Utanmazlık raporu! AB, Türkiye'ye insanlık dersi vermeye kalkıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Utanmazlık raporu! AB, Türkiye'ye insanlık dersi vermeye kalkıyor
GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bir ayda 5 bini çocuk, 11 bin masumu katleden işgalci İsrail’in hamisi AB, ilerleme raporunda “Türkler terörle mücadelede sivilleri korumalı” derken hiç utanmadı! Gazze’ye sahip çıkanları hapis tehdidiyle sindiren Avrupa “Türkiye’de ifade özgürlüğü ve insan hakları ciddi şekilde ihlal ediliyor” sözleriyle riyakârlığını belgeledi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ / ANKARA - Avrupa Birliği Komisyonunun 2023 Genişleme Paketi kapsamında hazırladığı skandallarla dolu “Türkiye Raporu” büyük tepki çekti.

İsrail’in, Gazze’de 35 gündür yaptığı soykırıma güçlü şekilde destek veren, hatta Filistin’e sahip çıkanları terörist diye yaftalayıp hapisle tehdit eden AB, sudan bahaneler öne sürüp Türkiye’yi insan hakları konusunda eleştirmeye kalktı. Savaş suçu ve soykırım alanındaki sicilini unutan 27 üyeli birlik, trajediye maruz bırakılan Filistin halkına Türkiye’nin kol kanat germesinden rahatsız oldu.

Raporda “Türk yasaları, temel haklara saygı konusunda genel teminatlar içeriyor ancak mevzuatın ve uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarıyla uyumlu hâle getirilmesi gerekiyor” ifadesi yer aldı.

TARİHÎ İKİYÜZLÜLÜK

Gazze’ye destek yürüyüşlerini engelleyen, Filistin’in hakkını savunan birkaç gazeteciyi de tehditle sindirmeye çalışan AB ülkeleri “Türkiye’nin ifade özgürlüğü uygulamalarında ciddi gerileme sürüyor” sözleriyle tarihî bir ikiyüzlülüğe imza attı. Ankara’nın Hamas’ı terörist olarak görmemesi de Avrupa’nın dengesini bozdu. “Türkiye, Hamas’ı kınamaktan kaçındı ve İsrail’in tepkisini şiddetle eleştirdi” sözleriyle aslında Türkiye’nin dik duruşu rapora eklenmiş oldu.

Mesnetsiz iddialarla dolu AB Komisyonu raporunda, Türkiye korkusu ve itiraflar da dikkat çekiyor. Özellikle, dış politika tarzımız Avrupa’nın huzurunu kaçırıyor.

Ankara’nın, PKK/YPG eliyle Suriye’de terör devleti kurulmasını engellemesi, rapora ciddi bir rahatsızlık olarak yansıdı. “Türkiye’nin, Suriye ile yakınlaşması AB’nin politikasıyla çelişiyor” diyen AB Komisyonu, güney sınırımızda sahneye konulmak istenen kirli tezgâhın bozulmasından hoşnut olmadığını itiraf etti.

FRANSIZLARIN KARIN AĞRISI

Dışişleri, son yıllarda Orta Asya ve Afrika açılımlarıyla etki gücünü dünya geneline yaydı. Özellikle Afrika’daki hegemonyasını kaybeden Fransızlar, bu tablo için Ankara’yı suçlayıp her fırsatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef aldı. 
Türkiye’nin küresel aktör konumuna yükselmesi ve bunun getirdiği panik hâli “Türkler, Güney Kafkasya ve Orta Asya’da büyüyen bir varlığa sahip. Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkeleriyle ilişkileri genişletme çabasını sürdürüyorlar. Afganistan ve Sudan’daki gelişmelere ilişkin yüksek sesli tutumu uluslararası krizlerde kilit oyuncu olma isteğinin altını çiziyor” ifadeleriyle rapora girdi.

Erdoğan’ın, KKTC’nin tanınması için yürüttüğü diplomasi trafiği de AB’nin çıkarlarıyla ters düştü. Avrupa, İsrail’e karşı aciz kalan BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına atıf yaparak “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü savunamayız” dedi.

Utanmazlık raporu! AB, Türkiye'ye insanlık dersi vermeye kalkıyor

TERÖR SEVİCİLİĞİ BİTMİYOR

İsrail’in 5 bini çocuk olmak üzere 11 bin masumu katlettiğini çok iyi bilen ancak görmezden gelen AB, terörle mücadelede siviller zarar görmesin diye hassas davranıp şehitler veren Türkiye’yi uyarmaya kalktı.

AB “Terörle mücadele meşru hakkınız. Fakat hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler ilkeleri uyarınca yapılmalı” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 8 yıl önce PKK’ya silahları betona gömme fırsatı tanıyan ancak Kandil’deki elebaşları ile Batı’daki efendilerinin sabotajları sonucu, hendek kalkışmasıyla Türkiye’yi iç savaşın eşiğine getiren ‘Çözüm Süreci’ne de dikkat çekildi. PKK terörünü “Kürt Sorunu” diye lanse eden AB Komisyonu “Çözüme yönelik inandırıcı bir siyasi barış sürecinin tekrar başlatılması için ilerleme kaydedilmedi” sözleriyle Türkiye’yi eleştirmeye kalktı!

ANKARA AĞIZLARININ PAYINI VERDİ

Ankara, AB’nin skandal raporuna en sert şekilde karşılık verdi. Dışişleri “Metinde bir eleştiri olarak yer verilen ülkemizin Hamas-İsrail savaşına dair tutumunun AB’yle uyumsuz olduğu tespitini övgü olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç “Ön yargılı yaklaşımları esefle karşılıyor, reddediyoruz” yorumunu yaptı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Türkiye’nin, İsrail katliamına karşı duruşunun AB’yle tamamen uyumsuz olduğunun vurgulanması, AB için utanç verici. Avrupa sokakları, Filistin’deki insani felakete ilişkin, türlü engellemelere rağmen uluslararası hukuka uygun bir tavır ortaya koymuştur. AB organları ise tarihe kara bir leke olarak geçmiştir” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...