Uzmanlar depremi değerlendirdi: 130 atom bombası büyüklüğünde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanlar depremi değerlendirdi: 130 atom bombası büyüklüğünde

Gündem Haberleri

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dün saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası uzman isimler önemli değerlendirmelerde bulundu. İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz depremin yıkıcı etkisinin 130 atom bombası şiddetinde olduğunu söylerken, Danimarka Jeoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada ise depremin sarsıntılarının Grönland'a kadar ulaştığı aktarıldı.

Uzmanlar, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen artçıları ve peşinden Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

PROF. DR. AKÇIĞ: SON 500 YILDIR BÖYLE DEPREM OLMADI

Türkiye’deki birçok ilin yanı sıra Suriye, Mısır, Lübnan, Irak ve KKTC’de de hissedilen depremlerle ilgili konuşan uzmanlardan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Anadolu levhasının bu hareketi sürdüğü sürece bu depremlerle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Tarihsel kayıtlara göre bu bölgede son 400-500 senede böyle bir deprem olmadı” dedi.

Akçığ, “Bu boyutlarda depremlerde artçılar 5-6 ay boyunca devam edebilir. Bazı bölgelerde depremlerin yineleme periyodu çok daha uzun olabilir. Uzun faylarda daha da uzun sürebilir” diye konuştu.

PROF. DR. ÖZENER: 1999 DEPREMİNDEN SONRA EN BÜYÜK DEPREM

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de,  “Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km'lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem” ifadelerini kullandı.

Özener, “Türkiye'de yaşıyorsak maalesef bu depremlere hazır olmamız gerekiyor. Biz defalarca uyardık, sadece Marmara'ya bakmayın Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fayı hattı üzerinde kırılmamış noktalar olduğunu söyledik. Bu da Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış bir segment" açıklamasını yaptı.

PROF. DR. TÜYSÜZ: 130 ATOM BOMBASI ŞİDDETİNDE

İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz de değerlendirmesinde depremin yıkıcı etkisinin 130 atom bombası şiddetinde olduğunu söyledi. Tüysüz, “Bu bölgede kırılmamış fay parçalarının olduğunu biliyoruz. Özellikle depremin olduğu Pazarcık yöresinde farklı fay sistemleri var. Bölgedeki bazı yerleşim yerleri diri fay üzerine oturmaktadır. Bu konuyla ilgili il il raporlar hazırladık, bunları valiliklere ve belediyelere gönderdik maalesef geri dönüş olmadı” dedi.

TATAR: DEPREM İVMESİ 664 GAL, 100 GAL ÜSTÜNDE YIKIM OLUŞUR

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da depremin ivmesinin 664 gal olarak ölçüldüğünü aktararak Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır'da da hissedildiğini belirtti. Tatar, “Şu anki tablo 24 Ocak 2020'de Elazığ depreminin oluşturduğu yani kırıldığı noktaya kadar devam ediyor. Sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor. Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Önemli bir değer. 100 ve üzeri galde daha çok yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal, AFAD'ın Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde ölçülen değer" diye konuştu.

Uzmanlar depremi değerlendirdi: 130 atom bombası büyüklüğünde

İTALYAN PROFESÖR: YER 3 METRE HAREKET ETTİ

İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni de İtalyan medyasına yaptığı açıklamada, “Bu bölge sismik hareketliliğin çok yüksek olduğu bir bölge. Türkiye 150 kilometrelik fay hattında birkaç saniyede 3 metre hareket etti. Bu gece Arap fay hattı, Anadolu fay hattından kuzeydoğu-güneybatı ekseninde 3 metre hareket etti gibi gözüküyor. Bu çok büyük bir hareket. Burası oldukça hareketli bir alan ve Akdeniz’deki en tehlikeli bölgelerden biri. Geçen yüzyıllarda buralarda çok şiddetli depremler meydana geldi” değerlendirmesinde bulundu.

“GRÖNLAND'A KADAR ULAŞTI”

Öte yandan, Danimarka Jeoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, Türkiye'deki depremin sarsıntılarının Grönland'a kadar ulaştığı aktarılırken, İtalya’da da tsunami tehlikesine dikkat çekilerek “Sahillere yaklaşmayın” uyarısı yapıldı. Daha sonra tsunami uyarısı kaldırılırken AFAD’dan “Doğu Akdeniz’de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır” açıklaması geldi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM…

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...