Türkiye’nin zafer anıtı

Türkiye’nin zafer anıtı

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin en büyük projesi olan üçüncü havalimanı açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ismini “İstanbul Havalimanı” diye açıkladığı projenin dünyaya yapılmış bir hizmet olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük havalimanı, Türkiye’nin en büyük mega projesi olan İstanbul’un üçüncü havalimanının ilk etabı, muhteşem bir törenle hizmete açıldı. Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde gerçekleşen açılışa dünyanın dört bir yanından gelen 50’nin üzerinde üst düzey konuk şahitlik etti. Gurur gününde, temelin atıldığı Haziran 2014’ten bu yana merak edilen “Havalimanının ismi ne olacak?” sorusu da cevabını buldu: İstanbul Havalimanı...

Türkiye’nin zafer anıtı
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının sadece Türkiye’ye değil, dünyaya yapılan hizmet olduğunu söyledi. Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:
“İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser işte bunun için adını İstanbul verdik. İsmi de hayırlı olsun. Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Çevresi, Millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacak, kentin en büyük fuar alanı haline getirilecek.

HAZİNE GARANTİSİ YOK
Finansmanından inşaatına kadar dünyada eşi olmayan projenin ilk etabını tamamladık. İlk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Bu, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek, gerekirse 200 milyona çıkartılabilecektir.
Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro. Devlete ödenecek kira bedeli 22 milyar 152 milyon avro olmak üzere vergiler hariç 32,4 milyar avro. Bu projenin finansmanında, herhangi bir Hazine garantisi veya benzeri bir taahhüt söz konusu değildir.

Türkiye’nin zafer anıtı

DÜNYAYA HEDİYEMİZ
Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mimarından mühendisine tabii hepsinden öte işçisine teşekkür ediyorum. Havalimanı hem mimarisi hem inşası hem işletmesi hem finansmanıyla gerçekten ülkemizin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir projedir. İstanbul Havalimanı’nı sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız bir büyük hizmet olarak görüyoruz. Havalimanının hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecektir. Enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak faaliyet gösterecektir. Tarihe damga vuracak bu eserin ülkemizde hizmete girmesi tesadüfi değildir. Atılımlarla, havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Havaalanı sayısını 56’ya çıkarmış bulunuyoruz. Bu sayı 64’e çıkacak.”

KİMLER KATILDI
Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD’den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan da açılışta yer aldı.

BU BİR DÜNYA REKORU
İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz,  "Cumhurbaşkanımızın sahiplenmesi sayesinde bu havalimanını bütün engelleri aşarak 42 ayda tamamladık. Bu bir dünya rekorudur" dedi. Cengiz, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2014 yılında söylediği, "Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır" sözünü rehber edindiklerini belirterek şöyle konuştu: "Yeni havalimanımız yapılan planlama ile tüm dünyada havalimanlarının yaşamakta olduğu genişleme sorunu baştan ve tamamen ortadan kaldırıldı. Bugün burada dünyanın en büyük havalimanı olma yarışımız başlıyor. Bu yarış 2026’da pist ve yolcu sayısı, terminal büyüklükleri ve günlük hava trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olma yarışı. Bunu temin etmek için hedefimiz, bu yıl için 70 milyon olan yolcu sayısını 2026 yılında 150 milyon seviyesine taşımaktır. Bu noktada yatırımcı olarak bize ve Türk Hava Yolları’na büyük iş düşüyor. İGA olarak havalimanımızı tüm havayollarının kullanması için her nevi profesyonel çalışmayı gece gündüz yapacağız."

ALKIŞLAR İŞÇİLERE
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım, havalimanına uçakla geldi. Projenin 2014 yılında temeli atıldığında Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım, “(Burası ağaçlık, kömür, göllerle dolu, havalimanı nasıl olur) dediler. Biz burada havalimanı yapmayacağız, yıllarca örselenen bu araziyi de tedavi edeceğiz dedik. Hayal gerçeğe döndü” diye konuştu. Yıldırım, konuşmasında “Bu eser medeniyetimizin gücünü gösteriyor. Bu eserin isimsiz kahramanları, mimarlar, mühendisler ve gece gündüz demeden çalışan işçilerimizdir, emekçilerimizdir. En büyük tebriği onların hak ettiğini ifade ediyorum” dedi ve çalışanları alkışlattı. Yıldırım şöyle devam etti: Bu dev eserin ortaya çıkarılması, bugüne kadar karşılaştığımız bütün zorlukları bize unutturdu. 15 Temmuz’da, 17-25 Aralık’ta bunu gördük ve daha birçok Gezi olaylarında bu sınamalardan başarıyla geçtik. Hangi zorlukla karşılaşırsak karşılaşalım, ‘ya bir yol bulup geçeriz’ dedik ya da ‘bir yol açarız’ dedik, yolumuza devam ettik.

Türkiye’nin zafer anıtı

ÖDÜLLÜ PROJE
Temeli atıldığı günden bu yana birçok alanda ödül alan havalimanı, veri merkezindeki elektrik sistemleri 2N ve soğutma sistemleri N+1 yedekli yapıyla dizayn edilirken, Uptime Institute tarafından “Design (Tasarım)” belgesiyle sertifikalandırıldı. Uluslararası alanda rüşdünü ispat eden, adını sivil havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak ve pek çok özelliğiyle ilklere imza atan İstanbul Yeni Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçaklarının rahatlıkla yanaşabileceği ve yolcu deneyimi konusunda dünyada çığır açacak bir terminale sahip. Robotlar, yapay zeka, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilmeye olanak sağlayan havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan ‘nesneler’ gibi son teknolojilerle donatıldı.

Türkiye’nin zafer anıtı

İHLAS MEDYA DA TÖRENDEYDİ
İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören, Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Kapan, Yayın Koordinatörümüz Yücel Koç,  İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Hamit Arvas, TGRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki,  İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İrfan Altıkardeş ve “Demokrasi Marşı”nın yazarı editörümüz Hanefi Söztutan da katıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI TİCARİ UÇUŞLARA KAPANIYOR
31 Aralık’ta Atatürk Havalimanı’nda uçuşlar durdurulacak. Tüm yerli ve yabancı uçuşlar yıl başından itibaren İstanbul Havalimanı’ndan yapılacak. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, “31 Aralık’tan sonra tüm yerli ve yabancı havayolu şirketleri her türlü ticari uçuşunu iç hat ve dış hat uçuşlarını buradan yapacaklar ve Atatürk Havalimanı’nda ticari faaliyet sonlandırılacak. Sadece müstakil kargo uçuşları ve genel havacılık faaliyetleri Atatürk Havalimanı’ndan devam edecek, bakım onarım hangarları ikram tesislerimiz burada yapılana kadar orada devam edecek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...