SSB Başkanı Demir'den TGRT Haber'de dikkat çeken sözler: KAAN, F-35'den daha iyi olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TGRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Balistik füze TAYFUN'un ağır abisinin geleceğini müjdeleyen Demir, ABD ile yaşanan F-35 krizine de değindi. "F-35'leri ABD'liler yalvarsa bile almama tarafındayım" diyen Demir, KAAN'ın 2030'ların başında TSK'nın envanterinde olacağını söyledi.

Son dakika haberi: Son yıllarda savunma sanayiinde adeta çağ atlayan Türkiye, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünyanın ilk insansız silahlı hava aracı gemisi TCG Anadolu, HÜRJET, Altay Tankı ve KAAN ile ilgili son gelişmeleri Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir TGRT Haber canlı yayında anlattı.

Türkiye'nin F-35 savaş uçağına ihtiyacı olup olmadığına ve ABD ile yaşanan S-400 geriliminde son duruma ilişkin sorulara cevap veren Demir, seçim sonuçlarının projelerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

İsmail Demir'in açıklamalarından satır başları;

"ASELSAN'ın Ankara'da 3 kampüsü var. Burası özellikle radar sitemi ve elektronik sisteme odaklanmış durumda. Radar ve benzeri sistemler muhabere ortamının en önemli unsurlardan birisi. Ayrıca teknoloji noktasınından da önemli alanlardan biri.

İNSANSIZ DENİZALTI PROJESİ

Dünyada bu alanda çalışan çok az ülke var. Bu alan zor bir alan ama biz hızlı girdik. Deniz altının da ihmal edilmemesi gerekiyor. İnsansız Denizaltı yeni bir proje alanı. Genç mühendislerimiz kolları sıvadı. Çalışmalar şu an işin başında ama başladık. Bu konuda bir tarih vermiyoruz. Birden fazla şirketimiz çalışıyor. Bakalım ilk ipi kim göğüsleyecek. Doğalgaz ve petrol aramalarında denizaltı robotlar çalışmalarda yardım ediyor.

YAPAY ZEKA

Yapay zeka çok çeşitli alternatifler üretebilirsiniz. En büyük olay burada veri. Bu işin mutfağıdır. Malzemenin toplanmasının anlamında çok önemli. Veri en büyük olay. Amaca yönelik yapmak istiyorsanız önce veri gerekiyor. Bizler de bu konuda çalışmalarımıza başladık.

SSB Başkanı Demir'den TGRT Haber'de dikkat çeken sözler: KAAN, F-35'den daha iyi olacak

YENİ MODEL SİSTEMLERLE SİPER YOLCULUĞU DEVAM EDECEK

Hava savunmayı ayrı bir kademede belirledik. Alt kademeden yukarıya doğru adımlar attık. Dünkü atışımız ile birlikte siperimiz 100 km'yi oldukça aşan hedefleri tahrip edecek hale geldi. SİPER daha devam edecek. Yeni model bazı sistemler ile SİPER yolculuğumuz devam edecek.

Menzil olarak kötü değil ama cevap verme süresi parametreler değişebilir. Patriot ile eş değer duruma geliyoruz. S-400 basamağın bir adım önünde ama 5-6 yılda balistik ve seyir füzelerini önleyecek. S-400 gibi hava savunma projesi geliştirmiş olacağız.

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ GÖREVE HAZIRLANIYOR

Uçaklardan atılan seyir füzelerin örnekleri var. Bizim de atıldı. Çakır, SİHA'dan ateşlenen ilk seyir füzesi oldu. İHA'larımızın bu kabileyetlerini de göreceğiz.

TAYFUN'UN 'AĞIR ABİSİ' GELİYOR

TAYFUN bize eşik atlattık. Nasıl savunma sanayiinde vuruş ile menzil, hassas vuruş önemli bu adımlar sürüyor. Tayfun bir adımdı. Kendi gelişmesini devam ettirecek. Onun daha ağır abisi geliyor. 

KAAN'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELER?

