'Üçlü mekanizma' değerlendirmesi: ABD ve İran'ı dışarıda bırakır

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Üçlü mekanizma' değerlendirmesi: ABD ve İran'ı dışarıda bırakır

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye-Türkiye-Rusya 'üçlü mekanizması' çıkışını değerlendiren uzmanlar, “Erdoğan, Suriye’ye Türkiye’den başka gidecek yerin yok mesajı verdi” derken, üçlü mekanizmanın kurulması durumunda ABD ve İran’ın dışarıda kalacağını belirttiler.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız” sözlerini değerlendiren uzmanlar, bölgedeki dengelerin yeniden belirleneceği yorumlarını yaptı.

"TÜRKİYE'DEN BAŞKA GİDECEK YERİN YOK" MESAJI

Emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu, Suriye ile Türkiye arasındaki temasların bir süredir devam ettiğine, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın diplomatik zemine çekilmesinin önemine dikkat çekti. Suriye’deki koalisyon güçlerinin, Türkiye’nin Suriye’de kara harekâtı yapmasını istemediğini vurgulayan Tokmakoğlu şunları söyledi: Görüşmeler başladıktan sonra Esad, ‘ABD’yi istemiyorum, kaynaklarımı sömürüyor, burada gayrimeşrudur’ diye açıklama yaparsa ABD’nin elini zayıflatır. Görüşmelerin başlaması ile ABD’nin desteklediği PKK’dan kopuş ve dağılma söz konusu olacak ve Suriye, Türkiye’nin politikalarına ‘evet’ deme konumuna gelecektir. Esas bölücünün PKK olduğu yönünde Esad’ın birkaç cümle sarf etmesi de Türkiye’nin elini güçlendirecektir. Türkiye, Suriye yönetimine, ‘Sen Şam yönetimi olarak ülkenin birlik ve bütünlüğünü temin etmek, politik olarak bölgede sağlam temelleri olan bir ülke olduğunu göstermek istiyorsan Türkiye’den başka gidecek yerin yok’ diyor.

RUSYA TARAF OLMAKTAN ÇIKACAK ARABULUCU OLACAK

Prof. Dr. Bilal Sambur üçlü mekanizma ile ABD ve İran’ın dışarıda bırakılacağını belirterek şöyle konuştu: Üçlü mekanizma ile Suriye yönetiminin İran’ın kontrolünden çıkarak tamamen Rusya’nın garantörlüğünde Türkiye ile ilişki kurması talep ediliyor. Türkiye, Rusya’yı Suriye’de taraf olmaktan çıkarıp ara bulucu devlet konumuna getirmeyi amaçlıyor. Türkiye, sınır güvenliğini korumak için Suriye’nin kuzeyinde yapmak istediği operasyonda hem Rusya’nın hem de Esad’ın desteğini almak istiyor. Eğer görüşme zinciri başlarsa en önemli sonuç Türkiye’nin Suriye’de kontrol ettiği bölgelerdeki varlığı tanınmış olacak. Erdoğan’ın Suriye’deki petrol kaynaklarının kontrolüne ilişkin sözleri ise açık bir şekilde ‘ABD ve diğer koalisyon güçlerine Suriye’yi terk edin’ mesajı içeriyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...