Sis olarak görülen 'smog' erken ölüme sebep olabilir

Editör:
- Güncelleme:
Sis olarak görülen 'smog' erken ölüme sebep olabilir
Gündem Haberleri

Hava kirliliğinden daha riskli olan ve sis olarak görülen 'smog' erken ölüme sebep olabiliyor. Son zamanlarda özellikle Ankara ve İstanbul'da görülen yoğun sis sonrası uyarılarda bulunan Prof. Dr. Engin Tutkun, hava kirliliğinin her yıl 7 milyon erken ölüme yol açtığını ve bakanlıkların buna önlem alması gerektiğini belirtti.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Son günlerde özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde yoğun sis olayları görülmeye başlandı. Sis çökmesi, normal bir meteorolojik durum olarak değerlendirilse de bazı uzmanlar bu olayın sağlık açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

“HAVA KİRLİLİĞİNDEN HER YIL 7 MİLYON ERKEN ÖLÜM OLUYOR”

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Endüstriyel Toksikoloji Derneği (ETOK) Başkanı Prof. Dr. Engin Tutkun, sis olarak görülen hava olayların aslında ‘smog’ diye adlandırılan, toplum sağlığı açısından risk oluşturan bir durum olduğunu söyledi. Tutkun, “Hava kirliliği, her yıl 7 milyon erken ölüme neden olduğu tahmin edilen en ciddi çevre sorunu. İleri yaştakiler başta olmak üzere KOAH, akut ve kronik bronşial astım, solunum yolu komplikasyonları ile seyreden kronik hastalığı olanlarda hastalığı şiddetlendirebildiği gibi erken ölümlere de yol açabiliyor” dedi.

“SMOG, HAVA KİRLİLİĞİNDEN DAHA RİSKLİ”

Smog olayının, normal sis olayından farklı bir meteorolojik olgu olduğunu aktaran Tutkun, “Smog, sıcaklık inversiyonu dediğimiz olayla birlikte hava kütlesinin yukarı değil, aşağıya doğru hareket etmesi ve beraberinde de tüm hava kirleticileri aşağıya taşımasıdır. Bu kirleticiler içerisinde en önemlileri sülfür dioksit, karbon dioksit, karbon monoksit, florid gazları, nitrojen oksitler, kömür partikülleri, uçucu organik bileşikler, hidrokarbonlar, başta sülfürik asit olmak üzere asit partikülleri ve dışında kalan sayısız toksik kimyasalın da yer aldığı bir durumdur. Dolayısıyla smog normal hava kirliliğinden çok daha risklidir” diye konuştu.

Sis olarak görülen 'smog' erken ölüme sebep olabilir

"ETKİN TEDBİRLER ALINMALI"

ETOK Başkanı Tutkun, bu durumun son dönemde solunum yolu enfeksiyonlarında yaşanan artışın da nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Tutkun şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hatta İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ivedilikle bu durumun yaşandığı bölgelerde önlem alması ve toplumun bu konuda eğitim ve farkındalığının artırılması halk sağlığı açısından önem arz ediyor. Kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere hassas grupların sokağa çıkmaması, sağlıklı kişilerin açık havada spor yapmamaları, bu süreçte sokakta geçirecekleri süre konusunda dikkatli olması, solunum koruyucu maskeler kullanmaları önerilebilir.

İlgili şehirlerde yerel yönetimlerin kalorifer ve sobaların yanma derecesi ile ilgili kararlar almaları ve duyurmaları bu sürecin daha kolay atlatılabilmesine yardımcı olur. Vatandaşların kalorifer ve sobalarını sürekli düşük sıcaklıklarda yakmaları, araçların egzoz kirliliğinin etkisinin önlenebilmesi için mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılması tavsiye edilebilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...