Türkiye'de yeni faylar ortaya çıktı: Sürekli artacak, hiç azalmayacak...

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye'de yeni faylar ortaya çıktı: Sürekli artacak, hiç azalmayacak...

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremlerin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye'de yeni faylar ortaya çıktı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak" derken, diğer yandan denizlerdeki fayların da gündemde olduğunu ifade etti.

Deprem kuşağında yer alan ve sürekli sallanan Türkiye, özellikle Şubat ayında Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından adeta istim üstünde. Yurdun dört bir yanından deprem haberleri peş peşe gelirken, uzman isimler özellikle beklenen büyük Marmara depremi konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son yaptığı açıklamada Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerken, yeni fay hatlarının ortaya çıktığına dikkat çekti.

1939 yılında Erzincan'da meydana gelen depremin ardından ülke genelinde hareketli deprem aktiviteleri başladığını belirten Sözbilir, bu depremlerde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getirdi.

"FAYLARIMIZ SÜREKLİ ARTACAK, AZALMAYACAK"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı ender depremlerden olduğunu belirten Sözbilir, Türkiye'nin farklı yerlerinde depremlerin yaşanmaya devam edeceğini vurguladı.

"Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var" diyen uzman isim, "Bunlar 5,5 büyüklüğünün üzerinde depremler üretebilir. Hemen hemen her ilimizde fay var. Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde. Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda. MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bilim insanları olarak fayları tanımak için çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'de yeni faylar ortaya çıktı: Sürekli artacak, hiç azalmayacak...

"YAPI STOKU ENVANTERİ ÇIKARTILMALI"

Prof. Dr. Sözbilir, depreme karşı güvenli yapılar oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda sorunlar bulunduğuna işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti:

"Bazı binalar deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi yapılmamış. Olması gereken yerde yapılmamış, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde yer alıyor binalarımız. Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun süreden beri Türkiye gündeminde. Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı. Binaların depreme karşı dayanımı nasıl, bunu çok iyi ortaya koymak gerekiyor. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...