Otizmliler için yapay zekâ destekli robot
Üniversite öğrencisi beş arkadaş, otizmli çocukların gelişimini desteklemek, sosyal hayata karışmalarına katkı sağlamak maksadıyla ‘Joysper’ adını verdikleri yapay zekâ destekli eğitim robotu üretti.
FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Projenin detaylarını gazetemize anlatan Abdullah Reşid, yakın çevrelerinde otizmli bireylerin olduğunu, otizmli çocukların özellikle diğer kişilerle iletişim kurmakta zorlandıkları için böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti. Reşid, geliştirdikleri algoritma sayesinde eğitmenlerle otistik bireylerin daha sağlıklı iletişim kurduklarını belirterek “Joysper sayesinde eğitmenler çocukları daha rahat kontrol edebiliyor. Eğitimin etkileşimli ve verimli geçebilmesi açısından dikkatini toparlamasına yardımcı oluyor. Biz de bunu robotlar üzerinden sağlıyoruz” dedi.
Yapay zekâ destekli oyunlarla otistik bireylerin daha fazla bilgi ve birikim edinilmesini de amaçladıklarını dile getiren Abdullah Reşid “Eğitmenler robotların hareketlerini kullanarak çocukların motivasyonunu sağlıyor” diye konuştu.
SÜREKLİ BİLGİ AKIŞI
Otizmli bireylerin eğitimde sürekliliğin çok sağlanamadığını, eğitim sürecinde farklı hocalarla etkileşim hâlinde bulunmak zorunda kalan otistik bireylerin bulunduğunu hatırlatan Reşid “Bu takip sistemi bu açıdan önemli, sürekli bir bilgi akışının olmasını sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu. Abdullah Reşid, robotların sadece rehabilitasyon merkezlerinde kullanılacağını belirtti.
Joysper’ın bilgisayar üzerinden kontrol edilebildiğini, ön kamera sayesinde yapay zekâ desteğiyle göz takibi, karakter ve duygu analizlerinin yapılabildiğini paylaşan Reşid “Bu şekilde eğitimlerin nasıl geçtiğini de raporlayarak eğitmenlere sunuyoruz. Kısaca özel eğitmenlere asistan robot geliştiriyoruz. Yurt dışında bu teknoloji ile çalışan firmalar mevcut ancak Türkiye’de robot destekli eğitim sağlayan herhangi bir firma yok. 30 Eylül’de Türkiye’nin en büyük otizm rehabilitasyon merkezi SOBE’de tam testimizi yapacağız” ifadelerini kulandı.