PKK ile FETÖ’nün kripto oyunu

Düzenleyen:
PKK ile FETÖ’nün kripto oyunu

GÜNDEM Haberleri

Sosyal medyada beğendiğimiz bir sayfa birden terör örgütleri lehine propaganda aracına dönüşüyor. Beğeni yollayan siz de suçlu duruma düşüyorsunuz.

Edebiyat, kültür, sanat, spor ve müzikle ilgili isimler adı altında paylaşım yapan bazı sosyal medya hesapları ile beğeni sayfaları, takipçilerini artırmasının ardından terör örgütleri lehine yasa dışı propaganda aracına dönüşüyor. Kullanıcıların beğenilerinden yararlanan söz konusu sayfalar, bir süre sonra isminde ve geçmiş paylaşımlarında kimseye fark ettirmeden bazı değişiklikler yapıyor. Bu sayfalardan geçmişte bazı iletileri paylaşan vatandaşlar da FETÖ, PKK ve diğer illegal örgütlerin propagandasının daha geniş kitlelere yayılmasına bilmeden katkıda bulunuyor.
Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık:  FETÖ ile PKK mensupları kripto hesaplardan başlangıçta millî ve manevi değerlere yönelik içerikler sunuluyor. Bazısı da kadın profili süsü vererek, kullanıcılara arkadaş ekleme talebinde bulunuyor. Daha sonra tamamen bölücü ve millî birliği zedeleyici içerikler yayılıyor. ‘Şok görüntüler’ ve ‘Hesabınız ele geçirildi’ gibi virüs ihtiva eden içerikler hızlıca yayılarak kullanıcıları tehdit ediyor. Kripto hesaplar fişleme amacıyla da kullanılıyor. Bugün Instagram’da özellikle moda, giyim, yiyecek içerikli birçok hesap terör örgütlerinin elinde. Güvenilir olmayan sayfaları asla beğenmeyin. Bu hesapları mutlaka “siber.onleme.arastirma@egm.gov.tr adreslerine bildirin.
USMED Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Sanlav:  Darbe girişiminin ardından FETÖ ile ilişkili kişilerin ihbar edildiği hesaplar başka amaçlarla da kullanılıyor. İhbar alan birçok hesap aslında FETÖ’ye çalışıyor. Kripto hesaplar, çok dikkatli bakılmadıkça algılanmayacak kadar küçük 1-2 harf değişikliği ile FETÖ ihbarlarını topladı. Böylelikle hem ihbarcıların kimlik bilgilerine eriştiler hem de ihbar ettiğinizi sandığınız isimler sümen altı edilmiş oldu. Özellikle Facebook’ta farkında bile olmadan takipçisi olduğumuz sayfalar var. Sayfalarımızın etiket ayarlarını özelleştirip, bilgimiz dâhilinde etiketlenerek adımıza paylaşım yapılmasına engel olmalıyız. “Benim bilgim dışında yapılan hiçbir paylaşımın sorumluluğunu kabul etmiyorum” şeklindeki iletiler de hukuki sorumluluğu asla ortadan kaldırmıyor.
Dijital Marka Stratejisti Kalust Şalcıoğlu:  Terör grupları ‘özlü sözler, şiir zamanı, sevgi cümleleri’ gibi adlarla hesaplar oluşturuyor. Kısa süre sonra bu hesaplar terör örgütü isimlerine çevriliyor. Örneğin, bayrak üzerindeki şiirin silinip de sayfanın örgüt propagandasına çevrilmesiyle vatandaşlar, aslında günler önce paylaşmış olduğu bir şiir nedeniyle birden örgüt propagandasını paylaşmış oluyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...