Beşinci nesil uçağın belli tanımları var. Tamamen akıllı bir platform. Pilotun yükünü azaltan gerek optik gerek sinyal önlemleri fazla. Pilotun oldukça yükünü azaltıyor. Radar kesir alanı düşük uçaklardan bahsediyoruz. KAAN'ımız da böyle. KAAN tabii arkadaşları ile birlikte yola çıktı. 2023 yılı için peş peşe müjdeleri vermek istedik. Ancak mahcubiyetimiz var. 18 Mart'ta KAAN angardan çıkacak, HÜRJET uçacak ve ATAK 2 uçacak. Ama HÜRJET ve ATAK'ı uçuramadık.

ABD İLE F-35 KRİZİ

F-35'leri ABD'liler yalvarsa bile almama tarafındayım. KAAN, F-35'ten, belki ondan da daha iyi olacak. KIZILELMA'nın devreye girmesi, TCG Anadolu Gemisi Türkiye için çok önemli. Bizler güç üçgeni oluşturacağız. KAAN önemli ama diğer arkadaşları da buna güç katacak. Hava üstünlüğü anlamında hareket opsiyonları size avantajlar sağlayacak. Onun için F-35 verecekler mi vermeyecekler mi biz o tarafa bakmıyoruz. Yeni sistemler yapmamız gerekiyor biz buna bakıyoruz. Biz hedefler koyarak bunu yapıyoruz. Bunu başaracak güçteyiz.

2030'LARIN BAŞLARIN TSK'NIN ENVANTERİNDE

KAAN'ın 2030'ların başında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde olması bekleniyor. Bu özgüven sürerse verilen tarihöne çekilir. KAAN'ın uçuşu dikkat etmeli ve testler yapılmalı. Risk alarak bunu yapmak bizim kültürümüz değil.

HÜRJET HAVA DESTEK UÇAĞI OLACAK

HÜRJET tasarım amacı jet motorlu eğitim uçağı olarak başladı. HÜRKUŞ nasıl C modeliyle yakın hava destek uçağına evrildiyse HÜRJET belli değişikliklerle hava destek uçağı olacak. Hava desteği açısından önemli olacak. 

HÜRJET'in şu modeliyle çift motorlu hemen olması beklenemez. Tasarımı da değişmesi lazım. Bu da yüzde 70 filan demek.

HÜRJET VE HÜRKUŞ'A ORTAK OLMAK İSTEYEN ÜLKELER VAR

HÜRJET ve HÜRKUŞ'a yoğun ilgi var. KAAN ile ilgili de projeye ortak olmak isteyen ve ürün de almak istiyoruz diyen ülkeler var. Ülke ismi vermekten kaçıyoruz ama Azerbaycan, Pakistan, Katar, Endonezya, Venezuala gibi ülkeler ile görüşülüyor.

SSB Başkanı Demir'den TGRT Haber'de dikkat çeken sözler: KAAN, F-35'den daha iyi olacak

ATAK-2'DE SON DURUM

ATAK-2 muharebe tipi uçakların ağır abisi oldu. Ayaklarını yerden kesti ama olgunlaşma süreci devam edecek. ATAK için bir sürü test gelecek. ATAK-2'nin olgunlaşması için biraz da çalışması gerekecek. 

KAAN İÇİN YERLİ MOTOR ÜRETİLECEK Mİ?

Adım adım çözmeye çalıştığımız motorlar süreci var. KAAN en önemli hedefimiz.KAAN'a uyacak model motoru yapmak da bizim görevimiz. Motor konusu genç tecrübe isteyen bir konu. Çalışmaları erken bilgi edinmeniz gerekiyor. Dünyanın en çok korunan bilgi alanlarından birisi de bu.

Yerli motor süreci... Bu işler o kadar kolay değil. Çeşitli şirketler ile görüşüldü. KAAN'a geliştirecek motor için yapılan görüşmelerde 8-9 sene verildi. Bizim bunu yaparız dememiz mantık dışına kaçar. 

Ama biz KAAN'ı 8 yıl içinde uçurmak istiyoruz. İlk modelleri 'Akıllı mühümmat deposu' ile olacak. 

ANKA-3 ÖZELLİKLERİ NELER?

KIZILELMA gibi bir insansız jet savaş uçağı. En önemli özelliği ise radar kesit alanının düşük olması olacak. KAAN'da uyguladığımız bazı özellikleri uygulayacağız. ANKA-3 için haftalar sayalım. Emniyetli uçmak isteriz."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...