Psikolojik taciz hak ihlali sayıldı

- Güncelleme:
Psikolojik taciz hak ihlali sayıldı
Gündem Haberleri

Bir öğretim üyesi, iş yerinde psikolojik tacize uğradığını savunarak yargıya başvurdu. Ancak davası mahkemeden ve Danıştay’dan döndü. Beklediği karar ise AYM’den çıktı.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zülküf Kılıç’a iki yıl içinde farklı sebeplerden 9 defa disiplin cezası verildi. Ayrıca, intihal (aşırma) iddiasıyla doktora tezi iptal edildi. Ardından da doktorluk unvanı geri alındı, hakaret suçundan yargılandı, görev süresi bitince yeniden atanmamak suretiyle işine son verildi. Bir de ‘depresif duygu durumu, anhedonia (yaşama isteğinin kaybolması), insomnia (uyuyamamak) ve depresif nöbet’ tanılarıyla sağlık raporları düzenlendi. 

Kılıç ise bu bütün bu gelişmeleri yargıya taşıdı, psikolojik taciz sebebiyle maddi manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğini savundu. Ancak mahkeme davayı reddetti. Konu temyiz edildi, dosya Danıştay’ın önüne geldi. Bir ret de oradan çıktı. Bunun üzerine Dr. Zülküf Kılıç Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Davayı inceleyen AYM, öğretim görevlisi ile üniversite yönetim arasında yaşananları hak ihlali saydı. Mevzuatın yorumlanmasıyla ilgili problemleri çözmenin öncelikle mahkemelerinin yetki ve sorumluluk alanında olduğu vurgulanan kararda “Kamusal makamlar, psikolojik taciz oluşturan durumları tespitle yetinmeyip bu tür davranışların oluşmaması ya da telafi edilmesi amacıyla etkili tedbirleri hızla almalı” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...