Hazineye 200 milyarlık ek borçlanma yetkisi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hazineye 200 milyarlık ek borçlanma yetkisi

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığına 2022 yılı için 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi verildi. Bu yetkinin, 2023 yılının ilk çeyreğindeki yüklü miktardaki iç ve dış borç ödemeleri için alındığı belirtildi.  

HABER MERKEZİ - ANKARA

TBMM’de 55 bin elektrik abonesinin 624 milyon lira borcunun silinmesini de öngören torba teklif görüşmelerinde ilginç bir gelişme yaşandı. AK Parti tarafından sabaha karşı, Hazine ve Maliye Bakanlığına 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi veren bir önerge getirildi.

TBMM Sanayi Komisyonundaki torba teklife eklenen bu önerge nedeniyle tartışma çıktı. Muhalefetin, anayasaya aykırılık iddiasına rağmen önerge kabul edildi. Muhalefet sözcüleri, 293 milyar olan borçlanma yetkisinin, yeni bir yetki almadan 493 milyar liraya çıkarıldığına dikkat çekti.

‘Önce borçlanıldı, şimdi o borçlanmanın yasası çıkarılıyor’ şeklindeki milletvekillerinin eleştirilerini cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar düzenlemenin gerekçesini şöyle açıkladı: “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki kanunla hazinenin yıl içindeki borçlanmasına bir limit getiriliyor. Buradaki sene başındaki kanundaki miktar 279,5 milyar TL’ydi ve bu tutarı yüzde 5 oranında Bakanlık makamı onayıyla artırma imkânı bulunmaktadır. Bu imkân da kullanıldı ve limit 293 milyar liraya yükseltildi. Ancak limit yeterli olmadığı için tekrar artırılması, ilgili kanunda değişiklik yapılması ile mümkün. Ayrıca 2023’ün ilk çeyreğinde yüklü miktarda iç ve dış borç ödemeleri bulunmakta, ilk üç ayda yaklaşık 185 milyar lira. Bunu rahatlıkla karşılayabilmek için hazinenin güçlü kasayla yılı bitirerek yeni yıla girmesi gerekmekte. Sonuçta bu tutarı gidip 2023’ün ilk aylarında piyasadan bir anda karşılamaya çalışsak, bu piyasayı çok bozmak anlamına gelir. Bunları peyderpey 2022 yılının sonlarında piyasayı bozmadan borçlanarak karşıladık.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...