Bakan Akar'dan Atina'ya kara suları uyarısı: 6 milden yukarısı kabul edilemez

Yunanistan’ın kara sularını genişletme girişimine tepki gösteren Akar “1.800 kilometreden fazla kıyısı olan Türkiye uluslararası sulara sizden izin alarak çıkacak. Bunu hangi akıl kabul eder?” dedi.
AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ
Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Bakanlığının yıllık faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Akar, Yunanistan’ın kara sularını genişletmeye çalıştığına yönelik Yunan basınında çıkan haberlere ilişkin “6 milden yukarı çıkarılması kabul edilemez. Matematik, mantık, akıl var. 1.800 kilometreden fazla kıyısı olan bir Türkiye’den bahsediyorsun ve Türkiye uluslararası sulara sizden izin alarak çıkacak. Bunu hangi akıl kabul eder? Kara suları 6 mil, hava sahası 10 mil. Dünyada böyle bir örnek yok. Hak, hukuk, uluslararası anlaşmalar diyorsunuz ancak kendiniz uymuyorsunuz. Bu konuda maalesef bir provokasyon, ısrar, inat, barışa, anlaşmaya sabotaj var. Birileri sabote ediyor” dedi.
Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik muhtemel kara harekâtının hâlâ masada olup olmadığıyla muhtemel bir operasyonda Rusya’nın hava sahasını açıp açmayacağına yönelik soru üzerine Akar “Sahadaki ve masadaki çalışmalar var. Bunlar aralıksız sürüyor” ifadesini kullandı.
KİMSE MÜSAMAHA BEKLEMESİN
Millî Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin kişilikli, kimlikli, açık ve net politikasıyla gerekli mesajları her tarafa verdiğini kaydederek şunlar söyledi:
"Biz egemenlik ve bağımsızlığımızdan ödün vermeden, hak ve hukukumuzu çiğnetmeden bu çerçevedeki çalışmalarımızı, görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz. Hava sahası gibi konuların siyah-beyaz, evet-hayır gibi çok net ve kesin cevapları olmuyor. Biz sınırlarımızı korumak, halkımızın ve milletimizin güvenliğini sağlamak için yapmamız gereken ne varsa yaptık, yapıyoruz. Bu konuda kimse Türkiye’den müsamaha beklemesin. Burnumuzun dibinde teröristlerin ülkemize, milletimize karşı tahriklerini, provokasyonlarını, saldırılarını göz ardı etmemizi kimse bizden beklemesin."
"GÖRÜŞMELERİ HİÇBİR ZAMAN GÖZ ARDI ETMİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma Bakanları arasında muhtemel görüşmeye” ilişkin soruya da Akar, şu karşılığı verdi:
"Biz ülkemizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak için her düzeyde usule uygun şekilde, ne yapılması gerekiyorsa yapılıyor, bu kapsamda da temaslar oluyor. Görüşmeleri, konuşmaları, diyaloğu hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Biz Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde sahayı ve masayı en etkin şekilde kontrol etme azim ve kararlılığındayız."
Bakan Akar, aralarında Ankara temsilcimiz Akif Bülbül’ün de bulunduğu medya temsilcilerine 2022 yılını değerlendirdi.
KKTC'NİN TANINMASI İÇİN SÜRPRİZLER OLABİLİR
Millî Savunma Bakanı Akar, KKTC’nin tanınmasına yönelik atılacak adımlara ilişkin “Önümüzdeki günlerde gelişmeler olacağını değerlendiriyoruz ve bunu takip ediyoruz. Türkiye olarak bu konuda yapmamız gereken neyse yapmayı sürdüreceğiz” dedi.
Türkiye’nin F-35 projesindeki durumu ile “S-400’lerin verilmesi durumunda yeniden projeye girebileceğine” yönelik iddiaların sorulması üzerine Akar, Türkiye’nin F-35 projesinden hukuksuz, ahlaki olmayan bir şekilde çıkarıldığını belirtti. Akar “Parasal bir boyutu var konunun. Onun çalışmaları, toplantıları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ABD’de bir toplantı yapılacak, o toplantıda teknik heyetimiz bu konuyu detaylı şekilde görüşecek” diye konuştu. Akar, soruya konu olan iddiayla ilgili kendilerine gelen bir şeyin olmadığını söyledi.
"SAVAŞ KOLAY KOLAY BİTMEYECEK"
Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında kalıcı bir ateşkes ve daha sonra da barış görüşmelerinin yapılmasını istediğini kaydeden Akar, savaşın geleceğine yönelik ise “Görünen o dur ki bu savaş kolay kolay bitmeyecek. ABD’nin, Avrupa’nın, Batı’nın desteği devam ediyor. Diğer taraftan Rusya’nın açıklamaları var. Tüm iyi niyetlerimize, ateşkes, barış temennilerimize rağmen bu savaşın 2023’te de devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek yanlış olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.