Putin-Medvedev modeli bizde de uygulanır mı?

Putin-Medvedev modeli  bizde de uygulanır mı?

GÜNDEM Haberleri

Siyasetin gündemlerinden biri seneye yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi. Senaryolardan biri Erdoğan'ın koltuğu Gül'e devredip Köşk'e çıkması.

Önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi Meclis kulislerinin en önemli gündem maddelerinden biri. Hem iktidar hem de muhalefet cephesinde Köşk senaryoları üretilmeye başlandı. Bu senaryoların başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkması, Abdullah Gül'ün ise AK Parti'ye genel başkan olması geliyor. Hatta, Rusya'daki Putin-Medvedev örneğinin Türkiye'de de uygulanabileceği dile getiriliyor. Bir yandan da Cumhurbaşkanı halk tarafından seçileceği için Köşk ile iktidar arasında 'Güç' çekişmesi yaşanabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Tüm bu tartışmaları taraflara, siyasetçilere ve uzmanlara sorduk. İşte aldığımız cevaplar:

HAYATİ YAZICI:
Bireysel tercihler bir yana bırakılmalı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: "Partili Cumhurbaşkanlığı meselesinin tartışılmasına ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı halkın seçmesi durumunda Köşk ile iktidar arasında bir sıkıntı olabileceği iddialarına katılmıyorum. Çünkü ülkenin yönetiminde bireysel tercihleri bırakıp kamunun çıkarları gözeltilmedir. Cumhurbaşkanı da, Başbakan da bakanlar da buna dikkat etmelidir. Ülkenin yönetimine odaklanılması lazımdır."

BURHAN KUZU:
Tek seçenek partili cumhurbaşkanlığı
AK Parti İstanbul Milletvekili-Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: "Rusya'daki Putin-Medvedev modeli bizde olur mu bilemem? Ama muhalefetle anlaşıp içinde Cumhurbaşkanı seçildikten sonra o kişinin partisiyle ilişkisinin kesilmemesi düzenlemesinin de bulunduğu bir Anayasa paketi getirmeliyiz. Bu yolla yarı başkanlık sistemine geçmeliyiz. Aksi halde yukarısı ile aşağısı arasında çok sıkıntı çıkar. Koalisyonlarda bu sıkıntı daha çok belirginleşir."

AKİF HAMZAÇEBİ:
Türkiye bu ikiliye mahkûm değil
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: "Avuçlarını yalarlar. Sanki başbakanlık ile cumhurbaşkanlığı ikisi arasında gidecek gelecek gibi bir anlayış seziyorum. Yok böyle bir şey. Türkiye bu ikiliye mahkûm değildir. Sanki Türkiye'nin önünde başka bir seçenek yokmuş havası oluşturulmak isteniyor. Sayın Başbakan, "cumhurbaşkanını halk değil Meclis seçsin" önerisini muhalefete getirecektir. Çünkü başka türlü cumhurbaşkanı olma şansı yoktur."

YUSUF HALAÇOĞLU:
Devir teslim beklenebilir
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: "Yer değiştirme yapılacak tarzda bir anlaşma söz konusu olabilir. Çünkü Cumhurbaşkanı bu partinin içerisinden geçmiştir. Dolayısıyla devir teslim yapılması beklenebilir. Bu anti demokratik bir konu zaten. Olmaz. Bunun sancıları çekildiği için eski sisteme dönerek cumhurbaşkanlığı seçimine gitmek gibi bir düşünceyi ortaya koyuyor AKP. Fiilen yarı başkanlık olmaz."

EROL GÖKA:
Aralarındaki uyum mükemmel
Prof. Dr. Erol Göka: "Tüm konuşulan senaryolara, olan bitene mesleki açıdan baktığımda yani bunları psikolojik açıdan değerlendirdiğimde şunu söyleyebilirim; Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın arasında mükemmel bir uyum var. Bu uyum, 3. köprünün temel atma törenine de yansıdı. Rusya modeli senaryoların aleyhine bir gelişme olmadığına inanıyorum."

Haber Merkezi ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...