Uzman ekip sahada çalışmalara başladı: Afet bölgesi hızla ayağa kalkacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzman ekip sahada çalışmalara başladı: Afet bölgesi hızla ayağa kalkacak

GÜNDEM Haberleri

Çıkarılacak KHK’lar ile deprem bölgesinde riskli alanlar belirlenecek. İHA, drone ve Göktürk uydu görüntülerinden yeni konut alanları oluşturulacak. 10 ilde yüz binlerce yeni konut için düğmeye basılacak. Konutlar hak sahiplerine iki yıl ödemesiz 20 yıllık vade ile verilecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - 10 şehri etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından tüm öncelikler şu anda enkaz altında kalan depremzedelere verilirken, bir yandan da yaraların sarılmasına yönelik birçok başlıkta hazırlık yapılıyor.

10 ile yönelik OHAL yetkisinin alınmasından sonra Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hızlı karar alma mekanizmaları işletilerek, deprem sonrası sürecin yönetilmesine yönelik yayınlanacak kararnameler şekillendiriliyor. Çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) afetin yönetimine ilişkin adımlar hızlı bir şekilde atılacak.

UZMAN PERSONEL DEPREM BÖLGESİNDE

Elâzığ ve Malatya’da üç yıl önce meydana gelen depremden sonra yürütülen süreç Kahramanmaraş depremi için de işletilecek. Bu kapsamda çok yönlü çalışmaların yürütüldüğü 10 ilde binlerce personel hasar tespitine başladı. Türkiye’nin her yerinden bu konuda uzman personel de deprem bölgesinde görevlendirildi.

Hükûmet bir yandan da yeni konutların yapılacağı rezerv alanlarını belirlemeye çalışıyor. Hem hasar tespiti hem de yeni konutların yapılacağı alanlarla ilgili olarak insansız hava aracı (İHA), drone ve Göktürk uydu görüntülerinden de yararlanıyor. Bu illerde kamu kurumlarına ait araziler başta olmak üzere yer tespitleri hızla tamamlanacak. Tespit edilen alanlarla ilgili etüt çalışması yapıldıktan sonra, ihtiyaç olması hâlinde şahıslara ait araziler için de kamulaştırma kararları alınacak ve 10 ilde eş zamanlı olarak konut yapımına başlanacak. Konutlar hak sahiplerine iki yıl ödemesiz 20 yıllık vade ile verilecek. Elâzığ ve Malatya’da bir yıl içinde 30 binden fazla yeni konut yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmişti.

YÜZ BİNLERCE YENİ KONUT

Kahramanmaraş depreminin etkilediği 10 ilde 4 milyona yakın konut bulunuyor. Şu ana kadar bu illerde 200 bin civarında bina incelendi. Bu binaların 30 binden fazlasının acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Bölgedeki hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra yeni yapılacak konutlarla ilgili sayı da belli olacak. Uzmanlar, özellikle depremin en çok hasar verdiği Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da yapılacak yeni konutların sayısının yüz binlerle ifade edilebileceğini belirtiyor. Elâzığ depreminden sonra, sadece bu ildeki 85 binden fazla binanın (300 bine yakın bağımsız bölüm) taraması yapılmış, 40 bine yakın bağımsız bölümden oluşan 16 binden fazla binanın ağır hasarlı olduğu tespit edilerek, yıkımına karar verilmişti.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...