişiler, iktidar ve güç sahibi oldu. O süreç bizi 15 Temmuz’a götürdü, neyse ki devlet kazandı” dedi.

Son yapılan YAŞ toplantısını da değerlendiren Başbuğ, eski şûralar ile şimdiki şûraları kıyaslamanın mümkün olmadığını söyledi. 2015 yılı öncesi şûralarda ağırlığın asker kanadında olduğunu, başbakanın da göstermelik olarak katıldığını ifade eden Başbuğ “Başbakanın sadece kararlarda imzası vardı ancak atamalarda söz hakkı yoktu. Başbakanın görevi sadece o masada alınan kararları imzalamaktı. Geldiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı YAŞ’ta elbette ki askerî kanadın fikirlerini dinliyor, tek başına kendisi karar vermiyor ancak, kendince bir kanaate vararak karar alıyor. Ortak bir kararla şûranın şekillendiği kanaatindeyim. Demokrasiye inanıyorsanız, bunun doğru olanı bu olmamalı” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...