Astronotlar da hazır: Millî uzay roketi test uçuşunda uzaya çıktı

- Güncelleme:
Astronotlar da hazır: Millî uzay roketi test uçuşunda uzaya çıktı

Gündem Haberleri

Türkiye’nin ‘Millî Uzay Programı’ kapsamında, ‘Aya sert iniş’ hedefi ile başlatılan millî ve özgün hibrit rokete ilişkin testler başarıyla devam ediyor. Roket, test için uzaya çıkarken, Ay aracı da yıl sonuna kadar tamamlanacak

HABER MERKEZİ ANKARA - Türkiye’nin ‘Milli Uzay Programı’ kapsamında, iki Türk astronotun eğitimlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülürken, ‘Aya sert iniş’ hedefi ile başlatılan millî ve özgün hibrit rokete ilişkin testler de devam ediyor. Türkiye Uzay Ajansının Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunda, millî ve özgün hibrit roketle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştirilmesi planlanan Ay Araştırma Projesi kapsamında yapılan faaliyetlere yer verildi. Buna göre, Ay yörüngesi ve Ay yüzeyine ulaşması planlanan uzay aracı ve bu araç için geliştirilen hibrit itki sistemine yönelik testlere devam edildi.

Testlerde, hibrit uydu itki sisteminin yerde ateşleme testleri ile 260 saniye stabil yanması sağlandı. Ayrıca sonda roketi ile motorların uzay ortamında testi yapıldı ve sonda roketinin, 103 km irtifaya ulaşarak uzay sınırını geçtiği görüldü. Uzay aracına yönelik olarak güç dağıtım ve düzenleme birimi, tepki tekeri, uçuş bilgisayarı, uydu yapısalları, elektronik devre tasarımları, dozimetre (radyasyon ölçer) gibi alt sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarına da devam edildi. Proje kapsamında, yurt dışından tedarik edilecek tüm alt sistemler için sözleşmelerin imzalandığı belirtildi. Projede ön tasarım çalışmaları da tamamlandı. Yıl sonuna kadar, ay aracının kritik tasarım çalışmalarına devam edileceği belirtilen raporda “Hibrit itki sisteminin yerde yapılacak statik ateşleme ve sonda roketiyle gerçekleştirilen uzay ortamı test faaliyetlerine devam edilecektir. Ay aracının yeterlilik modeli üretilecektir” denildi. Dünyanın en iyi roket bilimcilerinden Doç. Arif Karabeyoğlu, ABD’den hibrit roket teknolojisini geliştirmek üzere Türkiye’ye dönmüştü. Proje Karabeyoğlu’nun koordinasyonunda yürütülüyor. Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında uzaya gitmesine karar verilen Türk astronot adayları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in 6 ay sürecek eğitimleri de tamamlanacak. Yıl sonuna kadar deneylere ait donanım, yazılım gibi bileşenler fırlatma öncesi güvenlik testleri için AXIOM SPACE firması aracılığı ile NASA’ya teslim edilecek. Yine yıl sonuna kadar uzaya gidecek astronotun 7-10 günlük Uluslararası Uzay İstasyonu misyonunun gerçekleştirileceği belirtildi.

UZAYDA SORU İŞARETİ

Gök bilimciler uzayın derinliklerinde bir çift genç yıldızın yanında saklanan bir soru işareti tespit etti. James Webb Uzay Teleskobu, Herbig-Haro 46/47 adı verilen bir çift genç yıldızın yakınında, uzayın derinliklerinde mükemmel ve oldukça ürkütücü bir soru işareti şeklinde bir görüntü yakaladı. Uzmanlar soru işaretinin göründüğünden daha az gizemli olduğunu ve basitçe birleşmekte olan iki galaksiyi gösterebileceğini, birinin diğerinin kütleçekimi tarafından gerildiğini söylüyorlar. Sussex Üniversitesi Astronomi Bölüm Başkanı Dr. Stephen Wilkins “İnsanlara bunun muhtemelen insanlığa bir mesaj olmadığını söylediğim için üzgünüm ama bu teleskobun evrenimizi daha önce hiç görülmemiş bir şekilde keşfetme konusundaki inanılmaz yeteneğini gösteriyor” dedi. Gök bilimciler daha önce de penguenden güle ve alfabedeki harflere kadar her şeye benzeyen galaksiler bulmuşlardı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...