Sınır yönetiminde stratejik adım

Sınır yönetiminde stratejik adım

GÜNDEM Haberleri

Sınırdaki terörle mücadeleden göçe kadar yürütülen çalışmalar "Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı"nda yapılacak.

Oğuzhan Şahin ANKARA
Profesyonel bir sınır kolluğu oluşturulması ve sınırda entegre yönetim için başlatılan çalışmalarda önemli bir adım daha atıldı. İçişleri Bakanlığı bünyesinde "Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı" oluşturuldu. Kademeli geçişin planlandığı sınır yönetimiyle ilgili hukuki ve kurumsal yapılanma çalışmaları artık bu birimce yürütülecek. Sınırdaki terörle mücadeleden göçe kadar yürütülen çalışmalarla ilgili analizler burada yapılacak. Entegre sınır yönetimi ve profesyonel bir sınır kolluğu oluşturulması için yürütülen çalışmalar kapsamında teknolojik gözetleme altyapısı ve güçlendirilmiş etkin bir sınır güvenlik sistemi oluşturulması planlanıyor. Kara ve deniz sınırları ile sınır kapılarında kontrol ve gözetim kapasitesinin güçlendirilmesi, modern, teknolojik bir sınır güvenliği sisteminin kurulması hedefleniyor. Bu amaçla, Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinden, oluşturulacak "sınır muhafaza" birimine personel kaydırılması öngörülüyor. Oluşturulacak teşkilatın başına bir vali bulunacak. Yeni üniformaları, silahları ve yeni yönetim modeli olacak "sınır kolluğu"nun operasyonel birimleri de olacak. Sınır Muhafaza Akademisi oluşturulması, sınırlardaki mayınlı arazilerin temizlenmesi, yetki devirlerinin yapılması gibi çalışmalar Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı'nca izlenecek. nbsp;
Halen "sınır kapılarında" Emniyet Genel Müdürlüğü, "eşya giriş ve çıkışlarında" Gümrük Müsteşarlığı, "sınır kapıları arasındaki kara sınırlarında" Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı, "deniz sınırlarında" ise Sahil Güvenlik Komutanlığı görev yapıyor. Kademeli geçişle bu işler, oluşturulacak yeni teşkilatın görev alanı haline gelecek. Yapılan planlamaya göre; Yunanistan ve Bulgaristan için beş yıl içinde geçişin tamamlanması; Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan sınırlarında sürenin 10 yıl olması hedefleniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...